Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Μωυσής, στη νεκρά θάλασσα…

21 Μαΐου 2020

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση είναι καλά συντονισμένη στην επικοινωνία και το χθεσινό «διάγγελμα» του πρωθυπουργού συν τεσσάρων υπουργών το επιβεβαίωσε. Τόσο ο κύριος Μητσοτάκης όσο και οι υπουργοί του επανέλαβαν με ένα στόμα:

Έχουν δουλέψει πολύ για τα μέτρα, εξ ου και οι έτοιμοι τηλεοπτικοί πί­νακες. Είναι υπερήφανοι για μας τους κοινούς θνητούς, η χώρα είναι λίγο - πολύ το στολίδι της οικουμένης χάρις σε εμάς και πρέπει να δεί­ξουμε την ίδια κοσμιωτάτη διαγωγή στις δύσκολες οικονομικές εποχές που έρχονται. Οι εποχές αυτές θα περάσουν γρήγορα και θα τα καταφέρουμε τόσο καλά και στην οικονομία, ώστε η ανθρωπότητα να συνεχίσει να μιλάει με θαυμασμό για μας. Όλα τα μέτρα λαμβάνονται υπό την φωτισμένη καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, o οποίος, και αυτή τη φορά, δεν τσιγκουνεύτηκε το πρώτο πρόσωπο, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Μωυσέως. «Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης».

Επανέλαβαν και ένα ψέμα, ότι η οικονομία πήγαινε σφαίρα στην αρχή της χρονιάς και θα απογειωνόμαστε, αν δεν προέκυπτε η άτιμη πανδημία. Είναι γνωστόν ότι τα οικονομικά έμπαζαν νερά από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και τον Ιανουάριο του ’20, αλλά αυτό φαίνεται θα είναι ένα από τα επόμενα βασικά επικοινωνιακά επι­χειρήματα, όσο θα πλησιάζουμε στην καταστροφή. Τί φταίμε εμείς που εμφανίστηκε ο κοροναιός;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και η καλύτερη κυβέρνηση του κόσμου θα είχε σήμερα να αντιμετωπίσει ένα οικο­νομικό και κοινωνικό τσουνάμι. Το πρόβλημα με τη σημερινή είναι ότι τα μέτρα της είναι πάντα λιγότερα από τις απαιτήσεις και λαμβάνονται με καθυστέρηση. To ύψος τους, εξηγήθηκε σήμερα, είναι ύψους 14,5 δις (η κυβερνητική προπαγάνδα, με δημιουργική λογιστική, τα έκανε 24 υπολογίζοντας και τις πιθανές εισροές από την ΕΕ). Η Πορτογαλία, που έχει ανάλογο μέγεθος και προβλήματα αλλά λιγότερο μαξιλάρι Τσακαλώτου, έχει πάρει από την αρχή της κρίσης δικά της μέτρα ύψους 28 δις.

Όσο για την καλή μελέτη και προετοιμασία τους, ακόμη και μέτρα συμβολικά για την ικανοποίηση της μεσαίας τάξης, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις, δεν ήταν έτοιμα να εξαγγελθούν. «Θα μειωθεί γενναία», εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης. «Το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη».

Μέτρα ευπρόσδεκτα, αλλά ανεπαρκή, όπως π.χ. η μείωση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά και τον καφέ, δεν μπορούν να αλλάξουν την εικόνα στην οικονομία, μπροστά μάλιστα στη διαφαινόμενη κατάρρευση του τουρισμού. Τα μέτρα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού είναι ανεπαρκή και η «γλώσσα του σώματος» του κυρίου Μητσοτάκη όταν τα εξήγγειλε, δεν έπεισαν ότι πράγματι πιστεύει σ’ αυτά. Η κατηγοριοποίηση των νησιών ανάλογα με την επικινδυνό­τητα τους (!), στην οποία προχώρησε ο υπουργός Τουρισμού δεν προδίδει απλώς έλλειψη προετοιμασίας. Ο πολιτι­κός ερασιτεχνισμός της θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, ιδίως από τους κατοίκους των «επικίνδυνων» νησιών.

Είναι τέλος προφανές ότι το επικοινωνιακό οπλοστάσιο της κυβέρνησης εξαντλείται. Για αυτό επανέρχεται συ­νεχώς στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, προσπαθώντας να κρύψει όσο μπορεί τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων που παίρνει. Αναγγέλλοντας π.χ. ο κύριος Μητσοτάκης τη μείωση των μισθών για μια μεγάλη μερίδα εργαζόμενων, είπε δειλά. «Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέ­ψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό»…

Παρόμοια για την κυβέρνηση, τελειώνουν, σχεδόν, τα επικοινωνιακά καύσιμα. Από ’δv και στο εξής θα πρέπει να εξηγεί και να απολογείται για την ανεπάρκεια των μέτρων που παίρνει και τα αποτελέσματα τους.

Πηγή Tvxs.gr - Διάγγελμα Μητσοτάκη…
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.