Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Στο Μαίναλο και στο Λύκαιον Όρος…
19 Ιανουαρίου 2021

Δεν είναι γαλαζοαίματοι ούτε πορφυρογέννητοι, στις φλέβες τους τρέχει «πράσινο» αίμα!

Τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία στη διάρκεια τών μνημονίων είχε πρωτοστατήσει στην εγκαθίδρυση αρνητικών στερεο­τύπων εις βάρος τής Ελλάδας, έκανε μια απολύτως κυνική τοποθέτηση, ίδιον μάλλον τής οικογενειακής ιδιοσυγκρασίας.

«Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα (που θα πάρουμε από το πακέτο τών 750 δισ. ευρώ)… Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος τών χρημάτων θα δια­τεθεί για τη στήριξη τής πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια τής Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και οι κάτοικοί της θα πρέπει πλέον να βρουν κάτι άλλο να κάνουν… Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες». Έτσι, ακριβώς!

Ήρθε όμως η ώρα και τής νότιας Ελλάδας και δή τής κεντρικής Πελοποννήσου, στην καρδιά της. Στο Μαίναλο και στο Λύκαιον Όρος! Και αν δεν είναι γερμανικές εταιρείες, θα είναι γαλλικές όπως ακούμε. Αν ανοίξει κανείς την ιστο­σελίδα τής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ θα διαπιστώσει πως υπάρχουν αρκετές αιτήσεις για έργα ΑΠΕ, τα οποία αν τελικά εγκριθούν θα αλλάξουν κατά πολύ το περιβάλλον τής περιοχής όπως το ξέραμε.

Μεταξύ Στεμνίτσας, Χρυσοβιτσίου και Λυκοχίων σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο άμεσο μέλλον 54 τεράστιες ανεμο­γεννήτριες! Τοπικοί φορείς έχουν ήδη αντιληφθεί τί πρόκειται να συμβεί και είναι έτοιμοι να αντιδράσουνι*. Κρίσιμη είναι και η αντίδραση τών τοπικών αρχών. Απόψεις αδιαφορίας είναι ύποπτες. Και αν είναι από άγνοια ή αφελείς, αυτοί που τις εκφέρουν είναι ακατάλληλοι και επικίνδυνοι για τοπικοί άρχοντες…

Οι αιολικοί σταθμοί που λειτουργούν σήμερα στη χώρα καλύπτουν ήδη το μισό (49,78%) τού «στόχου» (7.050 MW). Το μεγαλύτερο μέρος αυτών (37,04%, 1.702 ανεμογεννήτριες) βρίσκεται σε περιοχές εκτός NATURA. To Μαίναλο είναι εντός NATURA! Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εκκρεμούν 5.514 αιτήσεις για την εγκατάσταση ανεμο­γεννητριών. Οι μισές απ’ αυτές αν ικανοποιηθούν υπερκαλύπτεται ο «εθνικός στόχος» τού 2030!

Γιατί πρέπει αυτές να εγκατασταθούν μέσα σε προστατευόμενες περιο­χές; Και εν προκειμένω, στις καμένες πε­ριοχές τού Μαινάλου, των οποίων η προστασία, βάσει τού άρθρου 24 τού Συντάγματος, «αποτελεί υποχρέωση τού κράτους και δικαίωμα τού καθενός. Για τη διαφύλαξή τους το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο τής αρχής τής αειφορίας».

Το «δικαίωμα τού καθενός», δηλαδή η λαϊκή κυριαρχία στους φυσικούς του πόρους, έχει αναγνωρισθεί και με αποφάσεις τής Γενικής Συνέλευσης τού ΟΗΕ. Η Απόφαση για την Διαρκή Κυριαρχία επί τών Φυσικών Πόρων στο σημείο 1 ορίζει. «Το δικαίωμα τών λαών και των εθνών για διαρκή κυριαρχία επί τού φυσικού πλούτου και των φυσικών πόρων πρέπει να ασκείται προς το συμφέρον τής εθνικής ανάπτυξης και τής ευημερίας τού λαού».

Ποιοί είναι στον τόπο μας που έχουν «συμφέρον» και «ευημερούν», πρωτίστως, από την εκμετάλλευση τών ΑΠΕ; Οι μεσάζοντες! Είναι συνήθως γραφεία (μπορεί να είναι και υπουργεία…) που χρησιμοποιούν διασυνδέσεις (το­πικούς άρχοντες, υπηρεσίες, αξιωματούχους), ώστε να προωθήσουν τήν έκδοση άδειας και να καθοριστεί το ύψος τής επιδότησης. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία είναι ιδανική για να ευδοκιμήσουν οι μίζες και να χαθούν πόροι για τον τόπο. Αν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συγκάλυψη, η άδεια πουλιέται σε εταιρείες τού εξω­τερικού. Γερμανικές ή γαλλικές!

