Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Καπιταλισμός, που τους βολεύει…

18 Μαΐου 2020

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεν θα αντέξουν, θα αφεθούν να κλείσουν. Οι εργαζόμενοι, θα χάσουν τις δουλειές τους, θα αφεθούν στην τύχη τους.

Στο τέλος θα επιβιώσουν λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις. Μια νέα ολι­γαρχία επιχειρηματιών θα δημιουργηθεί, που θα ελέγξει το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Ένα νέο καθεστώς ελαστικών εργασιακών σχέσεων και φτηνής εργασίας θα ισχύσει στο καινούργιο επιχειρηματικό τοπίο, με την εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση της αμοιβής αντιστοίχως, να είναι ήδη προ των θυρών. Στο νέο αυταρχικό εργασιακό καθεστώς πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση, επειδή το εργατικό δυναμικό και η κοινωνία γενικότερα, θα βρίσκονται ήδη σε καθεστώς φόβου και ανασφάλειας.

Δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο επί των Εσωτερικών Θεοδωρικάκος και ο επί της Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προσπάθησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη, ώστε να μην αντιληφθεί τους πραγματικούς τους σχεδιασμούς. «Έχουμε καπιταλισμό», υπενθύμισαν υποκριτικά και οι δύο. «Και στον καπιταλισμό, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν επιδοτούνται από το κράτος. Όποιος αντέξει, άντεξε»…

Ξεχνώντας, βέβαια, σκοπίμως, να πουν ότι οι ειδικές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης όπως επέβαλαν το lock down στην οικονομία, μια πρακτική που ασφαλώς και δεν είναι και πολύ στο πνεύμα του καπιταλισμού, έτσι επιβάλλουν και στις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές για την οικονομία και τους εργαζόμενους συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Δεν είναι βέβαια κομμουνιστές η Μέρκελ, ο Μακρόν και ο Μπόρις Τζόνσον, που παρεμβαίνουν στην ελεύθερη αγορά και επιδοτούν με κρατικό χρήμ τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους των χωρών τους. Ούτε ο Τραμπ έγινε ξαφνικά σοσιαλιστής… Το κάνουν, όμως, αναγκαστικά, κάτω από τις ιδιαίτερα δυσμενείς και πρωτό­γνωρες συνθήκες που ζούμε, ακριβώς για να σώσουν τις αγορές τους και να μπορέσουν στη συνέχεια να τις διατηρήσουν «ελεύθερες» και «αυτορρυθμιζόμενες».

Άλλωστε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν χρειάστηκε να παρέμβει στην ελεύθερη οικονομία, επιδοτώντας με κρατικό χρήμα ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, ιδιωτικά κανάλια και ΜΜΕ, εταιρείες που παρείχαν τις γνωστές πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, το έκανε και μάλιστα με μεγάλη άνεση.

Δεν επικαλέστηκε κανέναν καπιταλισμό, για να μην το κάνει…

Πηγή Tvxs.gr - «Σοκ και Δέος» το σχέδιο Μητσοτάκη για την Οικονομία… (απόσπασμα)
ΣΧΟΛΙA 4
 1. Επειδή το ’χω χάσει, έχω μείνει στον Γεωργαλά, πιο πρόσφατα στον Λαζαρίδη και σήμερα, με το σκίτσο του Δερμεν­τζόγλου, στον Θεοδωρικάκο, μπορεί κάποιος να μας κάνει μια λίστα με τα φυντάνια που θήτευσαν στις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ; Έτσι, για να υποβοηθήσει τη συλλογική μνήμη (δεν μπορεί να είμαι μόνο εγώ που ξεχνάω)…
  Τεράστια απώλεια για την πολιτική και την τέχνη ο θάνατος του Γιάννη Καλαϊτζή, κάθε σκίτσο του μια πραγματεία για την κατάσταση, πολιτική και κοινωνική. Αυτός που τον αντικατέστησε στην Εφημερίδα των Συντακτών είναι προς το παρόν λίγος. Ο Δερμεντζόγλου στο Tvxs.gr καλυτερεύει με τον καιρό. Το σημερινό του σκίτσο με κάνει να αναφωνώ: «Αυτό το ΚΚΕ μας έχει χαντακώσει!» Μα όλοι από το ΚΚΕ προέρχονται; Τι διάολο, φυτώριο ανανηψάντων καραδεξιών είναι;

 2. Επειδή γίνομαι κακός όταν με χλευάζουν και επειδή δεν χρωστάω τίποτα σε κανένα ιερατείο, παραθέτω απόσπασμα από ένα βιβλίο του Πάκο Ινιάτσιο Τάιμπο του δεύτερου:
  «Η Ρωσική Επανάσταση, με όρους μύθου, καταβροχθίστηκε από τον απολυταρχισμό της, καταστράφηκε από το τέρας του σταλινισμού, οι αντίλαλοι του οποίου αντηχούν στην ανθρωποφαγία, πυροβολισμοί στον αυχένα σε παγωμένα υπόγεια, σιβηρικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και κατάχρηση στο βασίλειο της διγλωσσίας: προβολή ισοτιμίας και πραγματικότητα αυταρχισμού. Η θλιβερή της μοίρα να αποβληθεί ως ξερατό στον τελευταία πράξη της τραβεστί γραφειοκρατίας του Γιέλτσιν δεν βοηθά και πολύ, θα πάρει χρόνο στην Ιστορία να ξαναγίνει Ιστορία.» (από «Αρχάγγελοι», εκδόσεις έρμα, Αθήνα 2017).
  Αξίζει να συλλογιστεί κανείς τις παραπάνω γραμμές. Ένα γεγονός που άλλαξε άρδην την ιστορία (πόσα να είναι αυτά;), που ταρακούνησε τον πλανήτη, έκλεισε τον κύκλο του με τον Γιέλτσιν (ο Τάιμπο τελείωσε τους «Αρχάγ­γελους» το 1998) και τις εκατοντάδες χιλιάδες ιερόδουλες που πλημμύρισαν τη δυτική Ευρώπη μαζί με τους νταβατζήδες τους. Η μπολσεβίκικη επανάσταση δεν έχει χάσει ούτε δράμι από την αξία της, ό,τι και να επήλθε στη συνέχεια και, μπορώ να πω, μας έκανε πιο νοήμονες. Η Ιστορία θα ξαναγίνει Ιστορία, σε πείσμα των Θεοδωρικάκων (σ’ αυτούς αναφέρομαι όταν γράφω ότι γίνομαι κακός όταν με χλευάζουν).

  1. Δεν βλέπω να σε χλεύασε κανένας και το πρόβλημά μας δεν είναι ο Θεοδωρικάκος και από ποιό κομματικό χωριό κατάγεται. Η Νέα Δημοκρατία τον φιλοξενεί, το ΚΚΕ και η Ρωσική Επανάσταση δεν φταίνε γι’ αυτό.

   1. Η ύπαρξή του, η προσωπική του διαδρομή, ο ρόλος του σήμερα, με ξεπερνούν.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.