Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ο «αναδασμός» του Μαινάλου…
10 Μαΐου 2021

Φαραωνικό και τερατώδες έργο, χαρακτηρίζει ο ΣΑΟΟ, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση γιγάντιων ανεμο­­γεννητριών στο Κεντρικό Μαίναλο…

Η εγκατάσταση Βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου στο Κεντρικό Μαίναλο, ανάμεσα στα χωριά Βυτίνα, Ελάτη, Μεθύδριο, Αλωνίσταινα, Πιάνα και Χρυσοβίτσι, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα και ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, το τοπίο και τον ορεινό τουρισμό.

Οι 12 γιγάντιες ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα 1.450 μ. πάνω στην υπέροχη κορυφο­γραμμή τού Φαλάνθιου Όρους (Παυσανίας, «Αρκαδικά»), συνολικού ύψους 180 μέτρων και διαμέτρου τών πτε­ρυγίων τού ρότορα 136 μέτρα, ισοδυναμούν με 12 ουρανοξύστες 60 ορόφων. Δεκατέσσερα χιλιόμετρα νέων δρόμων, για τη διέλευση τεράστιων μηχανημάτων και 60μετρων οχημάτων, θα οργώσουν τις πλαγιές και τις κορυφογραμμές. Πενήντα χιλιόμετρα εκσκαφών και επιχώσεων για την τοποθέτηση τού υπογείου καλωδίου, θα ανασκάψουν τήν τουριστική διαδρομή Μεθύδριο - Βυτίνα - Αλωνίσταινα - Πιάνα - Δαβιές - Σιλίμνα - Δόριζα.

Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, δυσανάλογα τερατώδες και ασυμβίβαστο με την κλίμακα τών παραδοσιακών οικισμών τού Μαινάλου, με το τοπίο και τον ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα τού Φαλάνθου. Σε άμεση γειτ­νίαση με την περιοχή NATOURA τού Ανατολικού Μαινάλου και μέσα στο θεσμοθετημένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής τού Λιμποβισίου, συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας προστασίας και διατήρησης τού φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Η παραγωγή μόλις 36MW για το ενεργειακό δυναμικό τής χώρας, με ακριβό τίμημα την αλλοίωση και κατα­στροφή ενός εκ των τριών πλέον ιστορικών, φυσιολατρικών και τουριστικών προορισμών τής Ελλάδας (ορεινή Αρκαδία, Πήλιο, Ζαγοροχώρια), είναι αδικαιολόγητη.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τής εταιρείας που θα κατακρεουργήσει και το Μαίναλο, προσεγγίζει μονοσήμαντα τή σκοπιμότητα τού έργου ως αποκλειστικά ενεργειακού. Παραλείπει και σκόπιμα υποεκτιμά πολύ σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με αναπτυξιακά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Παραβιάζει κατάφωρα την αναπτυξιακή φυσιογνωμία τού Μαινάλου που έχει καθορισθεί από πλήθος νομοθετικά και χρηματο­δοτικά εργαλεία ως «ορεινή ζώνη εναλλακτικού τουρισμού και πολυδραστηριοτήτων». Έρχεται σε αντίθεση με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό και τον Νόμο 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα, που για τους ορεινούς χώρους εκτός τών άλλων προβλέπουν:

- Ανάδειξη τών συγκριτικών πλεονεκτημάτων τών περιοχών
- Διαφύλαξη τών τοπίων, των δασών και των οικολογικών χαρακτηριστικών τους
- Προστασία και ανάδειξη τών πολιτισμικών, ιστορικών και αναπτυξιακών τους πόρων.

Τέλος, καταστρατηγούνται πλήρως οι προβλέψεις τής Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για το Μαίναλο, που εγκρίθηκε το 2010 από τη Γενική Διεύθυνση τού πρώην Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ορίζει σαφώς ως ζώνη απαγόρευσης πάσης φύσεως τεχνικών έργων και οδοποιίας το Κεντρικό Μαίναλο (Καταφύγιο Άγριας Ζωής στο Λιμποβίσι και ζώνη άνωθεν τών 1.400 μέτρων).