Η παραγωγή ρεύματος από ανεμογεννήτριες είναι μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, παρά το τεράστιο κόστος εγκατάστασης. Σε περιοχές «φιλέτα», η απόσβεση γίνεται εντός τριών (3) ετών, το πολύ… Τέτοια περιοχή είναι ήδη η ανατολική Πελοπόννησος. Και τώρα η κεντρική, το Μαίναλο και το Λύκαιον Όρος!

* Με πρωτοβουλία τής ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν. Σ. Επ. πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Iανουαρίου 2021 το βράδυ τηλεδιάσκεψη τοπικών φορέων προκειμένου να συντονίσουν τήν αντίδρασή τους. Βλ. λεπτομέρειες στο ArcadiaPortal.gr…

ΤΡ. - Λ.Α.
Αναρτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021 , 00:03:27 - Σχόλια 8 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 8
  1. Γιατί, ρε παιδιά, τεράστιες ανεμογεννήτριες; Μικρούλες τις θέλετε; Μικρούλες θα τις κάνουμε. Αλλά, κι αν είναι μεγάλες τι σας πειράζει; Θα είναι πιο διακοσμητικές. Θα στεκόσαστε από κάτω, θα σηκώνετε το κεφάλι να τις τηράτε και θα συνειδητοποιείτε πόσο μικροί είσαστε. Το γνώθι σ’ αυτόν είναι πολύ σημαντικό! Πάρτε το χαμπάρι, μην τα βάζετε με γίγαντες. Στο κάτω-κάτω, πρέπει να αξιοποιήσουμε τις βουνοκορφές όσο είναι ακόμα καιρός πριν τη διάβρωση. Άσε που δεν έχει νοστιμιά να φυτεύεις ανεμογεννήτριες στους κάμπους όταν υπάρχουν τα βουνά. Φαίνονται από πολύ μακριά, δεν εμποδίζουν, δίνουν ζωή και κίνηση, πολλά τα υπέρ. Και μη βάζετε περίεργες ιδέες στην κούτρα για να μην έχετε την τύχη του Φελτρινέλι.

  2. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης θα συζητηθεί λέει το θέμα των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο. Αποφάσεις;

  3. Εδώ και πενήντα χρόνια το λιγνιτωρυχείο της Μεγαλόπολης καλύπτει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Τώρα που έφτασε η μεταλιγνιτική περίοδος εκτός από τη διαχρονική περιβαλλοντική ρύπανση ,το οροπέδιο της Μεγαλόπολης φαντάζει σαν σεληνιακό τοπίο. Τα εδάφη που πρόκυψαν από τις εκσκαφές δεν αποκαταστάθηκαν,δεν αναπλάσθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν με περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το οροπέδιο της Μεγαλόπολης με αυτή την εικόνα περιβάλλεται από δύο κύριους ορεινούς όγκους. Το Μαίναλο και το Λύκαιο. Το Μαίναλο είναι το νοτιότερο ελατοδάσος της Ευρώπης ,στα όρια της αντοχής του οικοσυστήματος, αποδεκατισμένο από τις πυρκαγιές με ελάχιστες δράσεις για την αποκατάστασή του. Το Λύκαιο είναι ένας ορεινός όγκος με ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά. Σ’ αυτό λοιπόν το σκηνικό η βουλιμική «επιχειρηματικότητα» επιχειρεί να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες . Κατά τη γνώμη μου καμία έγκριση χωροθέτησης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί και να σταθεί. Επειδή όμως πολλά έχουν δεί τα μάτια μας πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να τους εμποδίσουμε.

