Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Θερινή παράσταση…

20 Μαΐου 2020

Ως πρόλογος. Πάντοτε είχαμε απορία, γιατί ο ένοικος τού Μαξίμου, όταν ήθελε να μας πει κάτι σημαντικό, στην προ κορονοϊού εποχή, στηνόταν με το πρωθυπουργικό κοστούμι μπροστά από το κεντρικό τζάκι τού εμβληματικού κτιρίου. Το οποίο τζάκι, αν έχετε προσέξει, είναι πάντοτε χωρίς φωτιά και πεντακάθαρο από στάχτες.

Λίγη σκέψη βέβαια χρειάζεται να καταλάβουμε, πως αυτό το σβη­σμένο «κεντρικό» τζάκι είναι που κρατά αναμμένα πολλά περιφερειακά «τζάκια» τών βορείων και νοτίων προαστίων· και η στάχτη του σκορπίζεται στα μάτια μας.

Με την έλευση του κορονοϊού, ο νυν πρωθυπουργός έβγαλε το σακάκι και «ήρθε πιο κοντά μας». Στήνεται μπροστά στη βιβλιοθήκη τού γραφείου του, με την εικόνα της Παναγίας τής Αχνοφαίνουσας στο πρώτο ράφι· και μας λέει ό,τι έχει να μας πει, με ύφος που ακόμα δεν έχουμε επακριβώς καταχωρήσει σε ποιό είδος ανήκει. 

Φτιάξαμε αυτόν τον ωραίο πρόλογο, αφού το πρωί διαβάσαμε το καλό Capital.gr· κάπιταλ είν’ αυτό, κάτι θα ξέρει. «Μπαζούκας για την Οικονομία ανα­κοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης»! Κι επειδή το μπαζούκας, με όλη την καλή πρόθεση λογοτεχνικής μεταφοράς, δεν το ανακοινώνεις, αλλά το εξαπολύεις, αναλογιστήκαμε πως κι αυτό θα πέσει, κυριολεκτικά, πάνω μας· σαν την βόμβα που εξαπέλυσε κατά του κορονοϊού.

Βόμβες και μπαζούκας…

Ώρα 18.17΄, ανανεώνουμε το κυρίως θέμα μας χωρίς ν’ αλλάξουμε κάτι από τον πρόλογό μας, μετά το έβδομο κατά σειρά «στήσιμο» τού κυρίου Μητσοτάκη. Το τελευταίο τής εαρινής και το πρώτο τής θερινής «παράστασης» που παρακολουθούμε από την τηλεοπτική σκηνή μας εδώ και τρεις μήνες. Με το οποίο έβαλε και την «έβδομη σφραγίδα» του στο ζοφερό σκηνικό που ζούμε· αν ως Φαραώ εξαπέλυσε και την έβδομη πληγή, όπως προαναγ­γείλαμε στην πρωινή μας έκδοση (που είχε τίτλο «Το έβδομο μπαζούκας»…), θα αποδειχθεί σύντομα.

Μια περικοπή τού «διαγγέλματός» του ήρθε σβουριχτή στάχτη στα μάτια μας. «Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουά­ριος ήταν εξαιρετικοί μήνες για την ελληνική οικονομία…». Ενώ όλοι πλέον γνωρίζουμε, με πρώτον τον κύριο Στουρνάρα, πως ήδη τους μήνες αυτούς είχε ρίξει την ανάπτυξη κατά 1,5%! Μακάρι ωστόσο να έπιανε από ’ κεί το νήμα… Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς κατασκευάζεται το βλήμα ενός μπαζούκας, αλλά τα θραύσματα του συγκε­κριμένου είναι περίτεχνα φτιαγμένα και εκ κατασκευής στοχευμένα.

Θα πλήξουν κατά πρώτον τους εργαζόμενους και θα προκαλέσουν περαιτέρω τραύματα στην εργασία, ώστε να θεσμοθετηθεί, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φυσικά, η εκ περιτροπής εργασία από τον προσεχή μήνα. Με «αφορμή» τούς κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από τα «μέτρα» κατά τής πανδημίας και με «μερική κάλυψη» των αποδοχών τών εργαζομένων, από το «μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ». Από το οποίο φαίνεται πως θα πληρωθούν και οι συντάξεις τού τρέχοντος μηνός…

Και αν τα πράγματα πάνε καλά (φυσικά όχι για τον «στόχο»…) και εισρεύσουν κονδύλια από το κοινοτικό πρό­γραμμα SURE (sure! για τους εργοδότες…), το μέτρο θα επεκταθεί. Χωρίς να ξέρει κανείς μέχρι πότε οι εργο­δότες θα μπορούν να έχουν το εργατικό προσωπικό σε καθεστώς «μισή δουλειά, μισός μισθός». Καταλαβαίνει όμως ο καθείς πως αυτό θα επιφέρει γενικές μειώσεις στους μισθούς αμέσως και αύριο στις συντάξεις.

Παράπλευρες απώλειες…

Γενικότερος «στόχος» τού πρωθυπουργικού μπαζούκας κινδυνεύει να αποβεί η αγέλη τών υπηκόων του. Συ­γκε­κριμένα η εξοβελιστέα έως χθες (στην Αγγλία, στη Σουηδία και στη χώρα τού Τραμπ) ανοσία της. Παρ’ ότι επί δύο μήνες ο κύριος Μητσοτάκης έκλεισε σε ερμητική καραντίνα την οικονομία και την κοινωνία (κι εμείς κλεί­σαμε ερμητικά τα μάτια… ) με αναντίρρητη «αιτία» την προστασία τής ανθρώπινης ζωής!

Τώρα ο «προστάτης» μας κύριος Μητσοτάκης αίρει την προστασία τών «τουριστικών συνόρων», το αργότερο από την 1η Ιουλίου (ίσως και νωρίτερα, 15 Ιουνίου, αν έχουμε ζήτηση, αφού εμείς μόνο κερδίσαμε τη μάχη με τον νέο αποκορωμένο…), για  τις χώρες τής Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Σένγκεν και του «ασφαλούς φίλου» (από τον κορονοϊό και άλλες απόψεις…) Ισραήλ. Στο μεταξύ, από 1ης Ιουνίου, δεν αποκλείεται να έχουν ανοίξει τα Δημοτικά· να χειροκροτούν οι μικροί μαθητές τους νέους ριψοκίνδυνους «φιλέλληνες».

Και όλ’ αυτά, χωρίς προηγούμενη υποχρέωση υποβολής σε τεστ κορονοϊού για τους τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα. Με βαπόρια και αεροπλάνα, να προσγειώνονται γεμάτα, χωρίς κενά ενδιάμεσα καθί­σματα και τα λοιπά, που μας λέγανε κι εμείς ακούγαμε με απογειούμενο τον τρόμο έως προχθές. Τα «αποκορωμένα» μέτρα ασφαλείας σε ξενοδοχεία και νησιά θα περιοριστούν σε «ελληνικά» δειγματοληπτικά τέστ και σε «υγειονομικά πρωτόκολλα» που συντάσσει με περισσή επιστημονική εμβρίθεια και ευθύνη στα υπόγεια τού Μαξίμου ο κύριος Τσιόδρας.

Μακάρι ν’ αποδειχθεί μπαζούκας ή συμβατική βόμβα, το σημερινό «διάγγελμα» του κυρίου Μητσοτάκη…

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.