Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Για έναν νεοναζί «ακτιβιστή»…
25 Μαΐου 2021

Η πρωτοφανής «κρατική αεροπειρατεία», όπως χαρακτηρίστηκε από τα δυτικά ΜΜΕ, οδηγεί σε διπλωματική σύγκρουση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λευκορωσίας για τη σύλληψη τού λευκορώσου «ακτιβιστή». 

Ο «ευρωπαίος» Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σοκαριστικό» το γεγονός, πιο σοκαριστικό από την αναγκαστική προσγείωση τού αεροπλάνου τού προέδρου τής Βολιβίας στην Αυστρία, έπειτα από αίτημα τών ΗΠΑ, αν θυμάστε…

Ο 26χρονος «ακτιβιστής και δημοσιογράφος» Ρομάν Προτάσεβιτς, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, βρισκόταν στην Αθήνα ως μέλος τής αντιπροσωπείας τής ηγέτιδος τής λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνας Τιχανόσφκαγια, η οποία συμμετείχε στο Φόρουμ τών Δελφών. Ο Προτάσοβιτς φέρεται να έμεινε στην Αθήνα για διακοπές. Έχει αναγκαστεί να φύγει από την πατρίδα του εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς κινδύνευε με πολυετή φυλάκιση από το καθεστώς «για υποκίνηση σε βία, μίσος και διασάλευση τής τάξης».

Η αναγκαστική προσγείωσης τού αεροπλάνου που μετέφερε τόν Προτάσεβιτς προκάλεσε τις αντιδράσεις τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το θέμα να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τής Συνόδου Κορυφής και την πιθανότητα κυρώσεων κατά τής Λευκορωσίας. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τής Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε τήν άμεση απελευθέρωση τού Προτάσεβιτς, τού οποίου η τύχη παραμένει άγνωστη μετά τα όσα συνέβησαν χθες στο αεροδρόμιο τού Μινσκ.

Το προφίλ τού Ρομάν Προτάσεβιτς έχει νεοναζιστικό και αντικομμουνιστικό υπόβαθρο. Υπήρξε μέλος τού «Νέου Μετώπου», μιας κεντροδεξιάς φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης, που οργάνωνε διαδηλώσεις κατά τού Λουκασένκο. Συμμετέχει στην οργάνωση «Pahonia», μια πολιτοφυλακή τής Λευκορωσίας που έχει προχωρήσει σε δράσεις μαζί με το νεοναζιστικό τάγμα «Azov» στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας. Από το 2017 μέχρι σήμερα Προτάσεβιτς συμμετέχει σε σειρά αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, πάντα με το «μαύρο” μπλοκ τών νεοναζί, ενώ έχει δώσει το παρών και σε συμβολικό κάψιμο βιβλίων από εθνικιστές.

Ο επί 27 συνεχή έτη ηγέτης τής Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, «νικητής» έξι διαφορετικών και «ύποπτων» εκλογικών αναμετρήσεων, ο «τελευταίος δικτάτορας τής Ευρώπης», είναι αυτός που είναι. Ένας νεοναζί «ακτιβιστής δημο­σιογράφος», για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα τού Μητσοτάκη κάνουν τόση φασαρία, δεν μπορεί να είναι τό «αντίπαλο δέος» του…

ΤΡ. - Πηγή ThePressProject.gr
Αναρτήθηκε στις 25 Μαΐου 2021 , 00:11:38 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Γι’ αυτό τόσο ενδιαφέρον από τη Δεξιά μας, φέρνει κάτι από τους «Μακεδονομάχους» της…

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.