Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ασφαλιστικό, «ένας ιστορικός νόμος»…

26 Φεβρουαρίου 2020

Κατά τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο νέος ασφαλιστικός νόμος που συζητείται από χθες στην Βουλή αποτελεί «νόμο - τομή» που «θα αλλάξει το μέλλον όχι μόνον των σημερινών γενεών αλλά και των επόμενων».

«Είναι», δήλωσε ο κύριος Βρούτσης χθες το βράδυ στην Βουλή, «ένας ιστορικός νόμος, ο οποίος ήρθε για να αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος, και να ευθυγραμμιστεί με τη συνταγματική τάξη».

Στην πραγματικότητα όμως ο νόμος Βρούτση είναι όντως ιστορικός για τους εντελώς διαφορετικούς λόγους. Για την πραγματικά «ιστορική» ταξική μονομέρεια που αποτυπώνει και διότι επίσης θα αλλάξει όντως το μέλλον των επόμενων γενεών με την περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Ουσιαστικά και όπως δείχνουν με τεκμηριωμένα στοιχεία και αριθμούς, οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα χάσουν εισόδημα, αντί να κερδίσουν, με το νέο ασφαλιστικό. Και μπορεί ο κύριος Βρούτσης να διακηρύσσει πως έρχονται αυξήσεις για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, οι αριθμοί όμως λένε πως οι καθαρά ωφελημένοι από την αύξηση της επικουρικής σύνταξης θα είναι μόλις 251.000, ενώ απώλειες στο συνολικό εισόδημα από την κατάργηση της 13ης σύνταξης θα έχουν 2.500.048 συνταξιούχοι.

Δηλαδή, η κατάργηση της 13ης σύνταξης ουσιαστικά φέρνει απώλειες στο τελικό ισοζύγιο για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, πραγματικότητα που αποτυπώνεται και στην αναλογιστική μελέτη του ίδιου του νομοσχεδίου αλλά και στο γεγονός ότι η συνολική δαπάνη που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2020 για τις συντάξεις είναι κατά 200 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη του 2019.

Μεγάλος μύθος του ασφαλιστικού Βρούτση είναι επίσης ότι έρχονται αυξήσεις στις συνολικές συντάξεις για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης. Η πραγματικότητα είναι πως αυξήσεις στις συντάξεις θα δει μόνον μια πολύ μικρή κατηγορία που έχει συμπληρώσει από 30 έως 40 έτη ασφάλισης και για την οποία θα ανέβουν τα ποσοστά αναπλήρωσης. Και σε αυτήν την κατηγορία όμως, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν το 2016, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, θα έχουν λογιστική, όχι πραγματική αύξηση, αφού θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά.

Η μεγάλη (και ταξική) αδικία του ασφαλιστικού Βρούτση έρχεται με το νέο σύστημα εισφορών που αποσυνδέονται από το πραγματικό εισόδημα. Κάποιος με 70.000, 100.000, 200.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ή και με ακόμα μεγαλύτερο θα καταβάλλει την ίδια εισφορά με αυτόν που έχει 7.000, 6.000, 5.000 ευρώ. Στην πράξη, οι ασθενέστεροι οικονομικά, θα έχουν πολλαπλάσια επιβάρυνση από τους έχοντες αφού η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται από 185 σε 220 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει πως οι 9 στους 10 επαγγελματίες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων θα δουν αύξηση 20% στις εισφορές τους. Πρόκειται για την επαναφορά του συστήματος των κλάσεων, που ευνοεί κατάφωρα τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και των μεσαίων.

Πηγή Tvxs.gr - Μύθοι και αδικίες του ασφαλιστικού Βρούτση (απόσπασμα)
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.