    1. Νίκο, το εξαίρετο σημείωμά σου, μου δίνει ερέθισμα για 1. Ένα Σχόλιο : Της «βουλιμικής, ιδιωτικής, επιχειρηματικότητας πράσινης ανάπτυξης» του Μαινάλου προηγήθηκε η 50-χρονη περιβαλλοντική ρύπανση του οροπεδίου της Μεγαλόπολης από τη ΔΕΗ, δηλ. τη Δημόσια (δηλ. Δημόσιου χαρακτήρα) Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. 2. Μία σκέψη-πρόταση: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δια του προηγούμενου υπουργού Ενέργειας-Περιβάλλοντος (Κ. Χατζηδάκη) ή και άλλων στελεχών της, στα πλαίσια διαμόρφωσης του Προγράμματος Έργων και Δράσεων για την Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όπως και του παρεμφερούς Σχεδίου «Δίκαιας μεταλιγνιτικής Μετάβασης», έχει ανακοινώσει σημαντικές από άποψη επενδύσεων Αναδασώσεις. Το «ΟΧΙ» λοιπόν σε Ανεμογεννήτριες στο ελατοδάσος του Μαινάλου αξίζει να συνοδεύεται από ένα μεγαλόπνοο ΝΑΙ σε Έργα Αναδασώσεων (ακόμη και) Ελάτης και πολυποίκιλης φροντίδας του αποδεκατισμένου από τις πυρκαγιές Μαινάλου, φροντίδας με βασικό «μέτοχο» και κοινωνό τις τοπικές κοινωνίες του. Παρεμβάσεις λοιπόν για την αποκατάσταση, τη διατήρηση, τη φροντίδα, την αναζωογόνηση των αναπαραγωγικών ικανοτήτων του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, αυτό αξίζει, κατά τη γνώμη μου, να είναι το Όραμα και το Πρόταγμα για τη διαμόρφωση του Αύριο του ορεινού όγκου (του ακόμη ενυπάρχοντος και του αποδεκατισμένου ελατοδάσους) του Μαινάλου. Για Ανεμογεννήτριες και ΦΒ, προσφέρονται βουνά με δασικό χαρακτήρα (δημόσιες δασικές εκτάσεις, Όχι Δάση), ακόμη και παρυφές του συνολικού ορεινού όγκου του Μαινάλου (ή του Πάρνωνα ή του Ταυγέτου κ.λπ.), και με κορυφογραμμές αισθητά μικρότερου υψόμετρου από αυτές όπου επιχειρείται με το υποβληθέν τώρα στη ΡΑΕ Σχέδιο η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις, μην μας διαφεύγει: Η έλλειψη Μέτρου οδηγεί σε αρνητικές κοινωνικές-οικονομικές-οικολογικές-πολιτισμικές επιπτώσεις.

  4. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, κατ’ αρχήν συμφωνώ απόλυτα, από περιβαλλοντικής άποψης, βλέπω όμως μια τάση «ας γίνουν στον Ταΰγετο, στον Πάρνωνα», οπότε ήδη πάμε σε απαράδεκτες θέσεις. Ο Πάρνωνας σφαγιάζεται επί έτη, π.χ. στη Μαδάρα, στη Νιάτα, στην Κούπια, Ζαράκα και έχει επεκταθεί στα νότια του Κοσμά, τώρα κινδυνεύει και η περιοχή προς Γεράκι, ο Μπερκιάς και προς Λεωνίδιο, Πελετά, Χιονοβούνι Κρεμαστής. Αυτές οι αλπικές περιοχές δεν σας ενδιαφέρουν; Κάηκε το σπίτι του γείτονα και αδιαφορήσαμε, το δικό μας με ποιά λογική θα γλιτώσει; Στην περιοχή των Βουρβούρων και Άνω Δολιανών υπήρξε επίσης παροιμιώσης ωχαδερφισμός, φυσικά και από τους εκπροσώπους των ΟΤΑ και σε τοπικό επίπεδο! Μήπως πιστεύετε ότι ο αριθμός των Α/Γ θα μείνει στις 6 που έχουν μπει, ή θα πολλαπλασιαστούν; Ας ενημερωθείτε. Καλείτε (και ευελπιστείτε) σε σθεναρή στάση των κεντρικών ΟΤΑ (ειδικά του μεγάλου της περιοχής), ο οποίος αδιαφόρησε και αδιαφορεί και συνηγορεί, στην ισοπέδωση του Λυρκείου, των Γουπάτων, γνωμοδότησε θετικά για Α/Γ στο Σκιαθί, το Τραχύ (Καρούμπαλο), το Παρθένιο Όρος, τον Κτενιά, το ίδιο έχει κάνει και για τις παρυφές του Αρτεμισίου προς νοτιοδυτικά, αλλά και στη Δραμπάλα, όλη την περιοχή του Βαλτετσίου (τί θέαμα, έτσι;) και δεν έχει τελειωμό. 20 έτη κινδυνεύει αυτή η ιστορία, όλοι ήξεραν, αλλά εθελοτυφλούσαν, όλοι έβλεπαν, αλλά αδιαφορούσαν, περίμεναν ανταποδοτικά οφέλη, αλλά πάει και αυτό, πίστευαν, αλλά εξαπατήθηκαν (και το ήξεραν κατά βάθος, αλλά…). Κι τώρα περιμένουν και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ (μα όλες αυτές οι εγκρίσεις είναι από την εποχή …Σταθάκη!) και σε στήριξη (!) από τον Νίκα (ίδιο νόμισμα με Τατούλη από την ανάποδη όψη) και τον Οδυσσέα (να συγκληθεί τάχα η αρμόδια επιτροπή για να αποφασισθεί η τοποθέτηση Α/Γ, αλλά με όρους σεβασμού του περιβάλλοντος, είναι αυτά που πρότεινε και όχι η απόλυτη απόρριψη της εγκατάστασης σε Μαίναλο, Λύκειο και παντού). Αν δεν αλλάξουμε μυαλά και αν δεν πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας… θα μπουν και στις ταράτσες μας Α/Γ και Φ/Β!

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.