Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ο ΙΡΑ της πολιτικής…

10 Φεβρουαρίου 2020

Η καθαρή πρωτιά του Σιν Φέιν, του πολιτικού σκέλους του πάλαι ποτε Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού, στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, αποτελεί μοναδική στιγμή στην ιστορία τόσο της δημοκρατίας όσο και του ιρλανδικού αγώνα για μια ενωμένη Ιρλανδία.

Οι πανηγυρισμοί και οι γιορτές στα γραφεία του Σιν Φέιν σε όλη την Ιρλανδία κράτησαν μέχρι το πρωί. Τα τραγούδια για τους αγώνες του ΙΡΑ έδιναν τον τόνο, αν και προκάλεσαν παρεμβάσεις.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Σαββάτου στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας αποτελεί μεγάλη ανατροπή στην πολιτική σκηνή της χώρας, όπως είχε διαμορφωθεί από τη μέρα που τμήμα της απελευθερώθηκε από το βρετανικό ζυγό, με τα δύο κεντροδεξιά κόμματα, μιας πολύ πιο χαμηλών τόνων πολιτικής ατζέντας στο ιρλανδικό ζήτημα, να διαδέχονται το ένα το άλλο στην εξουσία.

Αλλάζει επίσης τη δυναμική στη σχέση βρετανικού Βορρά και ελεύθερου Νότου. Ακόμη και αν δεν γίνει κυβέρνηση με τη συμμετοχή του Σιν Φέιν, η αλλαγή στην κοινή γνώμη αποτελεί μιά σημαντική προειδοποίηση για το τί μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση δημοψηφίσματος για την ενότητα του νησιού. Τέλος, αλλάζει το πολιτικό προσωπικό. Μια σειρά «κλασσικοί» πολιτικοί πάνε σπίτι τους και η επόμενη βουλή, που συνέρχεται στις 20 Φεβρουαρίου, θα αποτελείται από νέα πρόσωπα.

Σήμερα μπορεί το Σιν Φέιν να μην έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ιρλανδία θα πάει πολύ σύντομα ξανά σε εκλογές, κάτι που λογικά θα ενδυναμώσει επιπλέον το Σιν Φέιν, το οποίο δεν θα κάνει τα λάθη αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Και κυρίως, θα κατεβάσει περισσότερους υποψήφιους, αφού σε αυτές τις εκλογές κατέβασε μόλις 42, ενώ το ιρλανδικό κοινοβούλιο έχει 160 έδρες.

Πηγή Thepressproject.gr - Ιρλανδία, ανατρέποντας το Status Quo (απόσπασμα)
ΣΧΟΛΙA 2
    1. Η εκδίκησή μας θα είναι το γέλιο των παιδιών μας, είχε πει ο Bobby Sands, ο θρυλικός αγωνιστής του IΡA που πέθανε το 1981 σε ηλικία 27 ετών μετά από 66 μέρες απεργίας πείνας. Τα δικά μας παιδιά πότε θα γελάσουν;

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.