Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ματαιοδοξία, η μέγιστη αμαρτία…

22 Απριλίου 2020

Πρέπει να ενημερωθούν οι κόλακες που περιβάλλουν τους ιερωμένους ότι η ματαιοδοξία και η αλαζονεία (superbia) είναι ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Το να «χτίζεις» το όνομα του δεσπότη σε μάντρα, δεν είναι και πολύ χριστιανικό. Το να τού φτιάχνεις σε δημόσιο χώρο μαρμάρινο θρόνο (και έξι παρακαθήμενων του, σαν να πρόκειται για αρχιεπίσκοπο ή πατριάρχη), δεν είναι καθόλου χριστιανικό. Πολύ περισσότερο όταν ο θρόνος έχει σκαλιστό τον «θυρεό» του (ένα κηρύκειο, το βυζαντινό ΑΡΧΩ και το ακρωνύμιο ΜΚΑ). Ο ίδιος θυρεός που «κοσμεί» και τα κλιμακοστάσια τού καθεδρικού ναού της πόλης.

Το να χτίζεις όμως μάντρα, εν μέσω πανδημίας, πάνω στον δρόμο για τον δημόσιο χώρο που ο δεσπότης θεωρεί δικό του, είναι κοσμικό αμάρτημα. Δηλαδή, υπόθεση τής πολιτείας, του δήμου και της πολεοδομίας. Και φυσικά υπόθεση των πολιτών δημοτών, αν τους επιτρέπεται μια βόλτα στην Κάρτσοβα…

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙA 6
  1. Εν μέσω πανδημίας και μειωμένης κυκλοφορίας τα μηχανήματα έσκαψαν την άσφαλτο, τα φορτηγά ξεφόρτωσαν πέτρες και άρχισε να κτίζεται μια μάντρα μέσα στον δρόμο σε απόσταση που σε κάποιο σημείο φθάνει τα 4,8 μέτρα από την περίφραξη. Ο δρόμος που εξυπηρετεί τους κατοίκους έγινε δρομάκι και ο σκοπός είναι μάλλον να κλείσει αφού καθώς φαίνεται πρόκειται να γίνουν και πεζοδρόμια… Ο δήμαρχος και η πολεοδομία βρέθηκαν στο σημείο μόλις την Τρίτη 14 Απριλίου 2020!

  2. Ποιός χειριστής μηχανήματος θα έσκαβε δημόσιο δρόμο χωρίς την άδεια του δήμου; Ποιός χτίστης με εντολή ιδιώτη θα έκτιζε εντός δρόμου μια μάντρα; Τί σκοπεύει να κάνει το δημοτικό συμβούλιο και η πολεοδομία; Από τη μια μεριά είναι το δημόσιο συμφέρον. Από την άλλη είναι η ματαιοδοξία, ο φόβος τού «αφορισμού» και οι ψήφοι. Ποιός θα κερδίσει;

  3. Κατά πόσο ανήκει η Κάρτσοβα στην Εκκλησία και κατά πόσο στο δημόσιο; Η ιστορία λέει ότι η περιοχή ήταν …κανενός, δηλαδή δημόσια. Γι’ αυτόν τον λόγο οι εργασίες εξωραϊσμού γίνονταν από σχολεία και συλλόγους, όπου οι μαθητές φύτευαν δένδρα, οι φιλόδενδροι φύτεψαν τα μοναδικά στην περιοχή (και ίσως σε όλη την Ελλάδα) φελόδενδρα που ήρθαν από την περιοχή του Άτλαντα μέσω Ισπανίας.

  4. Αν εξαιρέσει κανείς τη «ματαιοδοξία του δεσπότη» όπως λέτε, δεν βλέπω που είναι το κακό με τα άλλα έργα που γίνονται. Η πρόθεση ίσως είναι ο δρόμος να γίνει δρόμος περιπάτου με πεζοδρόμια και τα λοιπά.

    1. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να αποφασίζει ο καθένας τί θα είναι δρόμος και τί πεζόδρομος. Και ξέρεις από την άλλη, φίλε ανώνυμε, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, λένε.

  5. «Αλέξανδρος 2004» δεσπότης. Τον 5ο π.Χ. αιώνα οι τότε κάτοικοι του τόπου ανακάλυψαν την αυτοθέσμιση και γκρέμισαν τους αφέντες. Σήμερα οι σφετεριστές της ιστορίας αναζητούν δεσπότες για να υποδουλωθούν. Είναι πιο εύκολο, στην ερώτηση «ποιανού είσαι συ, πατριώτη;» να απαντάνε «του Αλέξανδρου» ή κάποιου άλλου, π.χ. «του Κούλη», από το να χρειάζεται να παλέψουν για να διεκδικήσουν την αυτόνομη ύπαρξή τους.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ειδήσεις αλλιώς…

Μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο τής Αθήνας. «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία. Δώστε λεφτά για την παιδεία»… Περίπου 100 τα κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού και σε πάνω από 200 καταλήψεις. «Καταλήψεις │ Βλ. ανάρτηση…