Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Το τέλος των εαρινών διαγγελμάτων…

28 Απριλίου 2020

Καλό χειμώνα! Ο πρωθυπουργός θα βγει σήμερα, στην ώρα τού κυρίου Τσιόδρα, να μάς ανακοινώσει χαλάρωση της καραντίνας.

Είναι το έκτο «διάγγελμα» του κυρίου Μητσοτάκη, αν δεν κάνουμε λά­θος. Με το οποίο «θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω», όπως έχουν προαναγ­γείλει τα φιλικά του «μέσα». Τον κύριο Τσιόδρα τον ρώτησε; Γρά­φα­με προ μηνός πως πολλοί νομίζουν ότι ο πρωθυπουργός ρώτησε τον καθη­γη­τή που «μας πήρε τη ζωή». Έτσι νομίζουν και τώρα…

Γιατί έχουμε την εντύπωση πως ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας εδώ και κάποιες μέρες έπαψε να «συγκινείται» και «ζορίζεται»; Από την ημέρα που «διαφώνησε με τον ΠΟΥ»… Διαφώνησε άραγε και στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής τού ΕΟΔΥ; Όπως ακούσαμε διατυπώθηκαν διαφωνίες για πολλά «ανοίγματα που θα «διαγγείλει» σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης; Ή η «αγέλη» έχει πάθει άλλου είδους «ανοσία» και δεν την πιάνει τίποτα πια;

Ο Επ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κύριος Γκίκας Μαγιορκίνης είναι μέλος τής επιτροπής τού ΕΟΔΥ; Αν είναι, γιατί δεν ακούμε κάτι επίσημα και από τους επιστήμονες που έχουν άλλη άποψη; Ο κύριος Μαγιορ­κίνης ένιωσε την ανάγκη ή την υποχρέωση (και τη σπουδή, όπως αφήνει να εννοηθεί) να αναρτήσει στο Facebook:

Κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί για την περίφημη «ανοσία της αγέλης» (αν έχω κάνει λάθος, γιατί τα κάνω στο πόδι, διορθώστε με παρακαλώ):

1. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό και τη διάρκεια της ανοσίας στον Covid-19. Γι’ αυτό και ο ΠΟΥ είπε να μην βασιζόμαστε πολύ στα αντισώματα για διαβατήριο ανοσίας.

2. Η ανοσία, για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία, πρέπει να φτάσει το 70% ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ για τον COVID-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. και καλά να κυκλοφορήσει στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχει προστατέψει τους μεγάλους με «τοίχο προστασίας».

3. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 80.000 γεννήσεις και 80.000 θανάτους ανά έτος. Αυτό το ποσοστό μειώνει δυναμικά την ανοσία που έχει επιτευχθεί ανά έτος (γύρω στο 1-2%).

4. Για να επιτύχουμε το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7.000 θανάτους, άρα συνολικά 35.000 θανάτους για το 60% με το οποίο θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιβράδυνση της επιδημίας.

5. Για κάθε θάνατο από τους παραπάνω θα χρειαστούμε 2 κρεβάτια στις ΜΕΘ δηλαδή 70.000 κρεβάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να μείνει περίπου 20 ημέρες στην εντατική θα χρειαστούμε 1.400.000 ημέρες ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500 κρεβάτια σε Covid-19 (που μάλλον δεν μπορούμε) θα χρειαστούν περίπου 7,6 χρόνια με 100% πληρότητα και 13 θανάτους ανά ημέρα από COVID-19 ασταμάτητα. Αυτό χωρίς να έχω λάβει υπόψιν την ανανέωση του πληθυσμού στο (3) και την ελλειπή ή απώλεια της ανοσίας (1).

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνώ κάθετα με απόψεις που κυκλοφορούν ότι μπορούμε να στο­χεύ­ουμε ή να αναμένουμε ανοσία τής αγέλης, ότι και καλά «θέλουμε» να κυκλοφορήσει ο ιός.

Δεν είμαστε ειδικοί, ούτε να συμφωνήσουμε ούτε να διαφωνήσουμε. Με τον κύριο Μητσοτάκη διαφωνούμε, γενικώς. Και ειδικώς επειδή αγνοεί το σημείο 5 τής ανάρτησης του καθηγητή…

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙA 2
  1. «Η παρουσία αντισωμάτων δεν σημαίνει προστασία από τον κοροναϊό». Είναι και ο Ηλίας Μόσιαλος από τους διαφωνούντες;

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ειδήσεις αλλιώς…

Φθινοπωρινή ισημερία σήμερα, ακριβώς στις 16.31΄ ώρα Ελλάδος… Θεέ μου, πώς ν’ αντέξουμε άλλο ένα Φθινόπωρο με τον Μητσοτάκη! Και το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι μπροστά μας…  Στην Καρδίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. │ Βλ. ανάρτηση…