Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Μέσα στην κατοχή…

27 Φεβρουαρίου 2020

Σαν σήμερα το 1943 πέθανε ο Κωστής Παλαμάς. Είχε γεννηθεί το 1859 στην Πάτρα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές. Δεν θα μιλήσουμε εδώ για το έργο του, αλλά για το γεγονός ότι ο θάνατός του συνέβη μέσα στην Κατοχή, η δε κηδεία αποτέλεσε σημαντική στιγμή ανάτασης του κατακτημένου λαού.

Κατά τον πόλεμο του ’40 ο Κωστής Παλαμάς μαζί με άλλους έλληνες λογίους προσυπέγραψε την Έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους διανοούμενους ολόκληρου του κόσμου, με την οποία αφ’ ενός μεν καυτηρίαζαν την κακόβουλη ιταλική επίθεση, αφ’ ετέρου δε διέγειραν την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων κατά του φασισμού.

Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Η κηδεία του την άλλη μέρα ήταν ένα αντικατοχικό συλλαλητήριο, από τα μεγαλύτερα της περιόδου, καθώς σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος της χώρας, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες απλού λαού τον συνόδεψαν στο Α΄ Νεκροταφείο τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, κάτω από τα σκυθρωπά και έκπληκτα πρόσωπα των κατακτητών. Εκεί τον αποχαιρέτησε ένας άλλος σημαντικός ποιητής μας, ο Άγγελος Σικελιανός, με το περίφημο ποίημά του «Ηχήστε σάλπιγγες!».

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.