Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ο έλεγχος του σώματος…
13 Ιουνίου 2021

Η «αιγίδα» τής Προέδρου τής Δημοκρατίας στο αντιφεμινιστικό «συνέδριο» τών Ιωαννίνων απεσύρθη. Το ίδιο και η «χορηγία επικοινωνίας» τής δημόσιας τηλεόρασης. Ωστόσο, γίνει δεν γίνει το «συνέδριο», η συζήτηση που άνοιξε δεν έχει κλείσει…

Έχει ήδη ξανανοίξει ύπουλα η συζήτηση για τη «χρησιμότητα» τών εκτρώσεων, με καλοπληρωμένες καμπάνιες και πρωτοσέλιδες διαφημίσεις για τα «δικαιώματα τού αγέννητου παιδιού». Ο έλεγχος του γυναικείου σώματος και της σεξουαλικότητας αποτελεί διαχρονική εμμονή τής απανταχού Δεξιάς.

Η οικονομική ανεξαρτησία που πέτυχαν οι γυναίκες με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, οι σεξουαλικές ελευθερίες που κέρδισαν με τους αγώνες τού φεμινιστικού κινήματος, παρουσιάζονται ως αιτίες τής υπογεννητικότητας και της «κρίσης τής παραδοσιακής οικογένειας».

Ο αχαλίνωτος καπιταλισμός, η διαρκής συρρίκνωση τών δικαιωμάτων τών εργαζομένων, είτε υπό την πίεση τής ανεργίας είτε με νομοσχέδια τύπου Χατζηδάκη, που οργουελικά διαφημίζεται ως «Σχέδιο Νόμου για την Προστασία τής Εργασίας», βαδίζουν χέρι - χέρι με την ένταση τής καταστολής τών ατομικών δικαιωμάτων.

Το βασικό επίδικο είναι ο έλεγχος τού σώματος. Είτε στην παραγωγική λειτουργία, ως μηχανή παραγωγής υπεραξίας για τους καπιταλιστές, είτε στην αναπαραγωγική, ως η βιολογική μήτρα που «παράγει» τις γενιές τών εργαζομένων και εξασφαλίζει τή «συνέχεια τού έθνους».

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, το σώμα σου δεν σού ανήκει! Ανήκει στο κεφάλαιο και στο έθνος….

ΤΡ. - ThePressproject.gr, Το επίδικο είναι να μη ζήσουμε σαν δούλοι (απόσπασμα)
Αναρτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2021 , 15:41:15 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Είναι σχεδόν αυτονόητο, όταν γίνεται κάποια πορεία να ορμάνε τα ΜΑΤ και να ανοίγουν κεφάλια. Αν δεν ασκήσουν τα «θεσμικά» τους καθήκοντα προκαλούν έκπληξη στην κοινή γνώμη που αλλιώς έχει μάθει. Είναι ο κοινωνικός μιθριδατισμός. Το «έτσι πρέπει να γίνει» το συνηθίσαμε, η μεγάλη πλειοψηφία τουλάχιστον. Και η ισχνή μειοψηφία των ανησυχούντων αναρωτιέται σε ποιο επίπεδο πρέπει να φτάσει ο εκφασισμός της καθημερινότητας για να αρχίσουν να ανησυχούν όλοι και να αντιδράσουν οι περισσότεροι. Φαίνεται όμως ότι ο κατήφορος ακούμπησε θέματα και κατηγορίες του πληθυσμού μέχρι τώρα στο απυρόβλητο, όπως οι γυναίκες συλλήβδην, πρώτα με το νόμο περί συνεπιμέλειας και μετά με το περιβόητο συνέδριο των Ιωαννίνων για το ρόλο και τη θέση τους (1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας), πράγμα που προκάλεσε επιτέλους γενική κατακραυγή και αντιδράσεις και φαίνεται πως θα περιοριστεί στα στενά όρια της σκοταδιστικής δεξιάς (η πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα της, όπως και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας. Μετά το σάλο και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ  ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας). Είναι ένα πρώτο βήμα που αφήνει ελπίδες για μια αφύπνιση της κοινωνίας, μικρό αλλά υπαρκτό.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.