Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Υπάρχει και αλλού …Αριστερά!
9 Ιουνίου 2021

Ύστερα από μια περίοδο συντηρητικής παλινόρθωσης και πραξικοπηματικών ανατροπών σε βάρος αριστερών κυβερνήσεων σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, η ήπειρος φαίνεται να διανύει μια καινούργια περίοδο ριζοσπαστικοποίησης, με νέα χαρακτηριστικά.

Η εντεινόμενη κοινωνική πόλωση λόγω της γιγάντωσης των ήδη κραυγαλέων ανισοτήτων στις συνθήκες της πανδημίας υπήρξε η βασική κινητήρια δύναμη των ελπιδοφόρων εξελίξεων.

Στο Περού των 32 εκατομμυρίων κατοίκων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, με αντίπαλους από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Στη μια πλευρά, ο αστικός κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από την Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, που διέλυσε το αμφιλεγόμενο αντάρτικο κίνημα «Φωτεινό Μονοπάτι» διά πυρός και σιδήρου, αλλά κατέληξε στη φυλακή, για πολιτικές δολοφονίες, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σκάνδαλα διαφθοράς. Το λαϊκό μπλοκ εκπροσώπησε ο Πέδρο Καστίγιο, υποψήφιος του κόμματος «Ελεύθερο Περού», πιστό στον μαρξισμό - λενινισμό και στην κληρονομιά του Χοσέ - Κάρλος Μαριάτεγκι, εξέχοντος μαρξιστή στοχαστή της χώρας του. Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Καστίγιο είχε οριακό προβάδισμα 0,6% έναντι της Φουχιμόρι, ενώ τα αποτελέσματα που υπολείπονταν ήταν κυρίως από περιοχές όπου πλειοψηφούσε. 

Την ίδια μέρα, Κυριακή, διεξήχθησαν στο Μεξικό εκλογές για το Κογκρέσο, τις κυβερνήσεις των Πολιτειών και τις Περιφέρειες, οι οποίες είχαν αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον αριστερό, αν και αρκετά πραγματιστή και σε ορισμένα ζητήματα αμφιλεγόμενο, πρόεδρο της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Στο μέχρι τώρα διάστημα της προεδρίας του, ο Ομπραδόρ αύξησε σημαντικά τον κατώτατο μισθό και ενίσχυσε τα κοινωνικά προγράμματα για τους νέους, τους φτωχούς και τους ηλικιωμένους, παρότι ήταν πολύ σφιχτός στα δημόσια οικονομικά ώστε να μην αυξηθεί το χρέος και φρόντισε να μην ερεθίσει τις ΗΠΑ, ούτε καν επί προεδρίας Τραμπ. Όταν ξέσπασε η πανδημία, απέφυγε να κηρύξει καθολικό λοκντάουν, προτάσσοντας τις καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, ιδίως στις παραγκουπόλεις, όπου ούτως η άλλως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι αδύνατο να τηρηθούν. Παρά το γεγονός ότι η χώρα του θρήνησε, μέχρι τώρα, 350.000 νεκρούς, ο «πρόεδρος των φτωχών» όπως θέλει να εμφανίζεται παραμένει δημοφιλής στο 60% του πληθυσμού. Το Περού και το Μεξικό επιβεβαιώνουν ότι νέοι άνεμοι πνέουν, ολοένα και πιο ισχυροί στη Λατινική Αμερική. 

Από το προπερασμένο Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους 200 και πλέον πόλεων της Βραζιλίας με κεντρικό σύνθημα «Fora Bolsonaro», δηλαδή «Έξω ο Μπολσονάρο!»… Η δημοτικότητά του έπεσε το προηγούμενο δίμηνο από 30% σε 24% και οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον προοδευτικό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που τον είχαν οδηγήσει στη φυλακή, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022, αν βέβαια ο σημερινός πρόεδρος αντέξει μέχρι τότε.

Ένας άλλος ηγέτης της σκληροπυρηνικής Δεξιάς που δοκιμάζεται σκληρά αυτές τις μέρες είναι ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, θερμός υποστηρικτής του Τραμπ στις περσινές εκλογές και πολιορκητικός κριός του στην προσπάθεια ανατροπής του Μαδούρο, στη Βενεζουέλα, μέσω παραστρατιωτικών ομάδων, με αποκορύφωμα το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2019. Εδώ και πέντε εβδομάδες, η Κολομβία ζει τη μεγαλύτερη κοινωνική εξέγερση των τελευταίων 70 χρόνων, με γενικές απεργίες, ογκώδεις διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία, στο Κάλι, την Μπογκοτά και άλλες πόλεις. Αφορμή στάθηκε νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ντούκε για την επιβολή πρόσθετων φόρων με στόχο την αντιμετώπιση των βαρύτατων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ισχυροί άνεμοι αλλαγής πνέουν και στη Χιλή, ύστερα από τη μεγάλη ήττα της κυβερνώσας Δεξιάς στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, που έγιναν στις 16 Μαΐου. Η κυβέρνηση Πινιέρο αναγκάστηκε να δεσμευτεί για συνταγματική αναθεώρηση μέσω Συντακτικής Συνέλευσης ύστερα από τη μεγάλη εξέγερση του Δεκεμβρίου του 2019 εναντίον των προκλητικών κοινωνικών ανισοτήτων, που κατέβασε 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους στο κέντρο του Σαντιάγο και κόστισε τη ζωή 28 ανθρώπων. Οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν μια Συντακτική όπου πλειοψηφούν οι αριστεροί και οι ανεξάρτητοι προοδευτικοί.

Την ίδια μέρα, δήμαρχος Σαντιάγο εξελέγη η 31χρονη Ιρασί Άσλερ, μορφή του μεγάλου φοιτητικού κινήματος του 2011 και στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, προηγείται ένας άλλος κομμουνιστής, ο παλαιστινιακής καταγωγής δήμαρχος Ρεκολέτα, Ντανιέλ Χάουδε, με ποσοστό 19,2%, ποσοστό που δεν έπαιρνε το ΚΚ ούτε επί της Λαϊκής Ενότητας με τον σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Αλιέντε, μετέπειτα πρόεδρο και μάρτυρα της Δημοκρατίας.

Πηγή Info-War.gr - Νίκες της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική (απόσπασμα)
Αναρτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2021 , 09:52:55 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.