Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Υγειονομική και ταξική αναγκαιότητα…

6 Απριλίου 2020

Σε καιρούς καταστροφής η εξουσία ενισχύεται. Πολλαπλασιάζονται
οι αρμοδιότητες της και ενδυναμώνεται το κύρος της. Μια υγειονομική καταστροφή είναι ένα τραγικό γεγονός, που ενέχει πολιτικές προεκτάσεις.

Από τον τρόπο που η κυβέρνηση θα χειριστεί την κρίση, θα εξαρτηθεί αν η κρίση θα λειτουργήσει ως καταλύτης αποσταθεροποίησης των θεσμών του συστήματος. Ή αν θα συντελέσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της κρατικής κυριαρχίας. Παρ’ όλα αυτά, ανεξάρτητα από την έκβαση, που μπορεί να έχουν οι ενέργειες μιας κυβέρνησης σε καιρό κρίσης, το κράτος πάντοτε ξεπροβάλλει πιο ισχυρό μέσα από την καταστροφή στην οποία ενδεχομένως και το ίδιο έχει συντελέσει.

Η κυβέρνηση μπορεί πάντα να διατείνεται ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς τις δικές της έγκαιρες και συντονισμένες παρεμβάσεις. Ακόμη και αν η διαχείριση της κρίσης γίνει αντικείμενο κομματικής αντιμαχίας ή η εκάστοτε κυβέρνηση υποκύψει στα πυρά μιας αντιπολιτευόμενης μερίδας της ελίτ, ο θεσμός του κράτους και πάλι θα βγει κερδισμένος, εφ’ όσον η λύση έγκειται πάντα στην επέκταση των αρμοδιοτήτων του.

Η δήθεν υπεύθυνη στάση που παρουσιάζεται ως λύση στο συλλογικό πρόβλημα, επικυρώνει τον κατακερματισμό τού κοινωνικού σώματος σε εξατομικευμένες μονάδες, την αναγωγή του συναθρώπου σε δυνητικό φορέα μιας ακαθόριστης απειλής και την ουσιαστική εξάλειψη του βιοπολιτικού υπόβαθρου για τη συγκρότηση συλλογικών πρακτικών αλληλεγγύης από τα κάτω, έξω και πέρα από τη δικαιοδοσία του κράτους.

Άλλωστε, φαίνεται ότι οι επιστημονικές μέθοδοι αντιμετώπισης της πανδημίας δεν υπερτερούν των ταξικών αναγκαιοτήτων που υπηρετεί η πολιτική εξουσία. Έτσι, ενώ το σύνολο των συλλογικών, ψυχαγωγικών κατά βάση δραστηριοτήτων έχει προ πολλού απαγορευτεί, οι «αναγκαίες» εργασίες έχουν αφεθεί να διεξάγονται κανονικά στους χώρους συγκέντρωσής τους, έστω και κάτω από το καθεστώς αυστηρών υγειονομικών περιορισμών.
Και δεν πρόκειται για την ιατρική περίθαλψη ή την αστυνομία.

Πηγή ThePressProject.gr - Στον καιρό των περιττών ανθρώπων (μεταγραμμένο απόσπασμα)
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.