Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Οι μοιραίες εκλογές

31 Μαρτίου 2020

Σαν σήμερα 31 Μαρτίου 1946 διεξήχθησαν στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές από τις οποίες η Αριστερά απείχε. Πρόκειται για κομβική στιγμή στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και
της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1946, έναν ακριβώς χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, συνήλθε στην Αθήνα η 2η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για να συζητήσει την τελική θέση του κόμματος στις επικείμενες εκλογές. Ήδη η ΚΕ του ΕΑΜ στις 7 Φεβρουαρίου 1946 είχε διατυπώσει τη θέση για αποχή, εφ’ όσον δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αλλά δεν είχε πάρει απόφαση.

Ούτε η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ της 12ης Φεβρουαρίου 1946 πήρε απόφαση. Εξουσιοδότησε το Πολιτικό Γραφείο να αποφασίσει, αφού ζητήσει τη γνώμη των αδελφών κομμάτων, που ήταν βασικά κατά της αποχής. Παρ’ όλα αυτά το Π.Γ. αποφάσισε αποχή από τις εκλογές.

Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στις διαπιστώσεις ότι ένα χρόνο ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας στην Ελλάδα δεν υπήρχε δημοκρατία ούτε εθνική ανεξαρτησία, ενώ με την ολόπλευρη υποστήριξη των Άγγλων είχε επιβληθεί ένα καθεστώς μονόπλευρου εμφυλίου. Οι εκλογές θα απέβαιναν ένα «νόμιμο» πραξικόπημα και προσπάθεια εξαπάτησης της παγκόσμιας δημοκρατικής γνώμης. Η παρουσία ξένων παρατηρητών δεν θα άλλαζε την πραγματικότητα, απλώς θα έδινε μια νομιμοφάνεια στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι διαπιστώσεις ήταν σωστές, η απόφαση όμως για αποχή αποδείχτηκε εκ των υστέρων πως δεν ήταν αυτή που επέβαλλαν οι μεταπολεμικές συνθήκες. Παρά την επέμβαση των Άγγλων και την αιματηρή τρομοκρατία που είχε εξαπολυθεί μετά τη Βάρκιζα, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ διέθεταν ακόμα μεγάλη δύναμη και επιρροή.

Οι δυνάμεις της αντίστασης, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας παρέμεναν ισχυρές και μπορούμε να θεωρήσουμε βέβαιο πως με τη εμφανή πολιτική δραστηριοποίηση και κινητοποίησή τους θα υπήρχε μια ισχυρή πολιτική αντίσταση στα αντιδημοκρατικά εγχώρια και ξένα σχέδια, ενώ θα εξασφαλιζόταν μια σημαντική εκπροσώπηση της Αριστεράς στο κοινοβούλιο, με άλλη προοπτική για το μέλλον.

ΤΡ. - Ιστοσελίδα Βαθύ κόκκινο
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Έβρος ανέστη!

Οι ιεράρχες μας επέδειξαν μια κάποια σύνεση και δεν μετέτρεψαν την εξ αναβολής Ανάσταση σε θεατρική παράσταση. Σύνεση που δεν φαίνεται να επιδεικνύουν την ίδια ημέρα οι σκηνοθέτες τού «πολιτικού» θεάτρου. │ Βλ. ανάρτηση…