Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ο καπιταλισμός του σκότους…
21 Ιουνίου 2021

Το Πουέρτο Ρίκο κείται μακράν! Το Περιστέρι, η Αγία Βαρβάρα, το Αιγάλεω, η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, το σπίτι τού άνεργου γείτονά μας είναι δίπλα μας…

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης στο Πουέρτο Ρίκο εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, λίγες ημέρες αφ’ ότου η κρατική Αρχή Ηλεκτροδότησης (PREPA) παραδόθηκε και επίσημα σε ιδιωτική εταιρεία. Η υπόθεση τής ηλεκτροδότησης τού Πουέρτο Ρίκο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του «Καπιταλισμού τής Καταστροφής», όπως τον έχει περιγράψει η Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο της «Δόγμα τού Σοκ».

Το 2015, όταν ξεσπούσε στο Πουέρτο Ρίκο μια άνευ προηγουμένου κρίση χρέους, η Αρχή Ηλεκτροδότησης τού νησιού ήταν η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες ανήκει τό Πουέρτο Ρίκο ως αυτοκυβερνούμενη περιοχή.

Η κρίση χρέους υπήρξε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια επίθεση ιδιωτικοποιήσεων στο Πουέρτο Ρίκο και η η κρατική Αρχή Ηλεκτροδότησης ήταν το «πετράδι τού στέμματος». Στο πλαίσιο τής πολιτικής λιτότητας λόγω τής κρίσης και παράλληλα με περικοπές σε μια σειρά από δημόσιες επενδύσεις, ξεκίνησαν και οι περικοπές στην κρατική Αρχή Ηλεκτροδότησης, που θα οδηγούσαν στη σταδιακή της απαξίωση και στην ευκολότερη ιδιωτικοποίησή της. Από τους 2000 ηλεκτρολόγους γραμμής που απασχολούσε το 2015, το 2017 είχαν απομείνει μόλις 700. Και τότε ήρθε μια νέα καταστροφή, για να τήν εκμεταλλευτεί ο καπιταλισμός…

Ο τυφώνας «Μαρία» χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο στις 20 Σεπτεμβρίου τού 2017 και κατέστρεψε ολοσχερώς το ηλεκτρικό δίκτυο τού νησιού, αφήνοντας τό σύνολο τών 3,4 εκατ. κατοίκων τού νησιού χωρίς ρεύμα. Τρεις μήνες μετά τον τυφώνα, περίπου το 45% τών Πουερτορικανών συνέχιζαν να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό.

Ο τυφώνας και η καταστροφή που προκάλεσε στο υποβαθμισμένο ηλεκτρικό δίκτυο τού νησιού ήταν μια επί πλέον ευκαιρία. Το προσωπικό τής κρατικής Αρχής Ηλεκτροδότησης μειώθηκε ακόμα περισσότερο, πρωτοβουλίες τών κατοίκων τού νησιού για δημοκρατικοποίηση τής παραγωγής ενέργειας και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές συνάντησαν τήν αντίσταση των κυβερνώντων και η ιδιωτική οικονομία …ακόνιζε τα μαχαιροπήρουνά της.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο, το δίκτυο ηλεκτροδότησης τού Πουέρτο Ρίκο είναι υπό την ανεπίσημη διαχείριση τήης καναδοαμερικανικής κοινοπραξίας εταιρειών LUMA. Πριν καν αναλάβει επίσημα, κάτι που συνέβη την 1η Ιουνίου τού τρέχοντος έτους 2021, η LUMA μείωσε ακόμα περισσότερο το προσωπικό τής PREPA, περιορίζοντάς την να διαθέτει μόλις 300 ηλεκτρολόγους γραμμής.

Λίγες ημέρες έπειτα από την επίσημη «αλλαγή ιδιοκτησίας», στι 10 Ιουνίου 2021, μια μεγάλη βλάβη έριξε στο σκοτάδι περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους τού νησιού. Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα, ενώ την περασμένη Τετάρτη νέα βλάβη επηρέασε ξανά την ηλεκτροδότηση 300 χιλιάδων και πλέον κατοίκων. «Σαν να έχει περάσει τυφώνας ή σεισμός από το Πουέρτο Ρίκο», είπανε. Αυτή τη φορά ο τυφώνας τής καπιταλιστικής διαχείρισης…

Η ιστορία σάς θυμίζει κάτι; Ο καπιταλισμός τής καταστροφής βρίσκεται παντού στον κόσμο. Και στη γειτονιά σας!

ΤΡ. - Πηγή Info-War.gr - Στο σκοτάδι το Πουέρτο Ρίκο…
Αναρτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2021 , 14:51:25 - Χωρίς σχόλια - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.