Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Λατινική Κοινωνιολογία…

25 Απριλίου 2020

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αντικαταστήσει το μάθημα των Λατι­νικών με την Κοινωνιολογία. Κατά την άποψή μας δεν (το) είχε κάνει κα­λά. Θα μπορούσε να είχε προσθέσει την Κοινωνιολογία ή να αντι­καταστήσει έν’ άλλο μάθημα. Τα Λατινικά είναι χρήσιμα.

Όχι για τους λόγους που έχει στο μυαλό της (;) η κυβέρνηση της Νέας Δη­μο­κρατίας, η «μεταρρυθμίστρια» Κεραμέως και ο κλασικομαθής και -παθής  Άδωνις. Inter pandemiam αντικαθιστούν την «Κοινω­νιο­λο­γία τού ΣΥΡΙΖΑ» με τα «Λατινικά τους»! Στη Via Piraei χρειάζονται ένα σύνθετο μάθημα, μια ας πούμε Λατινική Κοινωνιολογία. Μήπως αποκτήσουν και άλλες γνώσεις. Όχι δηλαδή πως το forte τους είναι η γνώση γενικώς…

In primo, να αντιληφθούν πως στην Republica Hellenica ζουν και πληβείοι και προλετάριοι, εξόν από τους εαυ­τούς πατρικίους. Που occasione data, με πρόφαση τον coronavirus δηλαδή, έβαλαν την πλέμπα σε quarantina, πέραν των σαράντα ημερών, de facto et jure dictaturae. Προκειμένου να εξασφαλίσουν το πολιτικό τους status quo, μοιράζοντας στην αφελή media class (αφελής που τους ψήφισε a priori!) vocatio, ελληνιστί «voucher». Και ενώ τα social media τους αναφωνούσαν vivat Caesar Mitsotakis! Ο οποίος, όταν τα «voucher» απεδεί­χθη­σαν απάτη, δεν ψιθύρισε καν mea culpa…

A posteriori, βέβαια, αφού ο doctor Salvator Τσιόδρας μάς μετασωληνώσει in vivo από την in vitro κατάσταση στην οποία μάς εισήγαγε ex cathedra, πολλοί θα κόψουν το εναπομείναν δεξί τους χέρι, αφού το αριστερό τους έκοψαν αφελώς in diem 7am Juli ultimi anno MMXIX.

Η ανάπτυξη 4% και όλες οι άλλες «δεσμεύσεις» τους θα έχουν τότε ριφθεί ad calendas Graecas. Και mutatis mutandis θα έχουμε ξαναγυρίσει σε μια pro patre εποχή.

Ad finem, ο filius familias μπορεί να αναφωνήσει. Veni, vidi, delebo!  Ήρθα, νίκησα, θα καταστρέψω! Verba volant, facta manent, ένα νέο memorandum. Και ο αγαπημένος Δήμος Μούτσης μπορεί να ξανατραγουδήσει ως ήθελε ίσως εξ αρχής. Graecia delenda est!

TR. - Et in Arcadia ego…
ΣΧΟΛΙA 4
  1. Μερικές ακόμη λατινικές εκφράσεις, κατάλληλες στην παρούσα συγκυρία: «morituri (ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών) te salutant», «dura lex, sed lex», «summum jus, summa injuria» (κάτι θα ξέρει ο εξαίρετος συνταγματολόγος), «errare humanum est» (το «λάθος» των voucher, ντε!), «timeo Danaos et dona ferentes», «o tempora! o mores!».

      1. Μήπως είναι το αντίστροφο, το «Amor vincit omnia» του Βιργίλιου; Εγώ δεν αναφέρομαι σ’ αυτόν, κάποιος άλλος, πολιτικός, όχι ντόπιος, το είπε κανά δυο μήνες πριν. Ποιο ήταν το μεγάλο αστέρι της ιταλικής πολιτικής σκηνής; Ο Σαλβίνι, κυρίες και κύριοι! (δεν ξέρω τί πέρναγε από το μυαλό του)

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ειδήσεις αλλιώς…

Φθινοπωρινή ισημερία σήμερα, ακριβώς στις 16.31΄ ώρα Ελλάδος… Θεέ μου, πώς ν’ αντέξουμε άλλο ένα Φθινόπωρο με τον Μητσοτάκη! Και το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι μπροστά μας…  Στην Καρδίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. │ Βλ. ανάρτηση…