Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Τί έχει η Πάτμος και δεν έχει η Τρίπολη…
4 Αυγούστου 2021

Όταν σχολιάζαμε τήν κατεδάφιση ενός ακόμα περιπτέρου τής Τρίπολης (μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο, στη γωνία Εθνικής Αντιστάσεως - «ΙΒ΄» και Β. Οικονομίδου), δεν είχαμε υπ’ όψη μας τί συμβαίνει αλλού, με τα ιστορικά αυτά σημεία τών επαρχιακών πόλεων.

Δεν διατυπώσαμε άλλωστε και καμιά «φοβερή» ιδέα. Ρωτούσαμε, δηλαδή αναρωτιόμαστε. «Γιατί να μην τα κάνουν λόγου χάρη σημεία πληροφοριών και εξυπηρέτησης τών δημοτών; Να βρουν και πέντε νέοι άνθρωποι δουλειά…». Και νά που σε μια επαρχιακή ιστοσελίδα που περιδιαβάζαμε σήμερα, βρήκαμε τήν εξής δημοσίευση. NaxosPress.gr, 03.08.2021 - Πάτμος, «έξυπνο» περίπτερο με την ιστορία τού νησιού…

Την τεχνολογία, την οικολογία και την παράδοση «πάντρεψε» ο Δήμος Πάτμου μέσα από το ειδικό περίπτερο που έθεσε σε λειτουργία στην κεντρική πλατεία τής γραφικής Σκάλας Πάτμου, με αφορμή τήν επέτειο τών 200 ετών από την επανάσταση τού 1821. Για τον σκοπό αυτό αναπαλαιώθηκε περίπτερο ηλικίας 80 ετών που με εργονομικό σχεδιασμό έχει τη δυνατότητα να «αφηγείται από μόνο του» την ιστορία τού νησιού.

Οι εξωτερικές πλευρές τού περιπτέρου περιγράφουν στα ελληνικά και στα αγγλικά τη συμβολή τής Πάτμου στον απελευθερωτικό αγώνα τού 1821, αλλά και την ιστορία τής ιδιαίτερης πατμιακής παραδοσιακής φορεσιάς. Το εσωτερικό τού περιπτέρου έχει μετατραπεί σε εκθετήριο, ώστε οι επισκέπτες να έχουν τή δυνατότητα να θαυμάσουν από τα παράθυρα τήν παραδοσιακή στολή.

Το «έξυπνο» πολιτιστικό περίπτερο διαθέτει ηλιακό πάνελ, ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομο και ήδη από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του, έχει αποτελέσει πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες που το αποκαλούν «μικρό υπαίθριο μουσείο». Σημειώνεται πως ως γενέτειρα τού Εμμανουήλ Ξάνθου τού συνιδρυτή τής Φιλικής Εταιρίας, η Πάτμος έχει αφήσει τό δικό της αποτύπωμα στην έναρξη και εξέλιξη τής επανάστασης τού 1821.

«Στόχος τής δράσης του Δήμου είναι με ασφάλεια και χωρίς συνωστισμό σ’ έναν ανοικτό χώρο, οι τουρίστες, αλλά και οι κάτοικοι τού νησιού να μπορούν να πάρουν μία γεύση» από την πλούσια παράδοση τής Πάτμου, που αποτελεί ζωτικό κομμάτι τής τοπικής κουλτούρας και αναπόσπαστο συστατικό τουριστικού προορισμού», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού τού Δήμου Πάτμου Νίκος Κουτούζος, που επιμελήθηκε τή διαμόρφωση τού πολιτιστικού περιπτέρου.

Αν ο Δήμος Πάτμου, με αφορμή τήν επέτειο τών 200 ετών από την επανάσταση τού 1821, είχε δύο ή τρεις λόγους να κάνει ωραία πράγματα, ο Δήμος Τρίπολης είχε εκατόν τρεις…

ΤΡ.
Αναρτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2021 , 08:11:06 - Σχόλια 2 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Μα τί λες τώρα συντοπίτη, πώς δεν κάνει ο Δήμος Τρίπολης «ωραία πράγματα» στα 200 χρόνια της Επανάστασης… Βλέπουμε «σχετικές» αφελείς παραστάσεις στο ρημαγμένο θεατράκι στο Άλσος του Αγίου Γεωργίου και άσχετες κινηματογραφικές προβολές «ενήλικοι στην αίθουσα» του επίσης ρημαγμένου σιδηροδρομικού σταθμού!

    1. Στην Τρίπολη, συνονόματε, στα 200 χρόνια του ’21 αφήνει το «αποτύπωμά» του το γοβάκι της Γιάννας…

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.