Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Μοναδικοί χρήστες…
30 Ιουνίου 2021

Χαζεύουμε κάθε τόσο τις «καθεστωτικές» ιστοσελίδες που για να μάς πείσουν για τη μεγάλη επισκεψιμότητα που έχουν (και άρα για τη «σπουδαιότητά» τους…) γράφουν, φερ’ ειπείν. «1.200.000 μοναδικοί χρήστες ενημερώθηκαν χθες Κυριακή 27 Ιουνίου από το Protothema.gr…».

Μεγάλος αριθμός είν’ αλήθεια, αλλά δεν βάζουμε ακόμα θαυμαστικό… Αν έτσι «πείθουν» και παίρνουν περισσότερες διαφημίσεις, αυτό εξαρτάται από τη «σοβαρότητα» και τη διαπλοκή τών διαφημιστικών εταιρειών.

Έχει όμως ένα «μαρτυριάρικο» στοιχείο η συνέχεια τής αυτάρεσκης δημοσίευσης τού ηλεκρονικού «Πρώτου Θέματος». Το 85% από τις επισκέψεις τών «μοναδικών χρηστών» που επαίρεται ότι είχε την Κυριακή έγιναν από κινητά τηλέφωνα. Ναι, αγαπητοί επισκέπτες, μπορούμε να το ξέρουμε και αυτό!

Προτού όμως μιλήσουμε γι’ αυτό, να πούμε τό εξής. Όπως είναι γνωστό η IP (Internet Protocol) είναι μια αριθμητική (π.χ. 85.72.103.233) ή αλφαριθμητική (2a02:587:7d05:600:20e3:7d12:66a4:e7fb) «διεύθυνση» που είναι μοναδική για μια συγκεκριμένη σύνδεση στο διαδίκτυο. «Μοναδική», αλλά όχι και σταθερή, με μια διακοπή ρεύματος στο σπίτι σας ή στο «μέσο διασύνδεσης» με το διαδύκτιο, το λεγόμενο ρούτερ, μπορεί να αλλάξει…

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι διαβάζετε ένα ενδιαφέρον θέμα στο Protothema.gr ή στην iEfimerida.gr, πάντοτε έχουν ενδιαφέρον τά θέματα τους, ιδιαίτερα οι «ανταποκρίσεις» τους από τα υπόγεια τού Μαξίμου… Και γίνεται διακοπή ρεύματος στο σπίτι σας. Οι καλές ιστοσελίδες ή τα Google Analytics, που επικαλούνται, για να δώσουν «αξιοπιστία» στα λεγόμενά τους, έχουν καταγράψει τήν «ανώνυμη» IP σας (αν καταγράφουν και κάτι άλλο από το σπίτι ή τα ενδιαφέροντά σας, θα σάς γελάσουμε…). Όταν ξανάρθει τό ρεύμα και θέλετε να συνεχίσετε τήν «ενημέρωση» σας από «το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό site στην Ελλάδα», τα Google Analytics καταμετρούν
μια νέα IP και έναν «νέο χρήστη», επισκέπτη για το Protothema.gr!

Νά, μόλις το δοκιμάσαμε, κλείσαμε για 10 δευτερόλεπτα το ρούτερ μας και το ξανανοίξαμε. Η IP μας από 85.72. 103.233 (ή 2a02:587:7d05:600:20e3:7d12:66a4:e7fb) είναι τώρα 94.65.25.64 (ή 2a02:587:7d09:6b00:2d88:11f5: ffbd:bc41), όπως την αναζητήσαμε στις σχετικά ιστοσελίδες. What is my IP address… Έλα ντε, ποιά είναι; Και ποιoί είμαστε εμείς και πόσοι; Με διαφορά 2 - 3 ή 5 λεπτών (ώσπου οι «γρήγοροι» ελληνικοί πάροχοι Internet στην Ελλάδα τού κυρίου Πιερρακάκη να αποκαταστήσουν τή σύνδεση…), το Protothema.gr είχε δύο «επισκέπτες» που είναι ο ίδιος άνθρωπος! Αλλ’ αυτό είναι το λιγότερο… 

