Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Η Φεντερασιόν της Αριστεράς…
24 Ιουλίου 2021

Η Αριστερά στην Ελλάδα και η κοινωνική οργάνωση τού κόσμου που κατά συνθήκη και χρέος εκπροσωπεί δεν είναι χθεσινή υπόθεση. Τουλάχιστον η ιστορία της, πάνω από έναν αιώνα τώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες και τις προσδο­κίες τών εργαζομένων και τών αποκλεισμένων.

Σαν σήμερα 24 Ιουλίου τού 1909 ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη μια οργάνωση χωρίς προηγούμενο. Η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία. Έγινε γνωστή και έμεινε θρυλική ως η Φεντερασιόν (Ομοσπονδία). Την πρωτοβουλία για την ίδρυσή της είχε μια ομάδα εβραίων σοσιαλιστών, με πρώτο τον κόκκινο Αβραάμ Μπεναρόγια.

Η Φεντερασιόν έθεσε στόχο της να οργανώσει τούς αγώνες και τον συνδικαλισμό τών εργατών και εργατριών στην πολυεθνική Θεσσαλονίκη και Μακεδονία τής εποχής, αλλά και να διαδώσει τις σοσιαλιστικές και διεθνιστικές ιδέες. Έγινε μαζική οργάνωση, πρωτοστάτησε στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες τών εργαζομένων στη Μακεδονία και Θράκη, στις «νέες χώρες» που είχαν ενσωματωθεί μετά τους πολέμους τού 1912 - 13. Τα μέλη της αντιτάχθηκαν σθεναρά στον ιμπεριαλιστικό Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα μέλη και τα στελέχη τής Σοσιαλιστικής Εργατικής Ομοσπονδίας - Φεντερασιόν άφησαν τή σφραγίδα της σε κάθε οργανωτική προσπάθεια τής εργαζόμενης τάξης και της σοσιαλιστικής ιδέας στην Ελλάδα. Λόγω τού κύρους και της εμπειρίας τους, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην ίδρυση τού Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (1917) και στη «διπλή γέννα» τής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος - ΓΣΕΕ και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος - ΣΕΚΕ (1918), μετέπειτα ΚΚΕ (1924).

Η απευθείας απόγονός της, η ΓΣΕΕ, έχει άραγε κληρονομήσει κάτι;

ΤΡ.
Αναρτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2021 , 11:23:26 - Σχόλια 5 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 5
  1. Βέβαια ο Μπεναρόγια συνεργάστηκε και βοήθησε τους πρώτους φασίστες εθνικιστές Νεότουρκους, τό 1915 συνεργάστηκε με το Λαΐκό Κόμμα, δηλαδή τη μοναρχική Δεξιά, στις εκλογές και στα Μικρασιατικά προσπάθησε να μας πείσει ότι είμασταν ιμπεριαλιστες και να κάνουμε απεργία πολέμου. Ξέχασε βέβαια ότι εκεί κατοικούσαν 2,5 εκατομμύρια Ρωμιοί. Τελικά ο Μπεναρογια κατάλαβε ότι παρ’ ότι προλετάριος έχει μητέρα - πατρίδα και μετανάστευσε στο Ισραήλ…

    1. Σωστά αυτά που γράφεις, εκτός ίσως για τις αντιρρήσεις του για τον πόλεμο, διεθνιστής ήταν ο Μπεναρόγια. Δεν ακυρώνουν όμως την προσφορά του στο εργατικό, σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας.

  2. Η σημερινή Αριστερά πόσο μοιάζει μ’ εκείνη; Θα μου πεις, ποιες ομοιότητες έχει η κοινωνία… «Tα κουκιά είναι μετρημένα. Όσο και να δηλώνουμε αριστεροί, ο καπιταλισμός δεν πέφτει με εκλογές. Αν εμείς οι ίδιοι δεν πάψουμε να στηρίζουμε το μεγάλο κεφάλαιο, θα βρισκόμαστε πάντα να κυνηγάμε την ουρά μας. Πρέπει να το χωνέψουμε επιτέλους πως ελευθερία - ισότητα - δικαιοσύνη και καταναλωτισμός δεν πάνε μαζί. Τα ψώνια από τις πολυεθνικές, από τις γαλέρες τύπου Jumbo και τα στομάχια μας πάντα παραγεμισμένα με λογιών λογιών σαβούρες, θα φέρνουν πάντα εξαθλίωση και ταξικές ανισότητες σε όλο τον κόσμο. Δεν γίνεται ρε παιδί μου ένα παιδί στην Ινδία να τρώει κάθε μέρα από τους κάδους των σκουπιδιών κι εγώ να γράφω υπέρ του κομμουνισμού έχοντας από δίπλα φρεντάκι τυροπιτούλα και καπνό των 8 ευρώ…». Κάπως έτσι βλέπω και εγώ τα πράγματα. Ίσως και χειρότερα…

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.