Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Πατρίς Λουμούμπα…
17 Ιανουαρίου 2021

Σαν σήμερα 17 Ιανουαρίου τού 1961 δολοφονείται στα τριάντα έξι του χρόνια ο ήρωας τής ανεξαρτησίας του Κονγκό.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός τής Δημοκρατίας τού Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αντιαποικιοκρατικό αγώνα τού αφρικανικού έθνους για την αποτίναξη τής βελγικής κατοχής και την απελευθέρωση από τις θηριωδίες τών Ευρωπαίων στα εδάφη του.

Ο φλογερός κήρυκας τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διψασμένος για ελευθερία Λουμούμπα, ένας κατώτερος υπάλληλος των ταχυδρομείων και πλασιέ μπίρας, ίδρυσε το λαϊκό κίνημα αντίστασης κατά τής βελγικής κατοχής παλεύοντας για την πολυπόθητη ανεξαρτησία τής χώρας του.

Παρ’ ότι προερχόταν από μια μικρή εθνική μειονότητα τού Κονγκό και είχε πανίσχυρους πολιτικούς αντιπάλους στη χώρα του, ο ταπεινός Λουμούμπα απολάμβανε καθολική σχεδόν αποδοχή, καθώς όλοι του αναγνώριζαν τόν ειλικρινή πατριωτισμό και τα υψηλά ιδεώδη που απάρτιζαν τήν πολιτική του σκέψη.

Πρωταγωνιστής τής κονγκολέζικης αντίστασης στον λευκό δυνάστη, ο Λουμούμπα έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός τής χώρας τον Ιούνιο τού 1960, αν και δεν έμελλε να αφήσει το στίγμα του στη δημοκρατική μεταρρύθμιση τού έθνους, καθώς η πολιτική του καριέρα έληξε άδοξα με τη δολοφονία του την επόμενη χρονιά.

Η ημερομηνία τής 17ης Ιανουαρίου 1961 σηματοδοτεί όχι μόνο την προμελετημένη εκτέλεση τού Λουμούμπα, αλλά και τη λυσσαλέα και εκτός νόμου αντίδραση τών Δυτικών να κρατήσουν τις αφρικανικές κτήσεις τους και να συνεχίσουν να είναι αφεντικά ενός κόσμου που δεν τους ανήκε. Το αποτρόπαιο έγκλημα έφερε τις υπογραφές τόσο τής βελγικής όσο και αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς τα ανεξάρτητα δολοφονικά σχέδιά τους ενώθηκαν τελικά σε ένα. Τέτοιο κίνδυνο αντιπροσώπευε το παράδειγμα του «επικίνδυνου ριζοσπάστη» Λουμούμπα για τους Δυτικούς, καθώς το εθνικιστικό κίνημα τής Αφρικής δεν έλεγε να κοπάσει.

Όσο για την κληρονομιά τού φωτισμένου ηγέτη, αυτή δεν ήταν άλλη παρά η με κάθε κόστος εθνική ενότητα τού Κονγκό, λειτουργώντας ως λαμπρό παράδειγμα, αλλά και πρότυπο για το πώς πρέπει να πορεύονται τά έθνη. Η ευρωπαϊκή κυριαρχία στην Αφρική δεν θα ήταν πια ίδια μετά τον φόνο τού Λουμούμπα…

Πηγή Newsbeast.gr
Αναρτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2021 , 11:36:06 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Η Δύση έχει διαπράξει απίστευτες φρικαλεότητες (και συνεχίζει να διαπράττει) σ’ αυτή τη πάμπλουτη αλλά πολύπαθη χώρα της Αφρικής. Από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν αυτές των Βέλγων που σε λιγότερο από τριάντα χρόνια είχαν δολοφονήσει ή ακρωτηρίαση 1.500.000 Κονγκολέζους. Εδώ πάλι «ακτινοβολεί» η ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού και των καλλιεργημένων Ευρωπαίων - Αμερικάνων. Μικρή δροσοσταλίδα καπιταλισμού.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.