Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Να απομονωθεί και στην κοινωνία!
17 Ιουνίου 2021

Από την χθεσινή ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη στην Βουλή εκείνο που μένει είναι ένα από τα πιο αντεργατικά πλέον θεσμικά πλαίσια σε όλη την Ευρώπη, το βαριά πολωμένο πολιτικό κλίμα και μια απομονωμένη κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνον από τους 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον σκληρό πυρήνα των διατάξεών του, ενώ τα περιφερειακά άρθρα που έτυχαν ευρείας συναίνεσης – όπως εκείνα για τις πατρικές άδειες και την σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία – δεν αναιρούν το πλαίσιο της μετωπικής σύγκρουσης που διαμορφώθηκε.

O Aλεξης Τσίπρας χρέωσε στον πρωθυπουργό ότι «αποκαθήλωσε το εργασιακό δίκαιο», ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο «είναι για τα σκουπίδια», η Φώφη Γεννηματά δεσμεύτηκε για ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη «όταν το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί», κι ο Γιάνης Βαρουφάκης προειδοποίησε ότι «θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας».

Σπάνια μια κυβέρνηση, εκτός μνημονιακής περιόδου, έχει βρει απέναντί της τόσο σκληρό αντιπολιτευτικό τείχος. Δεν πρόκειται ούτε για συμπαγές πολιτικό μέτωπο, ούτε για προγραμματική αντιπολιτευτική συμμαχία – πρόκειται όμως πια για δυνάμει αντικυβερνητικό μέτωπο. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά τους απαξιωτικούς για την αντιπολίτευση τόνους και τον μεταρρυθμιστικό οίστρο του στην υπεράσπιση του νόμου, δεν ήταν αυτή η επιθυμητή εξέλιξη.

Φάνηκε από την αγωνία του να αποσυνδέσει τον Αλέξη Τσίπρα από την κεντροαριστερά («Να σας πως ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου»), από το άγχος της ατάκας και του (ατυχούς) χιούμορ «Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός»), και φάνηκε επίσης από την σκληρή επίθεσή του στη Φώφη Γεννηματά. «Κυρία Γεννηματά άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κύριο Τσίπρα», είπε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με εμφανή εκνευρισμό.

Ο λόγος αυτού του εκνευρισμού δεν είναι οι γέφυρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που, ανεξαρτήτως πολιτικών επιθυμιών, εξακολουθούν να μην υφίστανται. Ο λόγος είναι πως αυτό το αντικυβερνητικό μέτωπο που διαμορφώνει ντε φάκτο ο νέος εργασιακός νόμος δεν εξυπηρετεί τον σχεδιασμό του Μαξίμου σε δύο επίπεδα. Αφ’ ενός ακυρώνει την προσπάθειά του να αντιστρέψει το δίπολο προόδου – συντήρησης εμφανίζοντας τη Νέα Δημοκρατία ως «προοδευτική μεταρρυθμιστική δύναμη». Όταν όλη η αντιπολίτευση από το κέντρο έως την αριστερά και όλοι οι κοινωνικοί φορείς απορρίπτουν την κορωνίδα των «μεταρρυθμίσεων», η αυτοανακήρυξη της κυβέρνησης σε φορέα προόδου δεν αρκεί. Ούτε πείθει.

Αφ’ ετέρου, το σκληρό αντικυβερνητικό μπλοκ θολώνει και τις γραμμές του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην συμμάχησε (ούτε πρόκειται να συμμαχήσει) με το ΚΚΕ, να μην τα βρίσκει με τον Γιάνη Βαρουφάκη και να βιώνει διαρκή και αμοιβαία καχυποψία με το ΚΙΝΑΛ, αλλά πλέον δεν μοιάζει κόμμα ανάδελφο, τουλάχιστον όχι εντός Βουλής. Και αυτό δεν διευκολύνει ούτε το αφήγημα της μάστιγας και της απειλής του «λαϊκισμού», ούτε τα σχέδια του θεσμικού αποκλεισμού της αριστεράς από την εξουσία…

Πηγή Tvxs.gr - Η πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αναρτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021 , 14:32:56 - Σχόλια 2 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 2
 1. Για να γίνει αυτό πρέπει να μην είναι μεταξύ τους «απομονωμένοι» όσοι τον αντιπολιτεύονται και ιδιαίτερα τα κόμματα της Αριστεράς!

 2. Αυτό το «Ούτε πείθει» με έβαλε σε σκέψεις και η αλήθεια είναι πως με στενοχώρησε πολύ. Πράγματι δεν πείθει αλλά!
  1ον. Tα κόμματα που κερδίζουν τις εκλογές αρά και την εξουσία δεν χρειάζονται να πείσουν το σύνολο των πολίτων. Στην Ελλάδα αρκεί να πείσουν ένα ποσοστό μόνο του 20% των πολιτών, δεδομένου ότι η αποχή στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχει πια ξεπεράσει με άνεση το 40%.
  2ον. Αυτό το 20% είναι εύκολο να το διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, γιατί έχει ολόκληρο μιντιακό στρατό με το μέρος της, που λειτουργεί μεθοδικά και αποτελέσματα 24 ώρες, 365 ημέρες.
  3ον. Είναι σαφώς πιο δύσκολο σε ένα άλλο κόμμα να ξεπεράσει σε ποσοστά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, πάλι λόγω του πολέμου που δέχεται από τα ΜΜΕ συν τον κατακερματισμό της Αριστεράς. Θλιβερή εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα με τα ΜΜΕ έχουμε μόνο για το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.
  4ον Άποψή μου είναι πως ο Σύριζα αν θα ξανακερδίσει τις εκλογές αυτό θα γίνει στην παρούσα φάση και κατ’ ουσίαν όχι γιατί θα πείσει για την ποιότητα των προτάσεων του αλλά γιατί θα εισπράξει την δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.
  Στο ερώτημα αν πιστεύω πως θα κερδίσει ο Σύριζα τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν, η απάντηση μου είναι πως ναι, εκτιμώ πως θα τις κερδίσει, αλλά δεν θα πέσω και από τα σύννεφα αν τελικά για διάφορους λόγους και συγκυρίες της περιόδου των εκλογών βγει τελικά πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία σπρωγμένη επαναλαμβάνω από τα ΜΜΕ!
  Βασανιστικό ερώτημα: η χώρα μας χρειάζεται ένα Αριστερό κόμμα στην εξουσία ή Αριστερή διακυβέρνηση; Ελπίζω να κατανοούμε τη διαφορά.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.