Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Η Κούβα σε σταυροδρόμι…

15 Μαΐου 2020

Η Κούβα βρίσκεται σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, με μεγάλες δυνατότητες, αλλά και σοβαρούς κινδύνους.

Θα μπορέσει η επανάσταση του Φιντέλ και του Τσε να ανταποκριθεί και σ’ αυτή τη νέα πρόκληση; Σε μια τέτοια στιγμή η παρουσίαση της πραγματικότητας όπως πραγματικά είναι μπορεί να συνεισφέρει, όχι μόνο στο να γνωρίσουμε καλύτερα τη σύγχρονη Κούβα, αλλά και να κατανοήσουμε τους όρους για μια θετική συνέχεια τού έργου τής επανάστασης.

Αυτό επιχειρεί το νέο τεύχος τής Μαρξιστικής Σκέψης, Τόμος 30, Φεβρουάριος - Ιούλιος 2020, σελ. 480, 20 €, που κυκλοφορεί. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη Κούβα (συνέχεια προηγούμενου αφιερώματος στον Τόμο 28 με θέμα την Κουβανική Επανάσταση), μια εκτενή και σφαιρική εικόνα τών επιτευγμάτων τής σοσιαλιστικής Κούβας, σε μια ποικιλία πεδίων.

Από την παιδεία και την υγεία (καθολική μόρφωση και υψηλό προσδόκιμο ζωής), τη διεθνιστική βοήθεια στις χώρες τού Τρίτου Κόσμου, την προστασία τού περιβάλλοντος έως τα κοινωνικά δικαιώματα και τον πολιτισμό. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται τα σοβαρά προβλήματα της χώρας, όπως η αναιμική οικονομική πρόοδος και οι ελλείψεις (και ο ρόλος τού αμερικάνικου εμπάργκο), η χαμηλή παραγωγικότητα και οι γραφειοκρατικές στρε­βλώσεις τού κρατικού τομέα, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια λόγω τού ανοίγματος στην αγορά, που υποχρεώθηκε από τις περιστάσεις να υιοθετήσει η κουβανική κυβέρνηση.

Προσφορά τού νέου τεύχους η μπροσούρα τού Χρήστου Κεφαλή Σχέδιο για ένα Κομμουνιστικό Μανιφέστο τής Εποχής μας. Πληροφορίες στις Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, τηλ. 2108222835 και 2103221580.

ΤΡ. - Marxistikiskepsi.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Έβρος ανέστη!

Οι ιεράρχες μας επέδειξαν μια κάποια σύνεση και δεν μετέτρεψαν την εξ αναβολής Ανάσταση σε θεατρική παράσταση. Σύνεση που δεν φαίνεται να επιδεικνύουν την ίδια ημέρα οι σκηνοθέτες τού «πολιτικού» θεάτρου. │ Βλ. ανάρτηση…