Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Βάρκιζα, 12 Φεβρουαρίου 1945

12 Φεβρουαρίου 2020

Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου 1945 οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ, με την έγκριση του Κομμουνιστικού Κόμματος, συνυπογράφουν στη Βάρκιζα την ομώνυμη συμφωνία. Το περίμεναν δεν το περίμεναν, η πρωτεύουσα και η Ελλάδα παραδίδονται ολοκληρωτικά στον Τσώρτσιλ.

Περίπου ενάμιση μήνα αργότερα στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην Αθήνα φτάνει ένα γράμμα έντεκα αριθμημένων (11) σημείων. Στα σημεία 9 έως 11 ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής.

Αγαπητοί σύντροφοι… Έχετε απομονωθεί από τη λαϊκή μάζα και έχετε χάσει τον παλμό της. Συνέλθετε έστω και τώρα. Δεν είναι αργά. Αργότερα σίγουρα θα είναι πολύ αργά και θα χρειαστούν τεράστιες θυσίες σε κόπους και σε αίμα…

Μην πιστεύετε ότι η «εθνοφυλακή» θα είναι πραγματικά εθνικός στρατός και μη βάζετε τον κόσμο να δέχεται τους μπουραντάδες σαν «παιδιά του λαού». Μην κάνετε το έγκλημα να επιτρέψετε στην «εθνοφυλακή» να εγκατασταθεί παντού και να παίξει το ρόλο της παλιάς χωροφυλακής…

Πάντως μην κάνετε το έγκλημα να αργείτε. Ενεργήστε σύντομα και δραστήρια…  

Εύχομαι να σκεφτείτε ώριμα έστω και την τελευταία στιγμή.

Επί όλων των ανωτέρω ελπίζω να έχω γραπτή απάντησή σας με έκτακτο σύνδεσμο…

Εν πορεία, 24 Μάρτη του ’45. Συντροφικά…

Δεν χρειάζεται να πούμε ποιός την υπογράφει. Απάντηση δεν πήρε, ήλπιζε δυόμιση μήνες…  Πέρασε ένας χρόνος, θα χρειαστούν τεράστιες θυσίες σε κόπους και σε αίμα, όπως αναφέρει στην επιστολή, με οδυνηρή κατάληξη.

Η συμφωνία της Βάρκιζας, εκτός από επίλογος στη μάχη της Αθήνας, που κράτησε τριάντα τρεις μέρες (Δεκεμβριανά του ’44), υπήρξε  προοίμιο του εμφυλίου πολέμου, που κράτησε τρία χρόνια (1946 - 49).
Αφού σχεδόν κανένας όρος της δεν τηρήθηκε, εκτός απ’ αυτόν που περιγράφει η φωτογραφία…

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.