Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Πατρίς Λουμούμπα. Σαν σήμερα το 1961…

17 Ιανουαρίου 2020

Σαν σήμερα 17 Ιανουαρίου του 1961 δολοφονείται στα τριάντα έξι του χρόνια ο ήρωας της ανεξαρτησίας του Κονγκό.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Κονγκό είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αντιαποικιοκρατικό αγώνα του αφρικανικού έθνους για την αποτίναξη της βελγικής κατοχής και την απελευθέρωση από τις θηριωδίες των Ευρωπαίων στα εδάφη του.

Ο φλογερός κήρυκας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διψασμένος για ελευθερία Πατρίς Λουμούμπα, ένας κατώτερος υπάλληλος των ταχυδρομείων και πλασιέ μπίρας, ίδρυσε το λαϊκό κίνημα αντίστασης κατά της βελγικής κατοχής παλεύοντας για την πολυπόθητη ανεξαρτησία της χώρας του.

Παρ’ ότι προερχόταν από μια μικρή εθνική μειονότητα του Κονγκό και είχε πανίσχυρους πολιτικούς αντιπάλους στη χώρα του, ο ταπεινός Λουμούμπα απολάμβανε καθολική σχεδόν αποδοχή, καθώς όλοι του αναγνώριζαν τον ειλικρινή πατριωτισμό και τα υψηλά ιδεώδη που απάρτιζαν την πολιτική του σκέψη.

Πρωταγωνιστής της κονγκολέζικης αντίστασης στον λευκό δυνάστη, ο Λουμούμπα έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας τον Ιούνιο του 1960, αν και δεν έμελλε να αφήσει το στίγμα του στη δημοκρατική μεταρρύθμιση του έθνους, καθώς η πολιτική του καριέρα έληξε άδοξα με τη δολοφονία του την επόμενη χρονιά.

Η ημερομηνία της 17ης Ιανουαρίου 1961 σηματοδοτεί όχι μόνο την προμελετημένη εκτέλεση του Λουμούμπα, αλλά και τη λυσσαλέα και εκτός νόμου αντίδραση των Δυτικών να κρατήσουν τις αφρικανικές κτήσεις τους και να συνεχίσουν να είναι αφεντικά ενός κόσμου που δεν τους ανήκε. Το αποτρόπαιο έγκλημα έφερε τις υπογραφές τόσο της βελγικής όσο και αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς τα ανεξάρτητα δολοφονικά σχέδιά τους ενώθηκαν τελικά σε ένα. Τέτοιο κίνδυνο αντιπροσώπευε το παράδειγμα του «επικίνδυνου ριζοσπάστη» Λουμούμπα για τους Δυτικούς, καθώς το εθνικιστικό κίνημα της Αφρικής δεν έλεγε να κοπάσει.

Όσο για την κληρονομιά του φωτισμένου ηγέτη, αυτή δεν ήταν άλλη παρά η με κάθε κόστος εθνική ενότητα του Κονγκό, λειτουργώντας ως λαμπρό παράδειγμα αλλά και πρότυπο για το πώς πρέπει να πορεύονται τα έθνη. Η ευρωπαϊκή κυριαρχία στην Αφρική δεν θα ήταν πια ίδια μετά τον φόνο του Λουμούμπα…

Πηγή Newsbeast.gr
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Η Δύση έχει διαπράξει απίστευτες φρικαλεότητες (και συνεχίζει να διαπράττει) σ’ αυτή τη πάμπλουτη αλλά πολύπαθη χώρα της Αφρικής. Από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν αυτές των Βέλγων που σε λιγότερο από τριάντα χρόνια είχαν δολοφονήσει ή ακρωτηρίαση 1.500.000 Κονγκολέζους. Εδώ πάλι «ακτινοβολεί» η ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού και των καλλιεργημένων Ευρωπαίων - Αμερικάνων. Μικρή δροσοσταλίδα καπιταλισμού.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ειδήσεις αλλιώς…

Μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο τής Αθήνας. «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία. Δώστε λεφτά για την παιδεία»… Περίπου 100 τα κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού και σε πάνω από 200 καταλήψεις. «Καταλήψεις │ Βλ. ανάρτηση…