Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Greek skin (38 βολές)…
25 Οκτωβρίου 2021

Μια νύχτα τού 1999 τέσσερις αστυνομικοί στη Νέα Υόρκη γάζωσαν με τα όπλα τους έναν 23χρονο άοπλο μαύρο μετανάστη έξω από την πόρτα τού σπιτιού του. Τού έριξαν 41 σφαίρες, οι 19 καρφώθηκαν στο σώμα του… Ο Μπρους Σπρίνγκστιν τις έκανε τραγούδι, το «Αmerican skin (41 shots)», διαχρονικό σύμβολο τής αστυνομικής βαρβαρότητας.

Οι Αμερικάνοι αστυνομικοί, πιο εκπαιδευμένοι, είχαν επιτυχημένες βολές περίπου 50%. Οι Έλληνες συνάδελφοί τους στο Πέραμα χρειάστηκε να ρίξουν 38 σφαίρες. Τρεις ήταν αρκετές να στερήσουν τον πατέρα από δυο παιδιά. Έναν άοπλο Ρομά, μικροπαράβατη! 

Βασική «εξαγγελία» τής προεκλογικής της εκστρατείας και κυβερνητική πρακτική της, τό δόγμα «Νόμος και Τάξη». Το συγκεκριμένο δόγμα, αν και είναι πλέον παρόνομά της, δεν είναι πρωτοτυπία τής Νέας Δημοκρατίας, ούτε ελληνικό φαινόμενο. Είναι εφαρμοσμένη κρατική πολιτική κάθε «αστικής» κρατικής διαχείρισης. Ιδεολογικοποιείται και «διαφημίζεται» κατά κόρον από τις συντηρητικές κυβερνήσεις και τα καθεστωτικά μέσα ανά τον κόσμο.

Το δόγμα «Νόμος και Τάξη» (Law And Order) αναπτύσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ’60, στον αντίποδα τού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα. Με αφορμή τις συχνές εξεγέρσεις στα γκέτο τών Aφροαμερικανών και γενικότερα την αυξανόμενη δυναμική τών κινημάτων εκείνης της περιόδου (αντιπολεμικά και τα λοιπά) οι συντηρητικοί τών ΗΠΑ άρχισαν να το εφαρμόζουν ως μέσο προληπτικής (και όχι μόνο) αντιεξέγερσης, με αποτέλεσμα συχνές δολοφονίες (κυρίως Αφροαμερικάνων προλετάριων) από αστυνομικά πυρά, αθρόες φυλακίσεις, ασφυκτική αστυνομική παρουσία σε φτωχογειτονιές, σκληρή καταστολή σε διαδηλώσεις, αναβάθμιση τού κατασταλτικού πλαισίου σε επίπεδο νομοθεσίας και πολλά άλλα. Υπέρμαχοι τού δόγματος στις ΗΠΑ στήριξαν συχνά διακρίσεις Άπαρτχαιντ, που ίσχυαν τότε στον αμερικάνικο νότο.

Στην Ελλάδα, δείγματα εφαρμογής τού συγκεκριμένου δόγματος καταγράφονται σε διάφορες χρονικές περιόδους και χαρακτηριστικά γύρω στο 2006, όταν η εντεινόμενη αστυνομική βία υπό την κάλυψη τής πολιτικής ηγεσίας («Οι αστυνομικοί έχουν ευαίσθητο νευρικό σύστημα»…) οδήγησε στην εν ψυχρώ δολοφονία τού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δόγμα, η αίσθηση ασφάλειας και τάξης είναι ο κεντρικός πυρήνας πολιτικής που πρέπει να εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Παράλληλα, κυρίως από τα «μεγάλα» μέσα ενημέρωσης, διαμορφώνεται μια εικόνα ανασφάλειας και έξαρσης τού εγκλήματος, με σκοπό να δικαιολογηθούν τά αυταρχικά μέτρα και η ασφυκτική παρουσία τής αστυνομίας.

Aντίστοιχη εφαρμογή τού «Νόμου και Τάξης» βιώνουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο με αθρόους πυροβολισμούς αστυνομικών κατά παραβατικών προλετάριων, που μάλιστα δεν φέρουν οπλισμό, απλά προσπαθούν να διαφύγουν τή σύλληψη. Αξίζει να σταθούμε σοβαρά στην εν ψυχρώ εκτέλεση στο Πέραμα. Ενώ στο παρελθόν έχουν συμβεί αρκετές δολοφονίες από αστυνομικούς σε πλήθος παραβατικών προλετάριων, είναι ίσως η μοναδική φορά που γαζώνονται με 38 σφαίρες, από τουλάχιστον 5 όπλα αστυνομικών, δυο άνθρωποι που αν είχαν συλληφθεί για το αδίκημα που διέπραξαν δεν θα έμπαιναν καν στη φυλακή…

ΤΡ. - Με μεταγραμμένα αποσπάσματα από το Athens.Indymedia.org
Αναρτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021 , 17:57:33 - Σχόλια 3 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 3
  1. Να τους χαίρεται ο νέος υπουργός, πρώην κνίτης, όπως του τους παρέδωσε ο παλιός, πρώην σερίφης…

  2. Τραγικό περιστατικό που αν περάσει σαν μια ακόμα «αλλαγή» της εποχής, τότε θα γίνει μέρος της καθημερινότητα μας και θα το ζήσουμε όλο και πιο συχνά. Τρώμε τις σάρκες μας, τυφλοί, άβουλοι και ανίκανοι. Ανήμποροι να απο­τρέψουμε και αυτόν τον κοινωνικό κατήφορο.

  3. Έχουν «επέτειο» σήμερα. Το 1980 η τότε νεοδημοκρατική αστυνομία σκότωσε τόν 76χρονο αντιστασιακό EAMιτη Τάσο Μαγλαρίδη σε πορεία τής ΠΕΑΕΑ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης…

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.