Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Το βιβλιαράκι που άλλαξε την ιστορία…

21 Φεβρουαρίου 2020

Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου 1848 εκδίδεται στο Λονδίνο το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Συγγραφείς του ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς, εν όψει του διεθνούς συνεδρίου της «Κομμουνιστικής Λίγκας».

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο πρωτοεκδόθηκε στην Ελλάδα μόλις το 1908 από τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Χατζόπουλο (βλ. εξώφυλλο), δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ο Εργάτης» του Βόλου και το 1913 πλήρες σε φυλλάδιο από το Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθήνας.

Γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο, μαζί με την Αγία Γραφή, το Κοράνι και το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο, είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο και άσκησε τεράστια επίδραση από τον 19ο αιώνα ώς τις μέρες μας.

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο είναι ένα πρόταγμα και σχέδιο δράσης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιάς αταξικής κοινωνίας, με την κατάργηση της ιδιοκτησίας και την ιδιοποίηση των μέσων παραγωγής από τους προλετάριους παραγωγούς.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχυσαν το αίμα τους γι’ αυτό, αλλά ο καπιταλισμός εξακολουθεί να κυριαρχεί. Για να το κατορθώσει όμως αυτό, αναγκάστηκε να αποδεχθεί πολλές από τις ιδέες του Μανιφέστου, όπως τον προοδευτικό φόρο, την κρατική παρέμβαση στην οικονομία, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και τη δωρεάν παιδεία.

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε! Η προμετωπίδα του θα ηχεί πάντοτε ως ελπίδα (για τη μελλοντική κοινωνία) και απειλή (για τον καπιταλισμό)…

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Χωρίς ειρωνεία, μήπως πιο σωστός τίτλος θα ήταν «Το βιβλιαράκι που άλλαξε τον καπιταλισμό…»; Όχι ότι ήταν λίγο αυτό, αλλά κατά κάποιον τρόπο τον βοήθησε να δει τις αδυναμίες του.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ο μάστορας Κωστής Παπαγιώργης…

Κωστής Παπαγιώργης, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ 1 - ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, Εισαγωγή Δημήτρης Καράμπελας, Επιλογή κειμένων Γιάννης Αστερής - Δημ. Καράμπελας, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, Μάιος 2020, Σελίδες 456, Τιμή 16,00 ευρώ. Παράλληλα │ Βλ. ανάρτηση…