Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Χιλή, μια χρονιά με αξιοπρέπεια…

1η Ιανουαρίου 2020

Στη Χιλή των μαζικών κινητοποιήσεων που συντάραξαν τη χώρα κι έθεσαν υπό αμφισβήτηση το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγο, επιλέγοντας να γιορτάσουν μια «νέα χρονιά με αξιοπρέπεια».

Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, μολονότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν επίσης στη Βαλπαραΐσο στη κεντρική Χιλή, που έχει γίνει επανειλημμένα, όπως και η πρωτεύουσα, θέατρο βίαιων επεισοδίων μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομικών.

Σε πολλές περιοχές, οι εορτασμοί σε δημόσιες οδούς και σε δημόσιους χώρους απαγορεύθηκαν. Στο Σαντιάγο, το παραδοσιακό σόου πυροτεχνημάτων όπως και οι συναυλίες που οργανώνονται κοντά στο προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα, προσελκύοντας 500.000 θεατές, ακυρώθηκαν.

Περίπου δυόμισι μήνες μετά την έναρξη των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και των ταραχών, με τον επίσημο απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για είκοσι εννέα (29) νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μέχρι σήμερα, οι κινητοποιήσεις σταδιακά μειώθηκαν, αλλά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους πιο ριζοσπαστικοποιημένους διαδηλωτές και αστυνομικούς επαναλαμβάνονται κάθε Παρασκευή στην Πλατεία Ιταλίας.

Ορόσημο για πολλούς ήταν η ιστορική πορεία της 25ης Οκτωβρίου, όταν 1,2 εκατ. Χιλιανοί έκαναν ειρηνική πορεία, αλλά αυτός ο μήνας σημαδεύτηκε παράλληλα από ξυλοδαρμούς, τραυματισμούς, βασανιστήρια και σεξουαλική βία σε βάρος πολιτών από αστυνομικούς.

Σήμερα η χώρα συζητάει για την κατάρτιση νέου Συντάγματος με τους πολίτες να ζητούν αλλαγές στα συστήματα υγείας, παιδείας και συντάξεων, που ανήκουν σχεδόν εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανήγγειλε η κέρνηση του Πινιέρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να βάλει τέλος στην κοινωνική κρίση είναι και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 26η Απριλίου, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κληρονομιάς της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Πηγή Efsyn.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ένας άνθρωπος ήταν…

Με τους δαίμονες του. Αλλά εκατομμύρια απλοί και φτωχοί άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο έβλεπαν σ’ αυτόν έναν δικό τους άνθρωπο. Nα τά βάζει με τους ισχυρούς τού πλανήτη, με ντρίπλες, │ Βλ. ανάρτηση…