Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ερνέστο Σάμπατο…
25 Ιουνίου 2021

Χθες, στην αναδρομή μας στο παρελθόν (Σαν σήμερα…), σημειώσαμε. Ουδέν αξιοσημείωτο από την πλευρά μας… Κάναμε λάθος, αξιοσημείωτη παράλειψη. Μάς την υπενθύμισε με σχόλιό του ένας φίλος, με την άδειά του το μεταφέρουμε εδώ…

Χθες ήθελα να γράψω κάτι για τον Ερνέστο Σάμπατο, τον μεγάλο Αργεντινό συγγραφέα και όχι μόνο. Γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου τού 1911 και πέθανε στις 30 Απριλίου τού 2011. Χθες δεν μπόρεσα, το γράφω σήμερα.

Νεαρός εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα τής χώρας του και έγινε γραμματέας τής νεολαίας. Το 1934 στάλθηκε ως αντιπρόσωπος τού Κόμματος στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει σε συνέδριο κατά τού φασισμού και του πολέμου. Εκεί πληροφορήθηκε τούς διωγμούς που γίνονταν στη Σοβιετική Ένωση επί Στάλιν και διαφοροποιήθηκε. Μετά απ’ αυτό το Κόμμα αποφάσισε να τόν στείλει για δύο χρόνια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Λένιν της Μόσχας, για να επανέλθει στη «σωστή γραμμή».

Αυτός όμως πήγε στο Παρίσι. Προσέγγισε τούς σουρρεαλιστές και άρχισε να γράφει. Επέστρεψε για μερικά χρόνια στην πατρίδα του, αλλά έχοντας σπουδάσει Φυσική και Φιλοσοφία εξασφάλισε μιά υποτροφία στο Ινστιτούτο Ζολιό - Κιουρί τού Παρισού. Όταν η Φυσική χρησιμοποιήθηκε απο την πολιτική για την κατασκευή τής ατομικής βόμβας, την εγκατέλειψε και αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο.

Έγραψε τα εμβληματικά μυθιστορήματα Περί ηρώων και τάφων και Αββαδών ο εξολοθρευτής, δοκίμια και ποιήματα (Το τούνελ, Αντίσταση, Ετεροδοξία, Πριν το τέλος, Ανθρωποι και γρανάζια, Ο συγγραφέας και η καταστροφή, Μία πολύπλοκη ύπαρξη, οι Διάλογοι Μπόρχες - Σάμπατο…). Στη συνέχεια στράφηκε στη ζωγραφική, που όπως είχε πει ο ίδιος τον εξέφραζε περισσότερο.

Το 1984 ανέλαβε πρόεδρος τής Εθνικής Επιτροπής για την Εξαφάνιση Προσώπων κατά την διάρκεια τής στυγνής δικτατορίας τού Βιντέλα. Τα αποτελέσματα τής έρευνας εκδόθηκαν το 1984 σ’ έναν τόμο με τον τίτλο «Ποτέ ξανά». Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Διακεκριμένος πολίτης τού Μπουένος Άιρες, επίτιμος διδάκτωρ τού Πανεπιστημίου Αντιοχείας τής Κολομβίας, Βραβείο Γκαμπριέλα Μιστράλ από την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών, Βραβείο Θερβάντες.

Ερνέστο Σάμπατο, διανοούμενος, συγγραφέας, επιστήμονας, καλλιτέχνης, αλλά πάνω απ’ όλα πολίτης τού κόσμου, όχι μόνο τού Μπουένος Άιρες, ρηξικέλευθος στην προσωπική του πορεία. Τον τιμάμε…

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΣ
Αναρτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2021 , 22:24:54 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. «Θυμάμαι τόσες συμφορές, τόσα πρόσωπα, κυνικά και σκληρά, τόσες κακές πράξεις, που η μνήμη είναι για μένα το τρομερό φως που φωτίζει το ρυπαρό μουσείο της ντροπής». Από το «Τούνελ»…

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.