Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Έχει πλάκα η ιστορία…

4 Σεπτεμβρίου 2019

Το 1986 η Μελίνα Μερκούρη είχε κληθεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να μιλήσει για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Την υποδέχθηκε ένας 22χρονος φοιτητής, πρόεδρος τότε της Oxford Union Society. Ο Μπόρις Τζόνσον. Η Μελίνα δεν είναι πλέον εν ζωή, ο Μπόρις ζεί και μας απασχολεί.

Η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, στη θέση της Μελίνας Μερκούρη σήμερα, επιχειρεί να συνδυάσει την πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων, ως προς τη διεκδίκηση των γλυπτών, με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η κυρία υπουργός υποστηρίζει σοβαρά ότι είναι άλλο πράγμα ο δανεισμός και άλλο η διεκδίκηση, επιχειρώντας παράλληλα να εμπλέξει σ’ αυτό την «προηγούμενη πολιτική ηγεσία». Η συνέχεια στο Πρώτο Θέμα, για να έχουμε μία αντικειμενική άποψη. Περίπου το εννοούμε.

ΤΡ.

Κατηγορηματική ότι η πρόταση για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στην Ελλάδα το 2021 με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821 δεν σημαίνει αναγνώριση της κυριότητάς τους από τους Βρετανούς εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν τίθεται θέμα κυριότητας. Δεν αλλάζει σε τίποτα η ελληνική θέση γιατί δεν δεχόμαστε την κλοπή. Η πρόταση να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το πάγιο αίτημα (σ.σ. για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα)» είπε η υπουργός Πολιτισμού στον ΣΚΑΪ.

Η κυρία Μενδώνη υπενθύμισε, εξάλλου, ότι «από τη στιγμή που θέτει η Μελίνα Μερκούρη το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών με το μνημείο, η Ελλάδα δηλώνει ότι τα μάρμαρα εκλάπησαν. Η κλοπή δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει κανένα δικαίωμα. Από τότε η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την κυριότητα και άρα δεν αναγνωρίζει ούτε τη νομή ούτε την κατοχή στο Βρετανικό Μουσείο. Με αφορμή τις εκδηλώσεις για το 2021 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ένα ξεκάθαρο θέμα προς τη βρετανική κυβέρνηση, ένα αίτημα δανεισμού υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που ανέφερα».

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι θα σημαίνει τυχόν αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, η κυρία Μενδώνη είπε ότι «εάν δεχτούν οι Βρετανοί, αυτό σημαίνει ότι κάμπεται η απόλυτα αρνητική στάση τους. Εάν αποδεχθούν μέσα στο πλαίσιο που θέτει διαχρονικά η Ελλάδα, σημαίνει ότι η άκαμπτη στάση αρχίζει σιγά-σιγά να κάμπεται».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «ετοιμάζουμε τον φάκελο για να υποβληθεί το αίτημα όποτε κρίνει ο πρωθυπουργός» ενώ ερωτηθείσα αν υπήρξε προεργασία από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία απάντησε ότι «σε επίπεδο υπηρεσιακό γίνονταν κινήσεις. Δεν γνωρίζω να υπήρξε κάποια προσπάθεια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας».

Πηγή Protothema.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.