Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ασφαλιστικό, φαύλος κύκλος…
9 Ιουλίου 2021

Ακούσαμε χθες πως η κυβέρνηση αναβάλλει για τον Σεπτέμβριο την ψήφιση τού νέου «ασφαλιστικού» νομοσχεδίου (που θα θεσμοθετούσε τήν υφαρπαγή τών επικουρικών συντάξεων…).

Και υποθέσαμε πως αυτό οφείλεται στη νέα έξαρση τής πανδημίας και στις αντιδράσεις απέναντι στα νέα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να μη συμπέσουν με τις κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Όπως διαβάζουμε όμως σήμερα στο Tvxs.gr, η αιτία είναι άλλη ή και άλλη. Και είναι άξια κριτικής, όχι βέβαια γιατί δεν θα ψηφιστεί τώρα (και ευχόμαστε ποτέ!) το ασφαλιστικό τών Μητσοτάκη - Χατζηδάκη. Αλλά για την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η κυβέρνησή τους, στην πρεμούρα της να κάνει «μεταρρυθμίσεις».

H αναβολή τής ψήφισης τού νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό αιφνιδίασε ακόμη και στελέχη τής Νέας Δημοκρατίας που το υποστήριζαν μέχρι χθες. Η αναβολή οφείλεται στις αντιρρήσεις τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το μεγάλο ποσό που απαιτείται για την εφαρμογή του (προτού δηλαδή καταβροχθίσουν νόμιμα τις επικουρικές…) θα προκαλούσε δημοσιονομικό πρόβλημα!

Στις σχετικές διαβουλεύσεις Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράγοντες τής τελευταίας είπαν ότι θα χρειαστεί πρόσθετος φόρος, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη νομοθετική της πρόταση. Αλλά ένας νέος φόρος θα ακύρωνε την πολιτική τής κυβέρνησης που δηλώνει ότι θέλει να ελαφρύνει τή φορολογία…

Αν και όλη αυτή η κυβερνητική νομοθετική προχειρότητα μάς «βολεύει» εν προκειμένω, φοβόμαστε πως θα επιτείνει τόν «δημοσιονομικό» φαύλο κύκλο. Από τη μια να «τρώνε» πάλι τις συντάξεις (και με το νόμο!) και από την άλλη να βάζουν νέους φόρους γι’ αυτές!

ΤΡ.
Αναρτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2021 , 09:27:43 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.