Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Τα γαλάζια αστέρια…

25 Απριλίου 2020

Ο κύριος Γιώργος Γεραπετρίτης είναι έξυπνος άνθρωπος. Τώρα πώς βρέθηκε συντονιστής (κάτω από τον πρωθυπουργό) στον «επιτελικό» εσμό τών κουτοπόνηρων που μας κυβερνάνε είναι ενδιαφέρον θέμα (αντικείμενο της πολιτικής ψυχολογίας).

Ο υπουργός τής Επικράτειας τού κυρίου Μητσοτάκη (ο οποίος, φυσικά, ο κύριος Μητσοτάκης, είναι εκτός συναγωνισμού στο ως άνω σχήμα) μίλησε στο Star TV για την αναμενόμενη αποκλιμάκωση της καραντί­νας και για την πιθανότητα αυτή να ισχύσει επ’ αορίστω χρόνω για τους έχοντες ηλικία εξήντα πέντε ετών και άνω. «Θα υπάρξουν πολύ αυστηρές συστάσεις στις ευάλωτες κατηγορίες. Δεν πρόκειται να υποπέσουμε σε μια μορφή ηλικιακού ρατσισμού». Ο κύριος Γεραπετρίτης είναι ως γνωστόν εξαίρετος νομικός και συνταγματολόγος και προσέχει τί λέει.  Και μπορεί ο ίδιος να μην «υποπέσει».

Αλλά ο βλαχοαυταρχικός «εσμός» γύρω του; Τα φιλικά του «μέσα», οι αυτόκλητοι «αστυνόμοι τού δρόμου», που μας «επιστρέφουν» κάθε μέρα τα 11.000.000 ευρώ μας σε «λιανά»; Κάνοντάς μας δηλαδή «λιανά» τα «μέτρα» κατά του κορονοϊού που παίρνει η «ευφυής» μας κυβέρνηση… Ξέρουν από σύνταγμα και ρατσισμό; Από ρατσισμό ξέρουν σίγουρα, αλλ’ από την ανάποδη.

Ή εκείνος ο αεικίνητος ρεπόρτερ τού ΣΚΑΪ υπό την απειλή μικροφώνου θα «συλλαμβάνει» και θα «παρα­πέμπει» στον Χαρδαλιά όποιον ή όποια βλέπει με τη δημοσιογραφική του στραβωμάρα να έχει εξηνταρίσει!… Αλλά ας δώσουμε εδώ τον λόγο στον Δημοσθένη Κούρτοβικ να τα πει καλύτερα από ’μας, ως συγγραφέας και ανθρωπολόγος, σ’ ένα κείμενό του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ούτε ο Οργουελ!» στο Protagon.gr (όταν η «καλή» ιστοσελίδα θυμάται το «καλό» φιλελεύθερο παρελθόν της):

Πόσο συνταγματικό είναι (για το πόσο δημοκρατικό ούτε συζήτηση) να απομονώνεται μια κατηγορία πολιτών και να τής επιβάλλεται ειδική συμπεριφορά με ηλικιακά κριτήρια; Πολύ θα ήθελα να ακούσω τί έχει να πει πάνω σ’ αυτό ο φίλος μου ο Νίκος Αλιβιζάτος…

Και πώς άραγε θα εφαρμοσθεί το μέτρο; Θα πηγαίνουν αστυνομικοί στα καφέ, τα εστιατόρια, τις πλαζ, θα βλέπουν κάποιους ή κάποιες που τους φαίνονται «μεγαλούτσικοι», θα τους ζητούν ταυτότητα και αναλόγως θα τους κόβουν πρόστιμο, επειδή ξεπόρτισαν «χωρίς σοβαρό λόγο» αν και πρεσβύτες; Ή μήπως θα αναγκάσουν τους άνω των εξήντα πέντε να έχουν ραμμένο στο πέτο τους ένα κίτρινο αστέρι, για να αναγνωρίζονται εύκολα έξω; Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το μέτρο που ακούμε ότι μελετούν είναι ατόφιος ρατσισμός… Χρησιμοποιεί ένα βιολογικό δεδομένο για να στερήσει (αναστείλει επ’ αόριστον) από μια κατηγορία πολιτών δικαιώματα που θα μπορούν να απολαμβάνουν οι υπόλοιποι.

Εμείς στο κείμενο του Κούρτοβικ κάνουμε μόνο μία διόρθωση, αντικαθιστούμε τα κίτρινα αστέρια με γαλάζια. Τώρα που το σκεφτόμαστε, τα «γαλάζια αστέρια» τού τίτλου μας υποδηλώνουν και τους «πολιτικούς αστέρες» τών σκοτεινών ημερών που έρχονται… 

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Τριπολίτη, αυτή τη φορά δεν το ’πιασες. Εμάς τους γέρους μας προσέχει γιατί είμαστε οι ψηφοφόροι του!

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ειδήσεις αλλιώς…

Νέες δημοσκοπήσεις. Της Σίας, τής Μάρας, τής σάρας… Είπαμε, όσο ο κορονοϊός θα εξαπλώνεται, η Ελλάδα θα πνίγεται στη λάσπη, η παραγωγή θα συρρικνώνεται και η ανεργία θα αυξάνεται, τόσο θα │ Βλ. ανάρτηση…