Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Έγινε της Σουηδίας…
28 Ιουλίου 2021

Βρήκαμε στο διαδίκτυο τήν παρακάτω δημοσίευση και όπως κάνουμε συνήθως προσπαθήσαμε να τή διασταυρώσουμε. Δεν τα καταφέραμε (οπότε την αναδημοσιεύουμε με επιφύλαξη, δεδομένου και ότι συχνά αμφισβητούμε τήν αξιοπιστία τής πηγής, μπορείτε όμως να επιχειρήσετε και εσείς τη διασταύρωση και να κρίνετε).

Καμία παρεμφερή αναφορά δεν βρήκαμε στο ελληνικό διαδίκτυο και στο ξενόγλωσσο ελάχιστες (που απ’ ό,τι καταλάβαμε μάλλον επιβεβαιώνουν τή δημοσίευση…). Στο ελληνικό διαδίκτυο, οι τελευταίες αναφορές που βρήκαμε είναι τού τύπου «Η Σουηδία δοκιμάζεται από την πανδημία…», «Εγκληματεί με τον κορονοϊό η Σουηδία…», «Η Σουηδία απέτυχε στη διαχείριση τής πανδημίας…», «Παράδειγμα προς αποφυγή η Σουηδία…». Δεν μάς φαίνεται παράξενο.

Η Σουηδία, με τον ίδιο ακριβώς πληθυσμό με τη χώρα μας, με υπερδιπλάσια είν’ αλήθεια κρούσματα κορονοϊού (αν τα δικά μας αντιστοιχούν στην πραγματικότητα), αλλά με σχεδόν ισάριθμους θανάτους, μπήκε στη θερινή περίοδο με πολύ λιγότερα προβλήματα από την Ελλάδα. Που κατά τον πρωθυπουργό της, θα είχε «ένα πολύ φυσιολογικό καλοκαίρι» και όπου τελικά γίνεται …τής Σουηδίας χωρίς να γίνει στη Σουηδία!

ΤΡ.

ΜΙΑ ΧΩΡΑ στην Ευρώπη, η Σουηδία, πέτυχε αυτό που άλλες ακόμη πολεμούν να φέρουν σε πέρας, αναφερόμαστε στην πανδημία και τα όσα βιώνουμε. Η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ότι υπάρχει ένας καλύτερος και δημοκρατικότερος τρόπος αντιμετώπισης. Να μην ξεχνάμε ότι τήν είχαν κατηγορήσει, επειδή δεν είχε καταφύγει το 2020 σε μέτρα «κλειδώματος». Είχαν ακουστεί απόψεις ότι πρόκειται για μια «καταστροφή στα σκαριά» και ότι ήταν «ένα παράδειγμα για το πώς να μην αντιμετωπίσουμε τον Covid 19». Παρά όμως το ότι τής αποδοθήκαν αυτές οι κατηγορίες, η κυβέρνηση τής Σουηδίας εξακολούθησε να κρατά πιστά την ίδια στάση μέχρι σήμερα. Δεν πήρε μέτρα για την πανδημία; Βεβαίως και πήρε ας δούμε ποια ήταν:

1. Συνήθη μέτρα υγιεινής (πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων όπου είναι δυνατόν, παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση παρουσίασης συμπτωμάτων και τα λοιπά γνωστά).
2. Τα σχολεία για παιδιά μέχρι 15 χρονών λειτουργήσαν χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, πάνω απ’ αυτήν την ηλικία πτοτάθηκε διδασκαλία εξ αποστάσεως. Όπου αυτό είναι δυνατόν, προτείνεται εργασία από το σπίτι.
3. Για τις μάσκες δεν υπήρχαν, κατά τη γνώμη τού επίσημου οργάνου διαχείρισης της επιδημίας, επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την έλλειψη κινδύνων από τη χρήση τους. Η χρήση τους προτάθηκε (προτάθηκε, δεν επιβλήθηκε) ωστόσο από τον Μάρτιο του 2021 αποκλειστικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις ώρες αιχμής και για άτομα άνω τών 17 ετών.
4. Μέγιστο αριθμό ατόμων σε δημόσιους χώρους μέχρι 50 άτομα και από τον Δεκέμβριο τού 2020 μέχρι 8 άτομα. Για τον λόγο αυτόν ακυρώθηκαν λ.χ. συναυλίες και από τον Δεκέμβριο οι θεατρικές παραστάσεις, όλα τα καταστήματα και τα εστιατόρια ωστόσο παραμένουν ανοιχτά, για τα εστιατόρια ισχύει ωστόσο από τον Μάρτιο του 2021 περιορισμένο ωράριο.

