Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Έσυρε πρώτος τον χορό…
8 Οκτωβρίου 2021

Δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς επηρεάζει τις τιμές τού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα η διεθνής τάση αύξησης τών τιμών ενέργειας. Η Efsyn.gr σήμερα μάς υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που πρώτη στην Ευρώπη αύξησε τις τιμές.

Τα πρόσθετα «φιλανθρωπικά» μέτρα που εξαγγέλλει τώρα ο κύριος Μητσοτάκης με περισσή υποκρισία, εκτός του ότι έρχονται καθυστερημένα, θα αποτελέσουν και ένα νέο στοιχείο τής κυβερνητικής προπαγάνδας…

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ανακοινώνει σήμερα, καθυστερημένα, πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση τής ενεργειακής ακρίβειας. Αυτή για την οποία μέχρι προ ολίγων ημερών εξέφραζε τήν πεποίθηση ότι είναι παροδική και ότι αρκούσε μια επιδότηση 9 ευρώ ανά λογαριασμό ρεύματος για να την αντισταθμίσει. Την ίδια για την οποία έδινε ημερομηνία λήξης μέχρι τα Χριστούγεννα…

Δεν ξέρουμε αν πράγματι είχε τέτοιες προσδοκίες ή απλώς παραπλανούσε και καθησύχαζε τήν κοινή γνώμη για μια εξέλιξη που οι καταναλωτές ήδη την αισθάνονταν στο πορτοφόλι τους από τις ανατιμήσεις και σε άλλα αγαθά. Μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Θεμελιώδης αδυναμία εκτίμησης τών διεθνών τάσεων και προσπάθεια εξαπάτησης τών πολιτών.

Γιατί η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι πως η Ελλάδα έσυρε πρώτη τον χορό τού ακριβού ρεύματος. Πρώτα με την αύξηση 15% στα τιμολόγια τής ΔΕΗ που επέβαλε η κυβέρνηση από το 2020 στο όνομα τής «διάσωσης» τής ΔΕΗ, η οποία τώρα πωλείται. Και έπειτα με την εκτός ελέγχου αύξηση τής χονδρικής τιμής από το Καλοκαίρι, πολύ πριν το φαινόμενο γενικευτεί σε όλη την Ευρώπη.

Ξαφνικά εκατομμύρια καταναλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ψιλά γράμματα και τις ρήτρες τών συμβολαίων που υπέγραφαν, όχι μόνο με τους ιδιώτες παρόχους, αλλά και με τη δημόσια ΔΕΗ, η οποία συμπεριφέρεται με τα ίδια κερδοσκοπικά ανακλαστικά, συνδέοντας πλέον τη λιανική με τη χονδρική τιμή.

Γράφαμε από τις αρχές Αυγούστου ότι έρχονται αυξήσεις έως 70% στο ρεύμα και η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα, η ΔΕΗ ένιπτε τας χείρας της και οι ιδιώτες πάροχοι έκαναν ότι δεν τους αφορούσε το θέμα. Ρωτούσαμε και ρωτάμε επίμονα τους προμηθευτές ρεύματος πόσο θα αυξηθεί, τί θα δούμε στους επόμενους λογαριασμούς. Καμιά απάντηση. Τα πάντα σκεπάζει ένα σύννεφο ασάφειας και σκόπιμης σύγχυσης, ενώ ο καταιγισμός διαφημίσεων για την προσέλκυση πελατών συνεχίζεται.

Οι απαντήσεις που παίρνει ο μέσος επίμονος καταναλωτής από τους προμηθευτές ρεύματος και από τους (ταλαίπωρους) εργαζόμενους τών τηλεφωνικών κέντρων τους συμπυκνώνεται ένα βασικό συμπέρασμα. Οι ασάφειες, οι περίπλοκες εξισώσεις, η αδιαφάνεια, τα ακατάληπτα αρχικά, οι ρήτρες, τα μυστικά και τα ψέματα τών λογαριασμών ρεύματος συγκαλύπτουν μεγάλες, κρυφές και φανερές, ανατιμήσεις, που η κυβέρνηση και οι εταιρείες ντρέπονται και να τις πουν…

Πηγή Efsyn.gr - Ηλεκτρισμένα μυστικά και ψέματα…
Αναρτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2021 , 09:35:40 - Σχόλια 3 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 3
  1. Έχω μια απορία, γιατί να επιδοτείται ο καταναλωτής και να μην παίρνει η ΔΕΗ το συνολικό ποσό τής επιδότησης, αν πράγματι οι τιμές ανεβαίνουν από τις διεθνείς αγορές;

    1. Γιατί, φίλε, αφ’ ενός δεν είναι μόνο η ΔΕΗ είναι και «πάροχοι», ύστερα η ΔΕΗ δεν είναι πια υπό κρατικό έλεγχο να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο κατά των ανατιμήσεων του ρεύματος. Αφ’ ετέρου, οι αυξημένες τιμές πρέπει να αναγράφονται στους λογαριασμούς που μας στέλνουν, να τις συνηθίσουμε, γιατί θα μείνουν και ύστερα!

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.