Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ένα μπιστόλι ή ένα τσιγάρο;
31 Μαΐου 2021

Ύστερα απ’ το φαγητό, στη χαρά και στη στενοχώρια, μετά την ερωτική απόλαυση, στο ξενύχτι και στις πολιτικές συζητήσεις (με τσουρουφλισμένο τον κρόταφο…), σαν σκέφτεσαι και γράφεις. Μπορεί σε κάθε στιγμή και ευκαιρία.

Κοιτάς το νύχι τού μεγάλου δάχτυλου, που χτυπούσες πάνω του το τσιγάρο απ’ το «Σαντέ». Σε παρέσυρε τό χρώμα τού πακέτου και ’κείνη ή όμορφη κυρία απ’ έξω, κάποτε έμαθες πως είχε όνομα, Ζωζώ Νταλμάς…

Και Santé στα γαλλικά σημαίνει Υγεία! Κατέληξες με το φίλτρο τού «Μάρλμπορο», δεν γλίτωσε ούτε τον καουμπόη που το διαφήμιζε λένε… Το αρχαίο φίλητρον (εκ τού φιλέω -ῶ, που σημαίνει αγαπώ), το ισχυρό συναίσθημα και μέσο προστασίας, αλλά και τρυφερότητας (μητρικής), είχε μια τρυφερότητα το τσιγάρο που κάπνιζες.

Τέλειον Ξάνθης, Κιρέτσιλερ και Έθνος χύμα. Χίλιες φορές κοιμήθηκα με το τσιγάρο αναμμένο, απ’ άλλα κάηκα… (ΘΩΜΑΣ ΓΚΟΡΜΠΑΣ, «Τα τσιγάρα»).

Παγκόσμια ημέρα κατά τού καπνίσματος σήμερα. «Εμβληματική» ημέρα. Από την Αμερική ξεκίνησε η «εκστρατεία» και έγινε νόμος. Στην Αμερική, όπου είναι πιο αποδεκτό να κρατάς στο χέρι ένα μπιστόλι παρά ένα τσιγάρo! (KATHERINE WHITEHORN, Αγγλίδα αρθρογράφος).

Αν το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στον παράδεισο, τότε δεν θα πάω! Να πρόβλεψε άραγε τον «παράδεισο» τής πατρίδας του; (MARK TWAIN).

Όπως και να ’χει, θα ’ρθει ημέρα αναπόφευκτη, που θα γίνεις καπνός, στάχτη, αποτσίγαρο στο χώμα (ΑΝΩΝΥΜΟΣ).

Η κοινωνική και πολιτική σημασία τού τσιγάρου, κάποιος κάποτε θα γράψει μια διατριβή…

Ο φημισμένος μετα - ιμπρεσσιονιστής πάνω απ’ το γραφείο σου με το τσιγάρο στο χέρι, περιγράφει μια εντύπωση μάλλον… Είναι ο ίδιος που ζωγράφισε τήν αινιγματική «Κραυγή», το 1893 (EDVARD MUNCH). Έμμεση αναφορά στην αυτοκτονία, «ερμήνευσαν» στις μέρες μας. Δια τού τσιγάρου…

ΤΡ
Αναρτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021 , 00:11:06 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.