Δεν έχεις στασιό… «Τριδόνες στον κώλο», που έλεγε ο παππούς μας (η αρκαδική εκδοχή τών αιμορροΐδων…). Σηκώνεσαι και πας στο σπίτι τού φίλου σου και ξαναρίχνεις από το κινητό σου μια ματιά στην αγαπημένη σου ιστοσελίδα, άλλη IP εκεί από το ρούτερ τού φίλου σου, ένας ακόμα «μοναδικός χρήστης», επισκέπτης για το Protothema.gr… Βγαίνεις με τον φίλο σου για καφέ στην αγαπημένη σας καφετέρια και πάνω στον καφέ και στη συζήτηση με το κινητό χέρι «σχολιάζεις» κάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Πολλάκη (ξέρετε ποιοί είναι φανατικοί «επισκέπτες» τού «Πρώτου Θέματος»…)… Άλλη IP εκεί, ένας ακόμα «μοναδικός χρήστης» για την καλή ιστοσελίδα… Κοντολογίς, μπορείς να βρεθείς σε δέκα ή περισσότερα διαφορετικά μέρη την ίδια μέρα και να είσαι για το Protothema.gr και τα Google Analytics δέκα και πλέον διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά «μοναδικοί χρήστες» τους! Να κάνουμε τούς υπολογισμούς μας, σύμφωνα με τα «αναλυτικά στοιχεία» τού ίδιου τού «Πρώτου Θέματος»…

Αν την Κυριακή που πέρασε είχε «1.200.000 μοναδικούς χρήστες» και το 85% απ’ αυτούς είναι από κινητά τηλέφωνα (αφήνουμε τις άλλες περιπτώσεις…), δηλαδή 1.000.000 και, τότε σύμφωνα με τη δική μας «ανάλυση» περιορίζονται στους 300.000, άντε στις 400 χιλιάδες… Αλίμονο, αν δεν έχει τό Protothema.gr τόσους, εδώ τον Τριπολίτη τόν διαβάζουν (λέμε τώρα…) «μαζικά», μια ταπεινή τριπολιτσιώτικη ιστοσελίδα, «επισκέπτες» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία και «φανατικά» από τη Σενεγάλη, τη Βιρμανία και την Ουρουγουάη, βλ. εδώ! Αλλά, κοιτάχτε εδώ… πώς «περιορίζουμε» τούς επισκέπτες μας, όσον το δυνατόν στούς πραγματικούς (αποκρύπτουμε τήν IP τους για «ευνόητους λόγους», λέμε τώρα…).

Ύστερα, όσοι ξέρουν πέντε πράγματα από Internet, μπορούν να διαπιστώσουν μέσω τού ISP (Internet Service Provider, από τα στοιχεία τού παρόχου δηλαδή) ότι υπάρχουν γιγανταίες «μηχανές αναζήτησης» πελατών … και τρομοκρατών, Googlebot, Bingbot και άλλα …robot, που σαρώνουν τό διαδύκτιο με διαφορετικές, αλλά σχετικές IP, βλ. ξανά εδώ… Και που το Protothema.gr και άλλα «μεγάλα» …gr μάς τούς παρουσιάζουν σαν εκατομμυριοστούς «μοναδικούς χρήστες» τους!

Αλλά, εδώ κάνουν την τρίχα (τού Τσίπρα…) τριχιά! Σ’ αυτό θα διστάσουν;

ΤΡ.
Αναρτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021 , 08:13:59 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Ώστε πατριώτη μάς «καταγράφεις» και εσύ! Πλάκα κάνω… Το σοβαρό τώρα, αν διαβάζουν τόσοι πολλοί Έλληνες το «Πρώτο Θέμα», καλά να πάθουμε!

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.