Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

† Γιώργος Μπράμος

24 Αυγούστου 2019

Την τελευταία του πνοή άφησε πρόσφατα και αιφνίδια, σε ηλικία 67 ετών, ο Γιώργος Μπράμος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Ο Γιώργος Μπράμος γεννήθηκε το 1952 στην Τρίπολη και σπούδασε Νομικά και Κινηματογράφο στην Αθήνα και την Ιταλία. Πέθανε στην Αθήνα στις 14 Αυγούστου 2019.

Μεταξύ των σημαντικών θέσεων στις οποίες υπηρέτησε ήταν και αυτή του ειδικού συμβούλου για θέματα πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου στην ΕΡΤ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδες και περιοδικά, παράλληλα συνεργάστηκε σε σενάρια ταινιών.

Έχει εκδώσει τα μυθιστόρηματα «Μαύρα μάτια» (1999) και «Το ψέμα του λύκου» (2013) όπως και τις συλλογές διηγημάτων «Βρεγμένο ρούχο» (1993) και «Άσπρα γένια» (2006), όλα στον Καστανιώτη. Τα «Μαύρα μάτια» έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά από την Λουκία Μαρκεζέλι και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Crocetti.

Στην διάρκεια της Δικτατορίας ήταν μέλος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) και της Αντιδικτατορικής Οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» και στην μεταπολίτευση της ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος» και του ΚΚΕ εσ.

Εσωτερικός και ουσιαστικός

Ως έναν άνθρωπο διακριτικό, χαμηλών τόνων, εσωτερικό και ουσιαστικό στις φιλίες και στις σκέψεις του περιγράφει ο Μισέλ Δημόπουλος τον φίλο και συνεργάτη του, τον κριτικό κινηματογράφου και συγγραφέα Γιώργο Μπράμο. «Ηταν πιστός στους φίλους του», συμπληρώνει ο κ. Δημόπουλος.

Με εφόδιο τις σπουδές του στη Νομική και στον κινηματογράφο και τη λατρεία του στο ιταλικό σινεμά, ξεκίνησε να συνεργάζεται με την εφημερίδα «Αυγή» και το περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος». Συνεργάστηκε επίσης με την «Καθημερινή», την «Ελευθεροτυπία» και τα περιοδικά «Τέταρτο», «Αντί» και με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Συνεργάστηκε επίσης στα σενάρια των ταινιών «Ηταν ένας ήσυχος θάνατος» της Φρίντας Λιάππα, «Καλή πατρίδα, σύντροφε» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, «Κλοιός» του Κώστα Κουτσομύτη, «Ξένια» του Πατρίς Βιβανκός, «Terra incognita» του Γιάννη Τυπάλδου.

Πηγές Efsyn.gr και Kathimerini.gr
ΣΧΟΛΙΟ 1
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ένα χρόνο ύστερα…

Θα περιμένατε ασφαλώς να μιλήσουμε για τον έναν χρόνο τής δεξιάς στην κυβέρνηση. Ίσως το κάνουμε παρεμπιπτόντως… Αν μάς επιτρέπετε, θα μιλήσουμε μια φορά για την «ιστιοσανίδα» μας τον Τριπολίτη, που │ Βλ. ανάρτηση…