Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ποιό Πάσχα…
28 Απριλίου 2021

Πάει και το Πάσχα, λοιπόν. Και είθε να κάνουμε ένα ωραίο καλοκαίρι και έναν όμορφο Αύγουστο σε γαλανές παραλίες!

Αμ δε! Ο Μωυσής αυτοχειροκροτούμενος επιμένει στην απαγόρευση μετα­κινήσεων προς την επαρχία για τον εορτασμό του Πάσχα και τη συνέχιση του κλεισίματος και του καθεστώτος απαγορεύσεων, τρομολα­γνείας και αστυνομοκρατίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο βάζει φρένο στις προη­γούμενες εξαγγελίες και διαρροές περί «ανοίγματος» και «χαλάρωσης».

Παρ’ όλα αυτά, τα «πετσωμένα» ΜΜΕ επιδόθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διθυραμβικά ρεπορτάζ, που μιλούσαν για το «πώς θα εορταστεί το Πάσχα στο χωρίο», παρουσιάζοντας μια επίπλαστη εικόνα ευφορίας, συν­δυασμένη με περίσσια παρουσίαση των «απείθαρχων» και «ανέμελων» εφήβων και νέων, που κάνουν την ανταρσία τους με πάρτυ στις πλατείες.

Τα self test κατέληξαν και αυτά μια παταγώδης αποτυχία, καθώς αποδείχθηκαν και ανεπαρκή και αναξιόπιστα. Αποτελούν μια παραλλαγή των rapid test και οι μαθητές του λυκείου που πρώτοι κλήθηκαν να τα χρησιμοποιήσουν, διαπίστωσαν την επικινδυνότητα τους, αλλά και τη δυσκολία στη χρήσης του. Επικίνδυνα, γιατί δεν διεξάγονται από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και δύσχρηστα, λόγω της ασάφειας των οδηγιών που δινόταν στο χαρτάκι της συσκευασίας και ήταν αντικρουόμενες, από το Υπουργείο Υγείας.

Το δε εκ νέου κλείσιμο των δημοτικών και των γυμνασίων αποτελεί ακατανόητη ενέργεια, που αποδεικνύει τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να φορτώσει στους μαθητές και τους γονείς τους το οικονομικό κόστος και το βάρος όλων όσων η ίδια είναι υποχρεωμένη να πράξει.

Η πρακτική αυτή συνεχίζεται και στους χώρους εργασίας, όπου οι πολίτες εκφοβίζονται και απειλούνται με στέ­ρηση μισθού και εργασίας αν δεν διενεργήσουν τα συγκεκριμένα τεστ. Πολυκαταστήματα, εργοστάσια, αποθήκες, πολυεθνικές εταιρείες είναι αυτές που δεν έλαβαν κανένα μέτρο προστασίας και διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων τους σε όλα τα επίπεδα. Και ούτε έχουν τη διάθεση να το κάνουν, καθώς βλέπουν τα κέρδη και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να γεμίζουν και αυξάνονται.

Τα λεωφορεία που τελικά επινοικιάστηκαν (δεν αγοράστηκαν) από την ιδιωτική αντιπροσωπεία, βαφτίστηκαν «και­νούργια». Και χρυσοπληρώθηκαν! Μόνο που είναι παλιά, με δυο πόρτες που μερικές ανοίγουν προς τα έξω, χωρίς παράθυρα και έχουν διανύσει χιλιόμετρα και χιλιόμετρα, παρουσιάζουν βλάβες. Ποιός ενδιαφέρεται για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών; Ποιός θα επωμιστεί την ευθύνη σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος με ανάπη­ρο ή απώλεια έμψυχου δυναμικού;

Αλλοπρόσαλλοι…

Ερωτήματα, που δεν θα λάβουν απάντηση, αλλά και ούτε θα ακουστούν και πολύ, καθώς δεν υπάρχει στην επι­καιρότητα άλλο ζήτημα εκτός του Covid. Βία, καταστολή, τρομοκρατία και εκβιασμός, ατομική ευθύνη, ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι αυτά που γνωρίζει η κυβέρνηση, να παπαγαλίζει στους πολίτες, που τους θεωρεί ανόητους και κουτούς. Αυτοί τα γνωρίζουν όλα, δεν κάνουν λάθη, είναι «άριστοι», τέλειοι, σαν τους «εθνοσωτήρες» και «εθνάρχες» άλλων εποχών. Δεν δέχονται κριτική για τίποτα και από κανέναν.

Νόμος γι’ αυτούς είναι το δίκαιο του ισχυρού και του χορτάτου, που κουνά το δάχτυλο στους αποκάτω, να σωπά­σουν και να σκύψουν στις ορέξεις τους. Δίνουν ασυλία στους διορισμένους γιατρούς και λοιμωξιολόγους τους, γιατί γνωρίζουν το πρόβλημα, ξέρουν, ότι δεν πράττουν αυτό που επιτάσσει η λαϊκή ανάγκη. Και απ’ αυτούς δεν περιμένει κανείς τίποτα και ούτε πρόκειται να αναμένει.

Στις 9.00΄ το βράδυ δεν κολλά, το πρωί κολλά στο σχολείο, μεσ’ στην σχολική αίθουσα δεν κολλά, στην πλατεία κολλά, στο πάρκο κολλά, στην Πάρνηθα για μοτοκρός δεν κολλά, στην Ικαρία δεν κολλά, 17 Νοέμβρη κολλά, στη διαδήλωση κολλά, στις 21 Απριλίου δεν κολλά, την Πρωτομαγιά κολλά, το Μεγάλο Σάββατο δεν κολλά στις 10.00΄ το βράδυ, αλλά στις 11.00΄ κολλά, αύριο κολλά, μεθαύριο όχι… Πάει και το Πάσχα, λοιπόν! Για να πάμε διακοπές, να κάνουμε Αύγουστο ή Δεκαπενταύγουστο, μετά πάει και το καλοκαίρι, για ν’ ανοίξουν τα σχολεία, πάνε και τα σχολεία, για να κάνουμε Χριστούγεννα …και βάλε.

Το γαϊτάνι της ανοησίας, της βλακείας και της επικινδυνότητας συνεχίζεται. Και μηδέν συζήτηση για την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, των νοσοκομείων και των σχολείων. «Αριστεία και πρόοδος». Τέτοια πρόοδος… Να την χαιρόμαστε, αν μας αρέσει. Αν όχι, ας κάνουμε κάτι να την ανατρέψουμε με κρίση, φλόγα. Το κόκκινο του Πάσχα και γενικά, ας φωτίσει το νου και τη δράση…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΟΣ
Αναρτήθηκε στις 28 Απριλίου 2021 , 08:01:10 - Σχόλια 2 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Παλιές πασχαλινές «δόξες» στον Αγιοβασίλη της Τρίπολης στη φωτογραφία. Να δούμε φέτος, γιατί όπως τα λέει το άρθρο και το τριπολιτσιώτικο Πάσχα θα είναι πλέον ανάμνηση. Αλλά μήπως και πέρυσι το ίδιο δεν ήταν…

    1. Είναι για γέλια η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ο άνθρωπος χτυπιέται από τα κέρδη των ολίγων που αυξάνονται, αλλά και από την ανοησία την επίκτητη που του χαρίζεται αφειδώς, από τους «εθνοσωτήρες» της δυστυχούς Ελλάδας.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.