Το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, που τηρήθηκαν κατά γράμμα από τους πολίτες. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει να υποδέχεται τουρισμό, να κρατά ανοιχτή την οικονομία της με όλες τις επιχειρήσεις σε πλήρη δραστηριότητα και η παιδεία της πλέον λειτουργεί χωρίς κανένα περιορισμό. Όσο για τις μάσκες, που εδώ άλλοτε λένε μην τις βάζετε, βάζετέ τες ή βγάλτε τες και μετά ξαναβάλτε τες, στη συγκεκριμένη χώρα όχι μόνο δεν υποχρεώνουν τους πολίτες τους, όχι μόνο δεν τους καταναγκάζουν με πρόστιμα και με αστυνομικούς ελέγχους και ξύλο στις πλατείες, αλλά υπήρχε μόνο μια σύσταση. Κάποιοι θα έλεγαν ότι αυτό που έκανε αυτή η χώρα είναι εγκληματικό, είναι έτσι όμως; Για να δούμε…

Την ώρα που σε άλλες χώρες, για το μέτρα τής πανδημίας που παίρνουν οι κυβερνήσεις τους, έχουμε ισχυρές διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, ακόμη και οδομαχίες, στην Σουηδία επικρατεί ηρεμία και μετρά λιγότερους νεκρούς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι όχι μόνο η καλύτερη απόδειξη ότι τα κατάφερε, αλλά και η καλύτερη απάντηση των Σουηδών σε όσους είχαν μιλήσει και επιχειρηματολογήσει για καταστροφή, παράδειγμα προς αποφυγή και τα λοιπά.

Η Σουηδία σεβόμενη τό Σύνταγμα της και τους πολίτες της βασίστηκε κυρίως σε μέτρα προαιρετικού χαρακτήρα, ενημέρωσε σωστά τον πληθυσμό της και χωρίς απειλές και εκβιασμούς έχει σήμερα άνω του 57% του ενήλικου πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και περίπου ένας στους τρείς είναι πλήρως εμβολιασμένος. Και είνα πλέον ελεύθερη να απολαύσει το αγαθό τής υγείας σε αντίθεση με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η χώρα μας, που κατέστρεψε την οικονομία της, διάλυσε τον εργασιακό ιστό, μετρά ακόμη νεκρούς και προσπαθεί και επιβάλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς…

Πηγή Olympia.gr - Προτάθηκε, δεν επιβλήθηκε…
Αναρτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021 , 14:39:54 - Σχόλια 2 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Ναι, αλλά την ίδια ώρα οι ψυχροί Σουηδοί άφησαν τους γέρους τους στα γηροκομεία να πεθάνουν…

    1. Με την εισαγωγή μας και την αναδημοσίευση δεν υποστηρίζουμε ότι η Σουηδία είναι παράδεισος, αντίθετα έχουμε γράψει για τη νεοφιλελεύθερη στροφή της από το σκανδιναβικό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο (που και αυτό σκοπό είχε να απαλύνει τά δεινά καπιταλισμό). Να επισημάνουμε ένα διαφορετικό (δημοκρατικό) τρόπο αντιμετώπισης τής πανδημίας θελήσαμε και κυρίως το γεγονός ότι από τα καθεστωτικά μας «μέσα» δεν μαθαίνουμε τίποτα για τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διαχείρισης.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.