Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ελπίδα από μια άλλη ήπειρο…
7 Αυγούστου 2021

Ας ξεφύγουμε λίγο από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που ζούμε…

Μετά από τις αποτυχημένες απόπειρες τής ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να ανατρέψει τό αποτέλεσμα τών προεδρικών εκλογών τού Περού, η εκλογική αρχή επιβεβαίωσε τή νίκη τού Πέδρο Καστίγιο. Η κινητοποίηση τών φτωχότερων στρωμάτων και των ανθρώπων τής υπαίθρου απέναντι στη βία τής δεξιάς, έφερε τήν αλλαγή σε μια χώρα που εδώ και δεκαετίες κυριαρχείται από τον νεοφιλελευθερισμό και τον ιμπεριαλιστικό παράγοντα.

Ο Καστίγιο, γιος δύο αναλφάβητων αγροτών, δάσκαλος δημοτικού σχολείου και επικεφαλής σωματείου που διακρίθηκε στη νικηφόρα απεργία δασκάλων του 2017, κέρδισε τις εκλογές απέναντι στην ακροδεξιά Κέικο Φουτζιμόρι, κόρη τού πρώην δικτάτορα Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Ο Καστίγιο κατέβηκε στις εκλογές ως επικεφαλής τής προεδρικής καμπάνιας τού Peru Libre, το οποίο ιδεολογικά πρόσκειται στον μαρξισμό - λενινισμό.

Το υπουργικό συμβούλιο τής νέας κυβέρνησης έχει ισχυρή παρουσία εκπροσώπων αριστερών και κοινωνικών κινημάτων, απορρίπτοντας τα σενάρια μετατόπισης προς το κέντρο και επιτείνοντας τήν αναστάτωση τής δεξιάς. Ο Γκουίντο Μπελίντο, μέλος του Perύ Libre και καταγόμενος από το Κούσκο, την αρχαία πρωτεύουσα των Ίνκας, ορκίστηκε πρωθυπουργός στην ιθαγενή γλώσσα Κέτσουα.

Το υπουργείο Υγείας θα διευθύνεται από τον Ερνάντο Σεβάλο, πρώην ηγέτη τού αριστερού μετώπου Broad Front, που εστιάζει στην οικολογική ατζέντα, τις αντιμονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις, τη βελτίωση τής τοπικής παραγωγής και των συνθηκών εργασίας, όπως και στην εξάλειψη τού ρατσισμού σε βάρος τών ιθαγενών πληθυσμών.

Υπουργός Παιδείας ανέλαβε ο Χουάν Καντίγιο Λεόν, που αναγνωρίστηκε από το  The Global Teacher Prize 2017  ως ένας από τους πενήντα καλύτερους παιδαγωγούς στον κόσμο για τη χρήση τεχνολογιών κατάρτισης. Υπουργός Γυναικών και Ευάλωτων Πληθυσμών η κοινωνιολόγος Ανάχι Ντουράντ Γκεβάρα, ενεργό μέλος του αριστερού κινήματος Nuevo Peru, η οποία έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες κατά της πατριαρχίας και της ομοφοβίας.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση τού υπουργού Οικονομικών προκάλεσε τήν αντίδραση τών αγορών εις βάρος τού περουβιανού νομίσματος, υπό τον φόβο να ορκιστεί κάποιος αριστερός ριζοσπάστης. Ωστόσο, ο Καστίγιο επέλεξε τον μετριοπαθή αριστερό Πέδρο Φράνκε, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία του Περού και με τη χώρα να αντιμετωπίζει μια βαθιά πολιτική, οικονομική και υγειονομική κρίση, το σύνθημα του Peru Libre είναι «Όχι πια φτωχοί σε μια πλούσια χώρα»… H εκλογική νίκη τού Καστίγιο αποτελεί ένα ακόμα σημείο μιας «αντιφατικής» διαδικασίας στη Λατινική Αμερική, που διεκδικεί ξανά την κυριαρχία της από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τις ντόπιες αστικές τάξεις.

Παρά τα διαφορετικά πολιτικά τους προγράμματα και τα όρια που έχει το καθένα από αυτά, η άνοδος των αριστερών κυβερνήσεων, δίπλα στις επαναστάσεις σε Κούβα, Βενεζουέλα και Νικαράγουα, αποτελεί ένα βήμα στην ολοκλήρωση τής ηπείρου πέρα από τους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς. Αυτό έχει τεράστια αξία σε μια εποχή που τα σοσιαλιστικά και τα αντι-ιμπεριαλιστικά προγράμματα στις χώρες τού αναπτυσσόμενου κόσμου, αναζητούν νέους τρόπους συνεργασίας…

Πηγή Info-War.gr - Τί σηματοδοτεί η ορκωμοσία του Πέδρο Καστίγιο (απόσασμα)…
Αναρτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2021 , 13:26:05 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.