Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Οι τυχεροί της «φοροκοροϊδίας»…

27 Νοεμβρίου 2019

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, αλλά και σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού, είναι σαφές πως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για φορολογικές ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους μεσαίων εισοδημάτων τίθενται στο
…κυβερνητικό αρχείο.

Και οι μόνοι που θα δουν πραγματικές μειώσεις φόρων το 2020 θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Από τα τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι σε σύνολο ελαφρύνσεων 1,18 δισ. ευρώ η μερίδα του λέοντος, δηλαδή περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνον στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση, δηλαδή, επέλεξε να χρησιμοποιήσει πάνω από το μισό υπερπλεόνασμα για να μειώσει τον φόρο των επιχειρήσεων στο 24% από το 28% με ισχύ μάλιστα από το 2019 και να μειώσει την φορολογία των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Από αυτή την επιλογή, όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές, ευνοούνται κυρίως οι 468 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας που έχουν κέρδη πάνω από 3 εκατ. ευρώ και θα δουν ελάφρυνση κατά μέσο όρο της τάξης των 680.000 ευρώ τον χρόνο καθώς είναι εκείνες που μοιράζουν και τα μεγαλύτερα μερίσματα στους μετόχους τους. Για την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, δηλαδή των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν και το 90% του συνόλου, η ελάφρυνση υπολογίζεται κοντά στα 200 ευρώ τον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους της λεγόμενης μεσαίας κλίμακας, οι ελαφρύνσεις είναι ακόμη μικρότερες έως ανύπαρκτες. Και τούτο διότι η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% ευνοεί κυρίως τα εισοδήματα είτε έως 10.000 ευρώ, είτε πάνω από 50.000 ευρώ.

Ειδικά , δε, για την κλίμακα εισοδημάτων από 20.000 έως 50.000 ευρώ, η ετήσια φορολογική ελάφρυνση ξεπερνά οριακά τα …17 ευρώ. Αντιθέτως, μεγάλο φορολογικό κερδος προκύπτει για όσους έχουν υψηλές αποδοχές άνω των 80.000 ευρώ. Τα πολύ υψηλά εισοδήματα θα δουν ελάφρυνση ακόμη και άνω των 1.000 ευρώ λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 44%. Πρόσθετη επιβάρυνση δε για πολλούς μισθωτούς και συνταξιούχους αναμένεται να φέρει και η επιβάρυνση του 22%, δια της αυτοτελούς φορολόγησης, αν δεν συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πάλι της μεσαίας εισοδηματικής τάξης θα δουν σημαντικές επιβαρύνσεις και στις ασφαλιστικές εισφορές μέσα από την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Πηγή Tvxs.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ο μάστορας Κωστής Παπαγιώργης…

Κωστής Παπαγιώργης, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ 1 - ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, Εισαγωγή Δημήτρης Καράμπελας, Επιλογή κειμένων Γιάννης Αστερής - Δημ. Καράμπελας, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, Μάιος 2020, Σελίδες 456, Τιμή 16,00 ευρώ. Παράλληλα │ Βλ. ανάρτηση…