Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ποιός (θα) διοικεί τον Δήμο Τρίπολης…

16 Δεκεμβρίου 2019

Ο νέος δήμαρχος έχει σε υψηλούς τόνους δηλώσει πως «πρέπει όλοι να το καταλάβουν», η νικήτρια στον δεύτερο γύρο (και δεύτερη στον πρώτο) δημοτική παράταξη, της οποίας ηγήθηκε στις εκλογές της περασμένης Άνοιξης, «διοικεί την πόλη».

Οι δημότες το έχουμε αποδεχθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς. Από την περασμένη Δευτέρα όμως (9 Δεκεμβρίου 2019) η βούληση του δημάρχου Κώστα Τζιούμη και της Τρίπολης αύριο και η δυνατότητά τους να «διοικούν σήμερα την πόλη» έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, με αφορμή ή αιτία το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου. Από τρεις άλλες παρατάξεις, δύο μάλιστα με «δημαρχιακή εμπειρία», που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο (Νέα Τρίπολη του Ι. Σμυρνιώτη, Τρίπολη - Πρωτεύουσα του Μοριά του Δ. Παυλή και Τρίπολη - Αλλάζουμε τα δεδομένα του Ν. Τσιαμούλου).

Σε ανάρτησή μας της 10ης Δεκεμβρίου 2019 με τίτλο Ο Δήμος Τρίπολης και ο δήμος, βλ. εδώ, είχαμε μία γνώμη. Δεν λέμε συμβουλή, προς τον δήμαρχο, ποιοί είμαστε άλλωστε εμείς, αλλά μπορεί να ήταν μια κάποια λύση. Τα πράγματα κύλησαν για μια βδομάδα «ήρεμα», προφανώς, ή μάλλον αφανώς, με «διεργασίες παρασκηνίου». Και σήμερα οι τρεις προειρημένες παρατάξεις, εν όψει συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, κατέθεσαν δικής τους «εναλλακτική πρόταση» για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020.

«Θερμό» ή «ομιχλώδες», όπως αναφέρουν τοπικές ιστοσελίδες, το πράγμα αρχίζει να παίρνει διαστάσεις. Λέγαμε ότι η απλή αναλογική (και δίκαιη εκπροσώπηση, του δήμου, με την αρχική σημασία της λέξης) απαιτεί ειλικρινή συζήτηση και συνεργασίες. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, ο σωστός κατά τα άλλα νόμος που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση φαίνεται πλέον πως έπρεπε να τις επιβάλει, τις διαφανείς συνεργασίες.

Αν ο δήμαρχος εκλεγόταν έμμεσα (χωρίς «δεύτερη Κυριακή») από το δημοτικό συμβούλιο, στη βάση μιάς δημόσιας προγραμματικής συμφωνίας, τότε οι «συνεργασίες» σε εισαγωγικά ή όχι μπορεί να λειτουργούσαν διαφορετικά και αποτελεσματικά, επ’ αγαθώ του δήμου και των δημοτών της πόλης φυσικά. Δοκιμάστηκε μια φορά το 1964, στην Αθήνα (Γεώργιος Πλυτάς έναντι Νίκου Κιτσίκη) και παρ’ ότι κέρδισαν τον αθηναϊκό δήμο οι διαχρονικοί πολέμιοι της απλής αναλογικής (31% έναντι περίπου 40%), δεν το επιχείρησαν ξανά, καθ’ ότι η απλή αναλογική προκαλεί αλλεργία, ακόμα και σε «δημοκρατικούς», ανέκαθεν.

Έτσι ή αλλιώς πάντως αποδεικνύεται περίτρανα πως είναι άλλο ο Δήμος Τρίπολης και άλλο ο δήμος των Τριπολιτών.

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Τότε, το 1964 που λέτε, δεν ξέρω αν λειτούργησε αυτή η φόρμουλα υπέρ του δήμου, αλλά πάντως ξεμπροστιάστηκαν οι κεντρώοι «δημοκρατικοί» δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνας που ψήφισαν τον καραδεξιό Πλυτά και όχι τον δημοκρατικό υποψήφιο της αριστεράς και αξιόλογο άνθρωπο, καθηγητή του Πολυτεχνείου Νίκο Κιτσίκη, που είχε πάρει στις εκλογές 40%, ενώ ο Πλυτάς το 31%.

  2. Όπως διαβάζουμε στο Arcadiaportal.gr, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης έκανε μια «πολιτική δήλωση»: «Είναι πολύ σπάνιο εν ενεργεία δήμαρχος και παράταξη δημοτικής αρχής να μην περνάει στον δεύτερο γύρο… Αυτό που είναι πολιτικά ακατανόητο και αυτοκτονικό είναι η σύμπραξη των κ.κ. Τσιαμούλου και Σμυρνιώτη με τον κ. Παυλή. Ο κ. Σμυρνιώτης, όταν είχε χάσει για ελάχιστους ψήφους, δεν ήρθε να καταθέσει δικό του πρόγραμμα. Ο κ. Τσιαμούλος δεν έχει διατελέσει δήμαρχος, οπότε είναι δικό του θέμα».
    Επί της ουσίας, είπε: Aυτή η δημοτική αρχή, θέλει να υποβάλει δικό της πρόγραμμα. Και έρχεται τρεις μήνες αφότου αναλάβαμε, και ζητεί να εφαρμόσει πρόγραμμα… Καθυστέρησαν το Τεχνικό Πρόγραμμα, με αλλαγές σε δύο - τρεις κωδικούς και αυτό είναι όλο».
    «Σας διακρίνει αλαζονεία και αμετροέπεια», του απάντησαν.
    Τελικά, η πρόταση των τριών παρατάξεων πήρε 22 ψήφους, η πρόταση του δημάρχου πήρε 14 ψήφους. Ποιός (θα) διοικεί τον Δήμο Τρίπολης;

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.