Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης

30 Μαρτίου 2020

Όταν πέθανε ακολούθησαν τη νεκρική πομπή
όλες οι λάμπες πετρελαίου των θλιμμένων προαστίων,
χαμηλωμένες βέβαια για την περίσταση.
Έτσι εξηγήθηκαν πολλές απ’ τις παλιές υπερβολές του.

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

Άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 98 ετών ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος.

Γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922. Μαζί με τον Λάκη Σάντα, υπήρξε από τους πρωταγωνιστές μιας από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941 τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης στην Αθήμα.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας «Αυγή». Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Ο Μανώλης Γλέζος ασχολήθηκε πάντοτε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Το 2014 - 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ).

Πηγή Tvxs.gr
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Σαν σήμερα το 1952 εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης. Να τους θυμηθούμε μαζί του χρόνου τέτοια μέρα.

  2. Ναι, τα επόμενα χρόνια, όσοι ζήσουμε (είπα να φανώ αισιόδοξος) θα έχουμε να λέμε ότι η 30ή Μαρτίου είναι η μέρα που εκτέλεσαν τον Μπελογιάννη και πέθανε ο Γλέζος. Ελπίζω να μη δω ανακοινώσεις του Άδωνι και του Βορίδη με τις οποίες εκφράζουν τη λύπη τους για τον θάνατο τον αγωνιστή Γλέζου.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Μμμ! Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτά…

Οι πλατείες φταίνε, οι συγκεντρώσεις φταίνε, οι νέοι φταίνε, τα πάρτυ φταίνε, όλα τούς φταίνε… Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν φταίνε! Για τη μεταφορά και τη μαζική μετάδοση τού κορονοϊού… Τα │ Βλ. ανάρτηση…