Ο πλέον σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Η κάλπη της ομογένειας…

4 Οκτωβρίου 2019

Ελάχιστες έως ανύπαρκτες είναι οι πιθανότητες να περάσει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Πριν απ’ όλα υπάρχει το Σύνταγμα και υπάρχει επίσης η απλή αριθμητική. Το Σύνταγμα λέει ότι για να ισχύσει η νέα ρύθμιση που με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης θα προσμετρά την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικό στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα απατούνται διακόσιοι (200) ψήφοι στην Βουλή. Η πολιτική πραγματικότητα λέει πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ λένε ξεκάθαρο «όχι» στην προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς στην πραγματικότητα συνιστά αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Και η απλή αριθμητική λέει πως από την στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διαθέτουν συνολικά εκατόν έναν (101) βουλευτές, οι αναγκαίοι 200 ψήφοι δεν υπάρχουν, ανεξαρτήτως του τί θα πράξουν τελικά το ΚΙΝΑΛ (το οποίο εμφανίζεται ξανά διχασμένο), το MέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη (που κλίνει προς το μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας) και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει και στo σχέδιό της και στη δήθεν αναζήτηση συναινέσεων, εξ ου και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα. Ο πραγματικός όμως λόγος αυτής της επιμονής Μητσοτάκη δεν είναι ούτε η απόδοση εθνικών συμβολισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ούτε η εξεύρεση κοινών τόπων και συναινέσεων επί των ανοιχτών και μεγάλων θεσμικών ζητημάτων (εκλογικός νόμος, προεδρική εκλογή). Είναι η πρόθεση αφ’ ενός να παίξει πολιτικό πόκερ και blame game στην υπόθεση της ψήφου των ομογενών εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο και χρεώνοντάς του το ναυάγιο, και αφ’ ετέρου να πιέσει το Κίνημα Αλλαγής κυρίως στην κατεύθυνση της κατάργησης της απλής αναλογικής.

Σ’ αυτή την επιχείρηση έχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον δύο μεγάλα προβλήματα. Το ένα είναι o Γιώργος Γεραπετρίτης και το άλλο ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο υπουργός Επικρατείας και συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επιστημονική άποψη πολύ εγγύτερη με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η άποψη που λέει πως πρέπει μεν να δοθεί δυνατότητα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους στους έχοντες την ελληνική ιθαγένεια, αλλά με περιορισμούς που θα διασφαλίζουν το στοιχείο του πραγματικού δεσμού με την χώρα, δηλαδή είτε με κριτήρια ως προς τον χρόνο παραμονής τους εκτός συνόρων, είτε με την μη προσμέτρηση της ψήφου τους στο εκλογικό μέτρο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι, από την πλευρά του, ο ένας εκ των τουλάχιστον δύο βουλευτών του ΚΙΝΑΛ που έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα ψηφίσει αλλαγή του άρθρου 54 του συντάγματος με τρόπο τέτοιο που να αλλάζει την αναγκαία πλειοψηφία των 200 ψήφων για άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής. Ο δεύτερος είναι ο Χάρης Καστανίδης και οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν αμφότερους να διαφωνούν και στο σχέδιο για προσμέτρηση της ψήφου των ομογενών στο εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι προφανές ότι στην «γωνία» θα βρεθεί για μια ακόμη φορά η Φώφη Γεννηματά…

Πηγή Tvxs.gr
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Μα δεν πρέπει να περάσει, δεν μπορούν να αποφασίζουν για μας άσχετοι με τη δική μας πραγματικότητα!

  2. Αυτό προφανώς εντάσσεται στην πολιτική που έχει εξαγγείλει ο Βορίδης, ότι δηλαδή πρέπει να βρουν τρόπο θεσμικό,ώστε να αποκλείσουν στο εξής την Αρστερά από την κυβέρνηση.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.