Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Μέρες σαν αυτή στο Σικάγο…
1η Μαΐου 2021

Είναι όμορφη συνήθως η ανθισμένη «αστική» Πρωτομαγιά… Αν δεν την «χαλούσαν» εκείνοι οι άθλιοι εργάτες στο Σικάγο, που σαν σήμερα το 1886, εν μέσω γενικής απεργίας και ταραχών, ζητούν να μην δουλεύουν ήλιο με ήλιο. Οκτάωρο! Μικρός που είναι ο χρόνος…

Το 1889, σε ανάμνηση εκείνης τής εργατικής εξέγερσης στο Σικάγο, μιας από τις κορυφαίες στιγμές τής πάλης τών τάξεων, η Β΄ Διεθνής καθιε­ρώνει τή Διεθνή Ημέρα τών Εργατών, καθιε­ρωμένη πλέον παγκόσμια ως Εργατική Πρωτομαγιά. Στην Ελλάδα, εορτάζεται για πρώτη φορά στις 2 Μαΐου τού 1893, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με το πρώτο συλλαλητήριο τών Ελλήνων Σοσιαλιστών και ομιλία τού ιδρυτή τού κινήματος Πλάτωνα Δρακούλη.

Την Πρωτομαγιά τού 1909, είδε τό φως τής ζωής ο Γιάννης Ρίτσος, που έγραψε τόν Επιτάφιο θρήνο μιας άλλης, ματωμένης Μέρας Μαγιού (9 Μαΐου τού 1936 ), όταν οι καπνεργάτες τής Θεσσαλονίκης άφησαν δώδεκα νεκρούς συντρόφους τους στο πεδίο τής απεργιακής μάχης με την αστυνομία.

Την Πρωτομαγιά τού 1924, αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονται στη μεγάλη εορταστική συγκέντρωση που διοργανώνει τό ΚΚΕ στην πλατεία Θεάτρου τής Αθήνας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν δεκαεπτά.

Την Πρωτομαγιά τού 1929 στο Βερολίνο και έως τις 3 τού Μάη εκείνης τής χρονιάς, η αστυνομία υπό σοσιαλ­δημοκρατική διοίκηση πνίγει στο αίμα τις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις («απαγορευμένες» από το αστικό καθε­στώς) τού Κομμουνιστικού Κόμματος τής  Γερμανίας, 33 νεκροί και αμέτρητοι τραυματίες.

Την Πρωτομαγιά τού 1944, εκτελούνται στην Καισαριανή από τους Γερμανούς διακόσιοι έλληνες πατριώτες, ανά­μεσά τους ο Ναπολέων Σουκατζίδης, που άφησε το «Τελευταίο σημείωμα» (στον Παντελή Βούλγαρη). Σαράντα τέσσερις εκτελούνται στην Τρίπολη στο Ρέμα τού Άη Θανάση. Και μέρα Μαγιού, η δεύτερη, ήταν που οι δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν τό 1941 τόν πρώτο τής Αντίστασης, τον δεκαεφτάχρονο μαθητή Μαθιό Πόταγα, στη Βυτίνα.

Την Πρωτομαγιά τού 1947, στην Πορτέλα ντε λα Τζινέστρα τής Σικελίας σκοτώνονται έντεκα και τραυματίζονται τριάντα τρεις από παρακρατικούς σε συγκέντρωση τού Κομμουνιστικού Κόμματος τής Ιταλίας.

Την Πρωτομαγιά τού 1958, την γιορτάζουν στην ανελεύθερη ακόμα Κύπρο, με πρωτοβουλία τού ΑΚΕΛ, Τούρκοι και Έλληνες εργαζόμενοι συναδελφωμένοι.

Την Πρωτομαγιά τού 1976, χάνει άδικα τη ζωή του ο ήσυχος ήρωας τής αντίστασης κατά τής χούντας Αλέκος Παναγούλης. Την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια καταδίωξής του από την αστυνομία, σκοτώνεται ο 16χρονος μαθητής Ισίδωρος (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλος, επειδή «προέβαινε σε παράνομη αφισοκόλληση», το πρώτο θύμα τής μετα­πολιτευτικής αστυνομικής βίας…

Μαγιάτικα «ανθολογήματα», τί να πρωτοαναφέρεις… Πάντως, είτε τη «μεταφέρουν» στις 4 τού Μάη είτε την «καταργήσουν» όπως πάνε, η Πρωτομαγιά η δική μας είναι και θα είναι σήμερα!

Υ.Γ. Την Πρωτομαγιά τού 1994, στην πίστα τής Ίμολα, παίρνει τήν τελευταία του στροφή ο Άιρτον Σένα, ένας «εργάτης τού κινδύνου», που έχει μείνει στη μνήμη μας για το εκρηκτικό οδήγημα και τον πράο χαρακτήρα του…

ΤΡ.
Αναρτήθηκε την 1η Μαΐου 2021 , 00:11:03 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Την Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι ανάγκη να την καταργήσει καμιά κυβέρνηση, την έχουμε καταργήσει μόνοι μας. Από την μια με τις ξεχωριστές εκδηλώσεις που κάνουμε κάθε χρόνο οι Αριστεροί και από την άλλη με την αφασία που δείχνουμε στα αντεργατικά μέτρα, όπως «καληώρα» με την ουσιαστική κατάργηση του οκταώρου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.