Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Φουντάροντας με τον Μητσοτάκη…
19 Σεπτεμβρίου 2021

Η υπόθεση τής εταιρείας efood δεν έχει να κάνει μόνο με τους διανομείς, που αποτελούν ίσως το σύγχρονο προλεταριάτο (των ντελιβεράδων…).

Έχει ευρύτερες προεκτάσεις και οδηγεί σε δυσοίωνα συμπεράσματα για το πού μάς οδηγεί «ανάπτυξη» (και τα περί «εταιρικής ευθύνης»…) που επαγγέλλεται ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν είναι «άσχετος» (και) με τον «Mr Efood», όπως υπαινίσσονται κυριακάτικα φύλλα . Φυσικά, δεν «φουντάρει» η efood, η οποία κατά το Tvxs.gr…

Είναι μια εταιρεία που ευνοήθηκε από την τελευταία κρίση. Η διανομή κατ’ οίκον έγινε υπηρεσία κάλυψης βασικής ανάγκης τον καιρό της πανδημίας. Η efood μεγάλωσε, απέκτησε ένα τεράστιο δίκτυο και υπερκέρδη. Ωστόσο, η επιτυχία της δεν ανέκοψε την απληστία της ούτε δημιούργησε διάθεση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους.

Αντίθετα, ενίσχυσε την πλεονεξία της και την απάλλαξε ακόμη και από τα πρσχήματα κοινωνικής ενσυναίσθησης. Με την επίθεση της στους ντελιβεράδες (ή μπλοκάκι ή απόλυση!) έδειξε ότι η ευημερία της σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με την ευτυχία τών «κάτω». Αντίθετα, τα επιτεύγματα τήν σκληραίνουν και την οδηγούν σε όλο και περισσότερες αντεργατικές συμπεριφορές.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι «ανάπτυξη» δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερες μέρες για όλους ή για τους πολλούς. Μπορεί να σημαίνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες για τους λίγους ή τους ελάχιστους. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όταν δεν προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις και σωματεία, βρίσκονται στο έλεος τής εργοδοσίας, χωρίς καμιά φροντίδα από το κράτος και τους θεσμούς.

Οι διανομείς που εργάζονται στις «πλατφόρμες» είναι το προλεταριάτο τού σύγχρονου προλεταριάτου… Η μάχη τής Αριστεράς σήμερα δεν μπορεί παρά να απευθύνεται πρωτίστως στους εργαζόμενους που δεν έχουν τό «φωτο­στέφανο τής αριστείας», ούτε προοπτική ανέλιξης μέσω αναβάθμισης τών σπουδών και των δεξιοτήτων τους.

Ο ντελιβεράς που μάς χτυπάει τό κουδούνι με την παραγγελία, που μπορεί να μάς ενοχλεί όταν κάνει σφήνα με το παπάκι του για να προλάβει, θα ενέπνεε τόν Ουγκώ τής εποχής μας ή γίνεται ο κούριερ freelancer σε ταινία τού Κεν Λοόουτς… Πληρώνει μόνος του τη συντήρηση και τη βενζίνη τού δίτροχου και αν τρακάρει θα μείνει χωρίς εισόδημα και χωρίς εργοδότη…

Πηγή Tvxs.gr - Τί μας έμαθε η efood…
Αναρτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 , 11:45:09 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Είχα την τύχη να δω την ταινία «Sorry We Missed You» (πέρυσι ή πρόπερσι στη Μπολόνια). Φέτος ο Κεν Λόουτς διαγράφηκε από το Εργατικό Κόμμα γιατί ήταν/είναι πολύ αριστερός για τα γούστα τους, προγκάει το κέντρο, ξεσκεπάζει τις ζοφερές προοπτικές. Πολλά χρόνια πριν, όταν ακόμα η Ευρώπη αποτελούσε φωτεινή εξαίρεση, ακόμα και με τη Θάτσερ στην Αγγλία, ή μάλλον παρά τη Θάτσερ (απ’ την άλλη είχαμε τον Ρήγκαν), σκεφτόμουν ότι μια κοινωνία δεν θα πρέπει να έχει πιάσει πάτο για να μπορέσει να αντιδράσει στα χτυπήματα του Κεφαλαίου. Κοινωνίες αποδιαρθρωμένες όπως κάποιων αφρικανικών κρατών, ή θύλακοι σχεδόν αόρατοι μέσα σε προηγμένες χώρες της Δύσης, δεν έχουν καμία ελπίδα αλλαγής. Με το δόλωμα της προόδου ο πρωταγωνιστής του Λόουτς ισοπεδώνεται, εξαθλιώνεται, τι μπορεί να κάνει; Αυτές είναι σήμερα οι προοπτικές μας, πολύ περισσότερο όταν κουμάντο κάνει ο Κούλης. Βλ. και εδώ…

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.