Το Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθιστούσε νόμο τού κράτους την προστασία, διατήρηση και ήπια οικοανάπτυξη τού Μαινάλου, έκτοτε αραχνιάζει στα συρτάρια τών υπουργείων. Γιατί άραγε;

Καλούμε τούς συμπολίτες Αρκάδες, τους κοινωνικούς φορείς, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, τα Δασαρχεία, αλλά κυρίως τους Δήμους και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με συγκεκριμένες πράξεις και αρνητικές γνωμο­δοτήσεις, να κινητοποιηθούμε, ώστε να αποτρέψουμε ένα έγκλημα, που θα επιφέρει στον τόπο μας μη αναστρέ­ψιμα αποτελέσματα. Εκτός των άλλων και μέχρι τις 17 Μαΐου 2021, να υποβάλουμε το έντυπο Δ 11 με τις αντιρ­ρήσεις και προτάσεις μας προς το Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να μην εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για το συγκεκριμένο έργο στη συγκεκριμένη θέση.

ΣΑΟΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ
Αναρτήθηκε στις 10 Μαΐου 2021 , 07:01:26 - Σχόλια 4 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 4
  1. Υπάρχουν ατράνταχτα επιχειρήματα υπέρ των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο. Ένας συμπολίτης μας δικηγόρος και πρώην τοπικός «αρχοντας», έγραφε προ μηνών σε τοπικά έντυπα («Αρκαδικά Νέα») και διαδικτυακά μέσα (Arcadia938.gr, Facebook…). «Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί τρόπος παραγωγής πεντακάθαρης ενέργειας. Η Ελληνική Μυθολογία το έχει απαντήσει κι αυτό. Ο Προμηθέας βλέποντας τους ανθρώπους σε ημιάγρια κατάσταση και λιμού, θέλησε να τους χαρίσει τη φωτιά και μέσω αυτής και άλλες τέχνες και τον τιμώρησαν οι Θεοί. Μα ακριβώς, ενέργεια είναι η φωτιά. Και είχε μαζί με τα τόσα και τόσα ευνοϊκά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα και τεράστιες καταστροφές, καίγοντας απέραντες εκτάσεις στο πέρασμα των αιώνων. Ωστόσο, ακόμα τουλάχιστον, δεν διανοήθηκε ο άνθρωπος να την καταργήσει»! 

  2. Φαίνεται πως μερικοί έχουν παρεξηγήσει τις αντιδράσεις κατά των ανεμμογεννητριών ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, όπως το προηγούμενο σχόλιο και σε κάποια που είδα στο Facebook κάτω από την κοινοποίηση αυτής της ανάρτησης. Σχόλια τού «τύπου δεν γνωρίζω υποκατάστατα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον» ή «έτσι αντιδρούσαν κάποτε στους πυλώνες υψηλής τάσης και πού να δεις πώς χαρακτήριζαν τα τρένα, τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και κάθε εξέλιξη…». Δεν είπε κανείς να μην υπάρχουν ανεμογεννήτριες, αλλά με μελέτη και μέτρο. Αν, όπως λέει η ανάρτηση, για 36MW ανασκάψεις το Μαίναλο, τότε ποιό το ισορροπημένο όφελος; Ας μην κρύβονται λοιπόν ορισμένοι «υπερασπιστές της ανάπτυξης» (της κυβέρνησης δηλαδή), που τάχατες παρακολουθούν την «εξέλιξη», κατηγορώντας συλλήβδην τους άλλους ότι την «καθυστερούν». Προδίδονται!

  3. Μήπως χρειάζεται περισσότερη δράση, ακτιβισμός, καλές και οι επιστολές και οι μελέτες και οι συζητήσεις. Ας μετασχηματίσουμε τις ιδέες μας σε δράσεις, με όραμα, φαντασία και δημιουργικότητα.

    1. Δράση; Ακτιβισμός; Είμαστε διατεθειμένοι, όταν την αντίθεση της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας τη γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια και άλλες νομικές ενέργειες και ασφαλιστικά μέτρα ξεπεραστούν, να σκαρφαλώσουμε μαζικά στο βουνό για να εμποδίσουμε τις εργασίες; Κάτι παρόμοιο με αυτό που έκαναν οι κάτοικοι στη Χαλκιδική εναντίον των χρυσορυχείων;

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.