Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Γιατί να σπουδάσεις στη χώρα των «αρίστων»;
20 Μαΐου 2021

Η ανακοίνωση του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων και του αριθμού των εισακτέων στις ανώτατες σχολές, μας έφερε αβίαστα στο νου την πρόσφατη δήλωση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κυρίου Πατέλη…

Τί είχε πει στην ουσία; Ότι όσοι σπουδάζουν και ενδεχομένως κάνουν ή έχουν διδακτορικό είναι τεμπέληδες, βάρος για την κοινωνία. Καταστρέφουν τη ζωή τους! Ενώ, παράλληλα, είναι αναξιόπιστοι για θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης για τους νέους επιστήμονες.

Θα ήταν λοιπόν εύλογο να ειπωθεί ότι αν θέλει κανείς γιατρό μπορεί να τηλεφωνήσει στη μητέρα του, στη θεία του ή στη γιαγιά του. Αν θέλει να μάθει οικονομικά, το κομμωτήριο είναι ο κατάλληλος χώρος. Για πολιτική, να πάει στο μπακάλικο. Και για γεωπολιτική ανάλυση (με ολίγον εθνικισμό…), καλό θα ήταν να πάρει ταξί…

Τί άλλο μπορεί να ακουστεί από τα στόματα αυτών των «τύπων»; Τα πάντα πια. Ακόμα και ότι πρέπει να τους φιλούμε την παντόφλα. Το λένε κάπως, όχι κρυφά! Μωυσήδες! Με νοοτροπία πάπα που απαιτεί χειροκρότημα. Να μην γίνονται διδακτορικά λοιπόν. Να μην μορφώνεται κανείς. Να περνά την πρέσα του ανάπηρου συντηρη­τικού και αυταρχικού σχολείου τους, του κατ’ επίφαση δημόσιου, που θα κάνει τον στυλοβάτη στους ιδιώτες.

Πανεπιστήμιο κρατικό και δημόσιο είναι πολυτέλεια. Σε λίγο πολυτέλεια θα είναι και το σχολείο. Όλοι να γίνουν ντελιβεράδες και σερβιτόροι στις ξαπλώστρες και στις καφετέριες. Γι’ αυτό και όλες αυτές οι αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που νομοθετούνται κάτω από τη μύτη γονιών και μαθητών. Εκεί σκοπεύει και η δόμηση ενός σχολείου που λει­τουργεί ως κέντρο εξετάσεων και παπαγαλίας, με τους εισακτέους των φετινών πανελλαδικών να έχουν να αντι­μετωπίσουν την παρεμπόδιση της προετοιμασίας τους από την κυβέρνηση.

Αυτό θέλουν. Να βγουν όλοι στο κλαρί, της σκλαβιάς του καπιταλισμού και της νέας βάρβαρης κοινωνίας που φτιάχνουν. Ας μην ξεχνάμε τί είχε κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα το 2004… Γιατί λοιπόν κάποιος να πηγαίνει σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, ενώ μπορεί να εργάζεται ως σερβιτόρος για 200 και 300 ευρώ σε ξενο­δοχείο. Γιατί κάποιος να σπουδάζει, ενώ μπορεί για 12 και 16 ώρες να καθαρίζει βρωμιές στις ξαπλώστρες των πλαζ και των τουριστικών μαζικής αναψυχής.

Αυτή είναι η αντίληψή που έχουν οι προύχοντες και χορτάτοι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Αφού σπούδασαν και συντηρούνται έτη πολλά με δημόσιο χρήμα, αυτοί και οι συγγενείς τους, «σπούδασαν», αγόρασαν πτυχία και τίτλους! Άτομα του «α» και του «ου» είναι. Ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα γεμίσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Αυτοί τα κατάφεραν μέσα στη δίνη της διαρκούς καπιταλιστικής επίθεσης που εξαπολύουν από το πρωί έως το βράδυ. Ήταν μάγκες λοιπόν, οι υπόλοιποι είναι τεμπέληδες, καλό ήταν και να μην υπήρχαν γι’ αυτούς, έλα όμως που τους χρειάζονται…

Ο σπουδαγμένος άνθρωπος λογίζεται ως βάρος και ως κάτι που πρέπει να αποβληθεί από τη νέα κοινωνία των «αρίστων» ή να λειτουργεί ως υπηρετικό προσωπικό στους φεουδάρχες και μονάρχες της νέας και σύγχρο­νης μοναρχίας. «Μοντέρνα Κατοχή» είχε λεχθεί κάποτε σοφά. Και νά την ήρθε δριμύτερη να επιτεθεί στα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις αιώνων.

Οι αγώνες του εργαζόμενου λαού πρέπει να συνεχιστούν με φως, πίστη και ένταση. Η κρίση και ο νους να φωτι­στεί και να δώσει την εντολή, να ενταθεί η αντίσταση ενάντια στο σκοτάδι του καπιταλισμού και της φτωχο­ποίησης που επιβάλλουν οι έχοντες και κατέχοντες. Οι κάθε λογής Πατέληδες και οι λοιποί όμοιοι, τους αξίζει να ριχτούν στα απόβλητα της ιστορίας. Η μόρφωση, ο αγώνας και η αντίσταση, να είναι τα όπλα μας. Η βαρβαρό­τητα και παρακμή είναι σίγουρα τα δικά τους…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΟΣ
Αναρτήθηκε στις 20 Μαΐου 2021 , 07:01:15 - Σχόλια 4 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 4
  1. Σωστός, αλλά δεν κατάλαβα τί είχε κάνει η Ντόρα το 2004 στην Αθήνα…

    1. Ψάξε και θα μάθεις. Θα σου δώσω, μια φράση ως κλειδί. Τα κόκκινα φανάρια….

    2. Είχε δώσει άδεια να λειτουργούν οίκοι ανοχής, κοινώς μπουρδέλα, σε περιμετρική απόσταση 100 μόλις μέτρων από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.

      Είχε μάλιστα προκληθει και αντιπαράθεση με τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, όποιος λίγο αργότερα άρχισε να το αποδέχεται. Είναι αυτές οι διαμάχες που γίνονται για να τρώει στάχτη και κάρβουνο ο λαουτζίκος.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.