Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Οι Ζαπατίστας στην Ευρώπη…
26 Ιουλίου 2021

Ο ιός και ..ο υιός δεν μάς αφήνουν διόλου ν’ ανασάνουμε, να δούμε τί γίνεται στον άλλο κόσμο..

Στα καθεστωτικά «μέσα» φυσικά δεν θα βλέπαμε τήν είδηση (στο Tvxs.gr και στην Efsyn.gr ναι…). Η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια εισόδου στην αντιπροσωπεία τών Ζαπατίστας που περιοδεύουν στην Ευρώπη, παρ’ ότι είναι εμβολιασμένοι, τηρούν τις καραντίνες κάθε χώρας και τα διεθνή έγγραφά τους είναι απολύτως έγκυρα. Στη φιλελεύθερη Γαλλία, μέλος τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης που κόπτεται για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ιδεών (για τα «αγαθά», χρηστικά και άχρηστα προϊόντα τής οικονομίας της δεν τίθεται θέμα…). 

Τί θέλει τό «απολίτιστο» καραβάνι από τη Λατινική Αμερική στην «πολιτισμένη» Ευρώπη; Να (ξανα)γνωριστούμε καλύτερα. Πέρασαν άλλωστε ακριβώς 25 χρόνια από την ιστορική «Διεθνή τής Ζούγκλας», τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου τού 1996, στη Λακαντόνα τού Τσιάπας, στο νοτιοανατολικό Μεξικό, με τη συμμετοχή 3.000 ακτιβιστών από 42 χώρες, ύστερα από πρόσκληση και με την οργανωτική φροντίδα τών ντόπιων Ζαπατίστας, δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη, επαναστατική εμφάνισή τους την Πρωτοχρονιά τού 1994.

Η διακήρυξη εκείνης τής διεθνούς συνάντησης υπήρξε αφετηρία ενός παγκόσμιου κινήματος τών χρόνων που ακολούθησαν, «ενός συλλογικού δικτύου τών αγώνων και τών επιμέρους αντιστάσεών μας, ενός διηπειρωτικού δικτύου αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό». Από τη Λακαντόνα τού Μεξικού, στη Γένοβα και το Σιάτλ…

Να τί φοβάται ο «φιλελεύθερος» Μακρόν και η (νεο)φιλελεύθερη Ευρώπη μη φέρουν, «αυτοπροσώπως» τώρα, οι επίμονοι Ζαπατίστας. Στο Μεξικό σήμερα υπάρχουν, αγωνίζονται και δημιουργούν θεσμούς αυτοδιακυβέρνησης και αυτοδιαχείρισης, με επαναστατικές δομές υγείας και παιδείας, μέσα σε φοβερές αντιξοότητες και διώξεις, ισχυρά ιθαγενικά κινήματα, γεννήματα τού αρχικού κινήματος τών Ζαπατίστας, τής επιμονής, τής συνέπειας και τής δέσμευσής τους επί 27 χρόνια τώρα, χωρίς «αρχηγό», με Σουμπκομαντάντες («υποδιοικητές») τον θρυλικό Μάρκος, τον Μοϊσές και τον Ελίσα…

Αυτές τις μέρες η αντιπροσωπεία τών Ζαπατίστας περιοδεύει σε μεγάλες πόλεις τής Ισπανίας, θα περάσει καλώς εχόντων τών πραγμάτων στη Γαλλία και τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη θα την υποδεχθούμε στην Ελλάδα. Αν δεν έχει αντίρρηση ο ιός …και ο υιός!

ΤΡ.
Αναρτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021 , 08:31:49 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. The Zapatistas have arrived in Spain, to start their tour of Europe where they will meet up with several progressive organisations. We are excited to welcome the Zapatistas and wish them a wonderful journey.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.