Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Η κουβανική «αντεπανάσταση»…
13 Ιουλίου 2021

Διαβάζοντας κανείς τις δυτικές «ειδήσεις» για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Κούβα, δεν ξέρει σε ποιά ειρωνεία να πρωτοσταθεί…

Στο γεγονός ότι ή «μεγαλύτερη δημοκρατία» τής Δύσης καταπατούν θεμελιώδη δικαιώματα στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο σε κουβανικό έδαφος; Στο ότι οι «τραγικές συνέπειες της πανδημίας» στην Κούβα είναι περίπου 1.450 νεκροί, ενώ στην Ελλάδα με τον ίδιο περίπου πληθυσμό είναι κοντά 13.000 και στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 600.000; Ή στο εγκληματικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει στη χώρα από το 1962; Η Κούβα έχει παρασκευάσει ένα από τα αποτελεσματιικότερα εμβόλια και δεν διαθέτει σύριγγες για τον εμβολιασμό! Διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο Info-War.gr…

Την Κυριακή χιλιάδες Κουβανοί διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Αβάνα και σε αρκετές άλλες πόλεις κατά τής κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική ένδεια και τη διαχείριση τής πανδημίας, με συνθήματα «Κάτω η δικτατορία!», «Να φύγουν!», «Ελευθερία!». Ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που είχαν γίνει στη νησιωτική χώρα από το 1994, μια εποχή που η Κούβα βρισκόταν σε δεινή κατάσταση μετά την κατάρρευση τής Σοβιετικής Ένωσης και οι πρώτες επί προεδρίας Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ.

Οι πρώτες, επίσης, που διοργανώθηκαν κυρίως μέσω ίντερνετ και με το τουίτερ… Tαυτόχρονα, εντοπίστηκαν και διάφορα διαδικτυακά παρατράγουδα. Χιλιάδες λογαριασμοί που είχαν δημιουργηθεί μια - δυο μέρες νωρίτερα και πολλές φωτογραφίες που έδειχναν μια «λαοθάλασσα», οι οποίες όμως στην πραγματικότητα ήταν παλαιότερες λήψεις από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις …στην Αίγυπτο ή από διαδηλώσεις Καταλανών αυτονομιστών στη Βαρκελώνη.

Παράλληλα, πολλοί Κουβανοί βγήκαν σε αντιδιαδήλωση υπέρ τής κυβέρνησης. Σε ορισμένες λήψεις φαίνονταν αστυνομικοί να επιτίθενται σε διαδηλωτές και να συλλαμβάνουν ορισμένους εξ αυτών. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο πρόεδρος τής Κούβας χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «πράξεις αποσταθεροποίησης υποκινούμενες από τις ΗΠΑ». Στόχος της συνέντευξης, στην οποία συμμετείχαν και αρκετοί υπουργοί, ήταν όπως είπε να ενημερώσει τον λαό για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Παραδέχτηκε ότι η Κούβα διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και υγειονομική κατάσταση, καθώς και ότι οι συχνές και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος το τελευταίο διάστημα «έχουν οξύνει τα πνεύματα». «Οι άνθρωποι», είπε, «κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους»… Η πανδημία χτύπησε άσχημα τήν οικονομία τής Κούβας, η οποία πέρυσι συρρικνώθηκε κατά 11%, γνωρίζοντας τή χειρότερη ύφεση των τριών τελευταίων δεκαετιών. Αιτία, η απότομη συρρίκνωση τής τουριστικής κίνησης, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση τού αμερικανικού εμπάργκο, το οποίο επί Τραμπ επέστρεψε ουσιαστικά στην προ Ομπάμα εποχή.

Η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά την ίδια στιγμή, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, κατόρθωσε να παρασκευάσει δικά της εμβόλια  (η πρώτη στη Λατινική Αμερική) κατά του κορονοϊού, το Soberana και το Abdala, τα οποία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τών υγειονομικών αρχών, προσφέρουν κάλυψη άνω του 90% μετά τη δεύτερη δόση. «Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο», είπε χθες ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ, μια άποψη που συμμερίζεται και ο Μεξικανός ομόλογός του…

«Η αλήθεια είναι ότι, αν κάποιος θέλει να βοηθήσει την Κούβα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να σταματήσει τον αποκλεισμό της Κούβας, όπως απαιτεί η πλειοψηφία τών χωρών του κόσμου», δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Ο πρόεδρος του Μεξικού απέρριψε κάθε ξένη «παρεμβατική προσέγγιση» στην κατάσταση στην Κούβα και προσφέρθηκε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια.

Υ.Γ. Το Associated Press έστειλε σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ τη φωτογραφία που βλέπετε, από τις διαδηλώσεις στην Κούβα με «διαδηλωτές εναντίον τής κυβέρνησης». Στην πραγματικότητα πρόκειται για φωτογραφία από τη διαδήλωση υπέρ τής κουβανικής κυβέρνησης!

Πηγή Info-War.gr, Η Κούβα, η πανδημία και η υποκρισία…
Αναρτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2021 , 18:10:40 - Σχόλια 2 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 2
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.