Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας

10 Φεβρουαρίου 2020

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΟΥ, Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας
Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 1996

Από τους κριτικούς λογοτεχνίας και τους αναγνώστες του θεωρείται ποιητής της θάλασσας και των περιπλανήσεων. Το όνομά του έχει τυλιχτεί σ’ ένα σύννεφο φημών και ανεκδότων, που τον θέλουν άτομο ιδιόρρυθμο άρα και γοητευτικό, ενώ κάποιοι από τους μελετητές του τον έχουν κατατάξει στους «καταραμένους ποιητές», παίρνοντας αφορμή από τις επιρροές που δέχτηκε από τον Μπωντλαίρ και από την αντιηρωική ιδιοσυγκρασία του. Όσοι μελετητές ασχολήθηκαν μέχρι σήμερα ναζί του δεν κάνουν αναφορές στην πολιτική διάσταση της ζωής και του έργου του.

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Μαντζουρίας. Πέθανε σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου του 1975. Η οικογένειά του είχε πληγεί από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο ίδιος όμως υιοθέτησε τις σοσιαλιστικές ιδέες καθώς η επανάσταση πρόσφερε μια ελπίδα και ένα όραμα στους φτωχούς και καταπιεσμένους ανθρώπους της γης.
Σε αυτό το όραμα έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ με σημαντική δραστηριότητα. Η αδελφή του και ο Σταμάτης Καββαδίας, δικηγόρος και καθοδηγητής στην Κατοχή, δηλώνουν ότι πολέμησε στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και ότι αρχικά δραστηριοποιήθηκε στο ΕΑΜ Ναυτικών και στη συνέχεια στο  Λογοτεχνών και Ποιητών. Υπάρχουν όμως και ερευνητές που αμφισβητούν την οργάνωση του στο ΚΚΕ. Το 1943 έγινε μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών. Σ’ αυτή την περίοδο αρχίζει τα γράφει ποιήματα με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Αθήνα 1943, είναι το πρώτο που δημοσιεύει με το ψευδώνυμο Α. Ταπεινός στο περιοδικό «Πρωτοπόροι».

Οι δρόμοι κόκκινες γιομάτοι επιγραφές  /  τρανά την ώρα διαλαλούν την ορισμένη  /  Αγέρας πνέει βορεινός απ’ τις κορφές  /  κι αργοσαλεύουνε στα πάρκα οι κρεμασμένοι  /  Μες στην Αθήνα όλα τα πρόσωπα βουβά  /  και περπατάν αργά στους δρόμους «εν κινδύνω»  /  ως τις εφτά που θ’ ακουστεί « Σιστάς Μοσκβά»  /  και στις οχτώ ( βάλ’ το σιγά) « Εδώ Λονδίνο»…

Κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας ο Νίκος Καββαδίας ήταν σύνδεσμος ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η δράση του δεν ήταν φανερή, γι’ αυτό και πολλοί αγνοώντας τη δράση του πίστευαν ότι ο ποιητής απέφευγε να εκτεθεί σε αντιστασιακές πράξεις.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα  του βιβλίου που παρουσιάζουμε, ο ποιητής αν και ενεργός αριστερός δεν κάνει «προλεταριακή τέχνη», δηλαδή δεν γράφει μια λογοτεχνία που εμπνέεται από τα ιδανικά των εργαζομένων και τη μαρξιστική κοσμοθεωρία. Ο Καββαδίας ήταν κομματικά ανένταχτος αν και τον διεκδίκησαν τα κόμματα. Ήταν όμως συνειδητοποιημένος και έντονα πολιτικοποιημένος.

Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας ήταν ουμανιστής. Η ανθρωπιά του τον οδήγησε στην Αριστερά…

Πηγές Atexnos.gr, Users.uoa.gr (ΕΚΠΑ)
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ο μάστορας Κωστής Παπαγιώργης…

Κωστής Παπαγιώργης, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ 1 - ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, Εισαγωγή Δημήτρης Καράμπελας, Επιλογή κειμένων Γιάννης Αστερής - Δημ. Καράμπελας, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, Μάιος 2020, Σελίδες 456, Τιμή 16,00 ευρώ. Παράλληλα │ Βλ. ανάρτηση…