Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Τρίζουν τα κόκαλά του!

2 Μαρτίου 2020

Πριν από περίπου δύο χρόνια κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βιντεάκι με τίτλο «Πώς ο καπιταλισμός κατέστρεψε το σύστημα υγείας της Κίνας». Ο παρουσιαστής εξηγούσε από τα πρώτα λεπτά ότι στα χρόνια του Μάο Τσε Tούνγκ το κράτος πρόσφερε δωρεάν περίθαλψη σε όλους.

Το βιντεάκι θα μπορούσε να αποτελεί την ιδεολογικά φορτισμένη άποψη κάποιου μαοϊκού, αλλά έφερε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή των New York Times!

Δώδεκα χρόνια νωρίτερα η κινέζα καθηγήτρια Πινγκάν Ζενγκ και δύο συνεργάτες της από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας περιέγραφαν με σοκαριστικές λεπτομέρειες τις τραγικές εξελίξεις που έφερε στον κλάδο της υγείας το μεγάλο άλμα προς τον καπιταλισμό του Ντενγκ Σιάο Πίνγκ.

H εργασία παρουσίαζε τους τέσσερις ιδεολογικούς, αλλά και πρακτικούς πυλώνες του δημόσιου συστήματος υγείας του Μάο. Προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των εργατών, των χωρικών και των στρατιωτών. Έμφαση στην πρόληψη και όχι τη φαρμακευτική αντιμετώπιση ασθενειών. Ενοποίηση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής με την τεχνογνωσία που έφτανε από τη Δύση. Σύνδεση του ιατρικού επαγγέλματος με ένα πλατύ λαϊκό κίνημα.

Στο διάστημα 1952 με 1982, το συγκεκριμένο σύστημα τη βρεφική θνησιμότητα από τους 200 θανάτους (ανά 1.000 γεννήσεις) στους 34 και διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής από τα 34 στα 68 χρόνια. Οι πρώτοι δύο πυλώνες του συστήματος, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση κατάρρευση τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία και τα ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας της Δύσης, εγκαταλείφθηκαν μετά τη δεκαετία του ’80.

Οι κρατικές δαπάνες για την υγεία έπεσαν από το 35% στο 15%, ενώ αυξήθηκαν οι επιδοτήσεις σε ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης, τα οποία όμως δεν κάλυπταν την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μαζί με τον «ιό» του καπιταλισμού, ήρθαν στην Κίνα και τα πρώτα «φακελάκια» των γιατρών, αλλά και ένα ολόκληρο κύκλωμα από μαυραγορίτες που εξασφάλιζε ταχύτερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με το αζημίωτο.

Η μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια στην εργασία της κινέζας καθηγήτριας Πινγκάν Ζενγκ είναι ότι η ίδια εργαζόταν για το Πανεπιστήμιο Χουαζόνγκ της πόλης Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, στο σημείο δηλαδή από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του κορονοϊού…

Πηγή Info-War.gr - Ο Μάο θα νικούσε τον κορονοϊό (απόσπασμα)
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Ο καλός γιατρός αποτρέπει την ασθένεια, ο μέτριος έρχεται λίγο πριν εμφανιστεί και ο αρχάριος όταν έχεις αρρωστήσει… Κινεζική παροιμία, από την ίδια πηγή (Info-War.gr).

    1. Για να γίνει απόλυτα κατανοητό, γιατί η μετάφραση όπως είναι παρ’ ότι φαίνεται σωστή δεν βοηθάει, μήπως να διατυπωθεί έτσι: Ο καλός γιατρός αποτρέπει την ασθένεια, ο μέτριος δεν την προλαβαίνει και ο αρχάριος (ή κακός) γιατρός απλώς την διαπιστώνει. Ή κάπως έτσι.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ιούλιος του ’65 και Ιούλιος του 2020…

Σαν σήμερα τον Ιούλιο τού 1965 και τον Ιούλιο τού 1974 το ελληνικό ημερολόγιο καταγράφει αντιστοίχως δύο αλληλένδετα γεγονότα. Με απόσταση σχεδόν δεκαετίας το ένα από το άλλο, αλλά άμεσα συνδεό­μενα │ Βλ. ανάρτηση…