Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Αποχαιρετισμός στην Ώρα..

10 Φεβρουαρίου 2020

Η Ώρα, το βιβλιοπωλείο της Τρίπολης επί της οδού Ουάσιγκτων, έπαψε να λειτουργεί από το τέλος του χρόνου. Για τελευταία φορά βρεθήκαμε σήμερα εκεί γνωστοί, σύντροφοι και φίλοι.

Ανάμεσα στ’ άδεια ράφια, τους άδειους πάγκους και βιβλιοστάτες, νησίδες της γνώσης είπε ένας φίλος, μόλις πριν από ενάμιση μήνα ξεφυλλίζαμε βιβλία που δεν θα ξαναδούμε σε προθήκες βιβλιοπωλείων της Τρίπολης.

Η Ώρα λειτούργησε περισσότερο ως πολιτιστικό κύτταρο και λιγότερο ως εμπορική επιχείρηση, με ό,τι κόστος αυτό είχε τελικά για τον Νίκο και τη Δάφνη. Μέλημά τους ήταν το ποιοτικό βιβλίο, ο πλουραλισμός, η διαρκής ενημέρωση, σε προ ίντερνετ εποχή, ο σεβασμός στο αναγνωστικό κοινό.

Πραγματοποίησαν εκατοντάδες εκδηλώσεις με παρουσιάσεις βιβλίων, στον χώρο τους, στην αίθουσα του Φιλοτεχνικού, στο Πνευματικό Κέντρο, φέρνοντας σε επαφή το αναγνωστικό κοινό της πόλης με βιβλία και συγγραφείς, έσκυψαν με ιδιαίτερη ευαισθησία και ευθύνη στο παιδικό βιβλίο.

Αποχαιρετήσαμε την Ώρα με χαρμολύπη. Με αναμνήσεις, από συντροφικές συνευρέσεις και συζητήσεις για το βιβλίο, την πολιτική, την αριστερά, που είχαμε αρχίσει εδώ και τριάντα επτά χρόνια, όταν πρωτάνοιξε επί της οδού Νικηταρά. Στην Ώρα που έγινε Ώρες…

ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

 

 

ΣΧΟΛΙA 2
  1. Όταν αρχίσαμε να ακούμε για την επερχόμενη κρίση, πρώτο θύμα ήταν η Λέσχη του Δίσκου στην Αθήνα. Ένας θεσμός στο σύμπαν της μουσικής (κλασσικής και όχι μόνο). Τα βιβλία ακολούθησαν, οι εκδότες άρχισαν να λιγοστεύουν, όσοι έμειναν πόνταραν στους ευπώλητους τίτλους, πολλά αξιόλογα βιβλία δεν επανεκδίδονται (όποιος πρόλαβε τον κύριον είδε και αν κάποιος έχει το πρώτο του Κωστάκη Ανάν με τίτλο «…Και ύστερα ήρθες και μ’ έλυσες» του 2005, παρακαλείται να μου το δανείσει γιατί δεν το βρίσκω με τίποτα), τα δε βιβλιοπωλεία είχαν τη μοίρα των εμπορικών καταστημάτων, όταν η χώρα γέμισε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα. Βέβαια, προκαλεί έκπληξη η εμφάνιση νέων μικρών εκδοτικών οίκων που βγάζουν και όμορφα βιβλία, ενώ την ίδια στιγμή δεινόσαυροι κλείνουν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν χαθεί όλα. Πράγμα που σημαίνει ότι η κουλτούρα δεν είναι κάτι περιττό, ανώφελο, είναι ανάγκη. Για μας τώρα, λείπουν τα λόγια. Χαλεποί καιροί. Περιορίζομαι απλά να πω ότι ο κοινός παρονομαστής της πόλης χαμηλώνει.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ο μάστορας Κωστής Παπαγιώργης…

Κωστής Παπαγιώργης, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ 1 - ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, Εισαγωγή Δημήτρης Καράμπελας, Επιλογή κειμένων Γιάννης Αστερής - Δημ. Καράμπελας, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, Μάιος 2020, Σελίδες 456, Τιμή 16,00 ευρώ. Παράλληλα │ Βλ. ανάρτηση…